Eclipse-platformen vokser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. juni 2005.


ECLIPSE Med Bea som det nyeste medlem i Eclipse-projektet er open source udviklingsmiljøet ved at udvikle sig til en industri-standard.

Hvad der startede som et forsøg på at få ensrettet IBM's forskellige udviklingsmiljøer for forskellige sprog, er gået hen og blevet en succes og den eneste reelle trussel for Microsofts Visual Studio som udviklernes foretrukne valg. Open source-projektet Eclipse er på få år vokset til den største ikke-Microsoft-platform.
Da BEA i februar i år valgte at blive medlem af Eclipse-projektet, var det stort set den sidste af de store leverandører af udviklingsværktøjer der blev medlem, hvis man ser bort fra Microsoft og Sun. Microsoft har valgt at koncentrere sig om sin egen udviklingsplatform Visual Studio, mens Sun holder fast i sin open source udviklingsplatform NetBeans. Dermed er Sun en af de få J2EE-leverandører, som har valgt at stå uden for Eclipse-projektet. Sun frigav version 4.1 af NetBeans i midten af sidste måned og ser ud til at holde fast i NetBeans som sit open source udviklingsmiljø.
Indtil videre har 4,6 millioner valgt at downloade Suns udviklingsmiljø, der kom til verden for fem år siden. Sun lægger vægt på, at over en million af de downloads er sket inden for det seneste halve år, hvilket, ifølge Sun, viser, at NetBeans er ved at vinde frem i popularitet.

Det er dog en brøkdel set i forhold til de mere end 50 millioner downloads som Eclipse-projektet har haft, siden det startede i 2001.
Der har været spekulationer om, hvorvidt også Sun ville deltage i Eclipse-projektet, men de spekulationer stoppede, da Suns vicepræsident James Gosling kategorisk afviste at give efter for Eclipses dominans på J2EE-frontent
Eclipse er dog ikke kun en J2EE-udviklingsplatform. Hele filosofien bag Eclipse er at have en åben platform, som udviklere kan skabe forskellige plug-ins til, så platformen på den måde løbende udvides. Editorer, debuggere, analyzere og profilere kan tilføjes platformen alt efter, hvilke behov og ønsker udviklerne har.
Der findes allerede i dag Eclipse plug-ins, der understøtter C, C#, C++, PHP, Python. Det er dog på J2EE-fronten, at Eclipse indtil videre har haft sin masse-appel.

Da BEA blev medlem af Eclipse-projektet, annoncerede de samtidig, at næste version af Weblogic Workshop vil basere sig på Eclipse. Den nye version med kodenavnet Daybreak forventes at være klar i efteråret 2005.
På samme vis har SAP valgt at basere sit NetWeaver Developer Studio på Eclipse-platformen, ligesom IBM baserer sine WebSphere Studio udviklingsmiljøer på Eclipse. Selve Eclipse-projektet består af en række delprojekter. Eksempelvis bliver Bea's rolle i Eclipse blandt andet at lede Eclipse Web Tools Platform-projektet, der skal udvikle værktøjer til J2EE-webudvikling.
Andre projekter er med til at understøtte hele udviklingslivscyklussen fra kravspecifikation til test.
Der er eksempelvis Eclipse Test and Performance Tools Platform (TPTP).
TPTP skal være en universel platform for test og performance-værktøjer. TPTP anvender blandt andet testværktøjet Junit og indeholder også værktøjer til at indsamle og analysere information om en applikations performance, så udviklerne kan lave performance-optimering.
Det er planen, at version 3.1 af Eclipse kommer i midten af denne måned. Den nye version vil blandt andet indeholde bedre performance, support for Java Standard Edition 5 og bedre understøttelse af Rich Client Platform, der er et Java-baseret applikationsframework til desktoppen.

Boks:
Hvad ligger der
bag et navn?
Ifølge Lee R. Nackman, CTO for Design, Construction og Test Tools hos IBM Rational Software blev navnet Eclipse valgt for at formørke (eclipse) Microsoft Visual Studio.
I 2001 var IBM bange for at Microsoft Visual Studio, som voksede sig stadig stærkere, ville komme til at dominere udviklingsplatformene totalt.
Rygter går ellers på, at IBM ville solformørke Sun, men det afviser Lee R. Nackman.

Boks:
Historien bag Eclipse
Før 1998 havde IBM en række forskellige udviklingsværktøjer, som blev udviklet på IBM-laboratorier i USA og Canada.
I november 1998 gik Object Technology International, som IBM havde købt i 1996, i gang med at udvikle en platform og et Java-udviklingsmiljø.
November 2001 blev Eclipse-konsortiet dannet. Der var ni medlemmer, deriblandt IBM, Rational Software, Togethersoft og Borland.
Konsortiet blev opfattet som IBM-kontrolleret. Derfor blev den uafhængige Eclipse Foundation dannet i 2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere