Storageprodukter bliver standardvarer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. juni 2005.


STORAGE 
Med HP's og EMC's nylige lanceringer bliver der yderligere konkurrence Af Dan Mygind
I forrige måned præsenterede to af de store storagespillere, HP og EMC, deres nyeste tiltag på et storagemarked, der stadig er i vækst, men hvor profitmarginen på produkterne er under pres.
I midten af maj annoncerede HP-folkene, hvad de kaldte deres største satsning på storage-fronten. Firmaet præsenterede en række nye produkter og services samt adskillige opgraderinger af eksisterende produkter og lagde ikke skjul på, at det gik efter konkurrenterne IBM's og EMC's markedsandele.
Med lanceringen af det nye produkt HP StorageWorks Enterprise File Services (EFS) Clustered Gateway bevæger HP sig ind på NAS-markedet (Network Attached Storage), hvor EMC og andre har været et stykke tid. Spørgsmålet er, om HP kommer for sent ind på NAS-markedet.
- Jeg vil ikke sige, at de kommer for sent, men de kunne ikke have ventet meget længere, vurderede analytikeren Randy Kerns fra Evaluator Group ved HP's udmelding om storage-tiltagene.
Ifølge HP sætter det nye medlem af HP StorageWorks-familien, EFS Clustered Gateway, nye standarder for den høje ende af NAS-markedet. HP mener, at kunderne kan spare op til 50 procent af udgifterne, hvis man sammenligner med konkurrenternes tilsvarende produkter.
- EFS Clustered Gateway kan give mere end otte petabyte lagerplads, hvilket brugeren vel at mærke ser som ét system. EFS Clustered Gateway er en fortsættelse af StorageWorks Grid-teknologi, siger Rick Stephans, Senior Vice President for HP's StorageWorks-division. EFS Clustered Gateway kan skalere op til 16 noder.
Hvis det er muligt, at brugerne kan spare op til 50 procent på EFS Clustered Gateway, er det blot det seneste eksempel på, at profitmarginen i storagebranchen bliver mindre.
Ifølge Claus Egge, direktør for IDC's europæiske storage research, er der stadig vækst i storagemarkedet, men profitmarginen bliver mindre for virksomhederne.
- Storage bliver en dagligvare, og slutbrugerne får flere features for pengene, siger Claus Egge.

I samme uge som HP lancerede sine nyeste storageprodukter, holdt konkurrenten EMC sin brugerkonference i New Orleans. EMC's produktportefølje afspejler meget præcist, hvad der sker på storagemarkedet, hvor features, der før har været forbeholdt high end-markedet, nu bevæger sig ned i midrange. EMC har Clariion som sit midrange-storagesystem, mens Symmetrix er rettet mod high end-markedet. Features som spejling af data og snapshotkopiering var førhen reserveret Symmetrix, men de bevæger sig nu ned i Clariion-produktserien. Derfor har EMC's Clariion midrange-storagesystemer haft en voldsom vækst, men væksten er tilsyneladende sket på bekostning af Symmetrix-serien.
I årets første kvartal solgte EMC for 419 millioner dollars Clariion-systemer. Det er en stigning på 47 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Salget af Symmetrix-systemer faldt derimod med tre procent til 652 millioner dollars.
Mark Lewis, EMC's øverste chef for udvikling, hilser udviklingen velkommen. Det generer åbenbart ikke, hvis Symmetrix-brugere flytter til midrange-systemer.
Tilsvarende melding kommer fra Joel Schwartz, General Manager for EMC's midrange-systemer. Han mener, at Symmetrix stadig vil være standarden for højtydende systemer og er ikke bekymret for et skifte fra Symmetrix.
- Hvis du ikke vil kannibalisere dig selv, er der en anden der vil, mener Joel Schwartz.

Ligesom HP er kommet sent ind på markedet for NAS, har EMC været en langsom starter på virtualiseringsmarkedet. Men med annonceringen af Invista Network Storage Virtualization Platform er EMC nu kommet med sit bud på et virtualiseringsprodukt. Dermed har EMC et produkt, der kan gå i ringen og konkurrere mod HP's Enterprise Virtualization Array (EVA), Hitachis virtualiserede TagmaStore-system og IBM's SAN (Storage Area Network) Volume Controller. Alle produkterne danner et view på diskene i et SAN og lover at gøre LUN-håndteringen (Logical Unit Number) nemmere. EMC's løsning adskiller sig fra konkurrenterne, ved at Invistas software ikke kun kan køre på en specialiseret server, men også kan køre på switche fra Brocade og Cisco. Invista skulle være klar 30. juni i år.
Hvor EMC først kommer på banen med SAN-virtualisering nu, har eksempelvis HP haft EVA i et stykke tid. HP benyttede sine storage-konferencer i Las Vegas og London til at bekendtgøre yderligere forbedringer af EVA. Rick Stephans, Senior Vice President for HP's StorageWorks-division, lovede blandt andet op til 200 procents forbedring af læsning og 375 procents forbedring af skrivning i de nye versioner. EVA skulle give mulighed for at lagre op til 200 terabyte.

Boks:
LUN (Logical Unit Number)
LUN stammer fra SCSI-verdenen, hvor det blev brugt til at differentiere mellem de individuelle diske i et disk array. Bliver i SAN-sammenhæng brugt til at identificere virtuelle partitioner i et SAN.

Billedtekst:
EMC's Clariion AX100

Billedtekst:
HP StorageWorks Enterprise File Services Clustered Gateway.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere