Tjek på Microsofts fremtidige udviklingsplatform

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. maj 2005.


Overblik 
Indigo, Whidbey, Avalon og Aero. Microsofts mange kodenavne kan godt virke lidt kryptiske. CTO bringer her et overblik over Microsofts fremtidige udviklingsplatform.

Med Visual Studio 2005 kommer Microsoft med det totale Application Lifecycle Management-værktøj. Søren Hebsgaard, direktør for udvikler og platformstrategi hos Microsoft Danmark, er ikke i tvivl. Udviklingsmiljøet Visual Studio 2005 rummer værktøjerne til en fuldstændig håndtering af applikationsudviklingen. Fra det indledende design til den færdige test. Ved hjælp af modelleringsværktøjer kan arkitekturen for et givet system designes komplet med angivelse af, hvilke webservices der kører på hvilke servere, samt hvordan opsætningen af systemet med firewalls og Demilitariseret Zone (DMZ) er.
Til at teste programmerne leveres Visual Studio med værktøjer til unit-test, og til optimering af koden leveres de profiler, som udviklingsteamet bag Visual Studio 2005 selv bruger.
Visual Studio 2005 kommer til at hænge tæt sammen med version 2 af .Net. For Microsoft er sammenhængen mellem udviklingsmiljøet og .Net-platformen så stor, at de betegnes under en hat med kodenavnet Whidbey.
- .Net og udviklingsværktøjerne hænger altid tæt sammen, da .Net stiller en masse services til rådighed for udviklerne, siger Søren Hebsgaard.
Når man taler udvikling af applikationer i år 2005 kan man ikke undgå også at tale integration. Her kommer Microsoft udviklerne til hjælp med Indigo, der skal gøre det nemmere at integrere windows-applikationer med andre systemer.
Ifølge Microsoft gemmer Indigo en masse af den underliggende integrationskode til webservices. Der vil også være mulighed for at anvende adaptere mod eksempelvis CICS. For udvikleren vil Indigo stille det samme API til rådighed, uanset om integrationen foregår med webservices, MQ eller CICS-adapter.
Udviklerne kan således koncentrere sig om at udvikle funktionalitet og skal ikke beskæftige sig med de mere subtile detaljer i for eksempel WS-ReliableMessaging. Søren Hebsgaard er overbevist om at Indigo vil have stor betydning for udviklingen af serviceorienterede systemer
- Indigo vil give et generelt løft i udviklerproduktiviteten og få udbredelsen af den serviceorienterede arkitektur til at eksplodere, siger Søren Hebsgaard.
Et andet løft, som Microsoft forventer at give udviklerne, er ved hjælp af Avalon. Med Avalon kan udviklerne bygge brugergrænseflader ved hjælp af eXtensible Application Markup Language (XAML).
Microsoft selv har allerede taget Avalon i anvendelse. Longhorns brugergrænseflade Aero er nemlig bygget ved hjælp af Avalon.

Billedtekst:
Avalon er et præsentationslag, mens Indigo er et kommunikationslag. Figuren er en ældre fremstilling af Longhorn (oktober 2003), så der tages forbehold for ændringer.

Boks:
Kodeordene og betydningen
Whidbey: Kodeord for version 2 af .Net og Visual Studio 2005. Kommer i andet halvår 2005. Er ude i den første store offentlige beta-version nu.

Indigo: Messaging-interface, der giver et ensartet API til bagvedliggende systemer. Indigo kan tale med webservices, MQ, adaptere mod CICS. For udvikleren er det samme API, der skal bruges. Indigo håndterer en masse af det underliggende kodearbejde for eksempel genereres en masse kode automatisk, der er nødvendig for hele WS-stakken, så udvikleren ikke selv skal skrive så meget kode selv. Bliver frigivet sammen med Longhornklienten i 2006.

WinFS: Objektorienteret lagringssystem baseret på XML, generisk storage. Den native XML-kerne i SQLServer 2005 er en del af WinFS. WinFS kommer med Longhorn Server i 2007. Betaudgave, når Longhornklienten kommer i 2006.

Avalon: Avalon er præsentationslag. XAML, et XML-baseret sprog. Er blandt andet del af Avalon. Bliver frigivet sammen med Longhornklienten i 2006.

Aero: Longhorns brugergrænseflade. Anvender Avalon.

Longhorn: Microsofts nye operativsystem. Klientversion kommer i 2006 og serverversion i 2007.

Boks:
Hello World i XAML
Nedenstående eksempel viser, hvordan man laver et "HelloWorld" i XAML.
XML-dokumentet består af tre dele: Page, StackPanel og TextBlock.Første element, rodelementet, er Page og er det mest anvendte rodelement i XAML.
De to første xmlns attributter definerer xml namespaces. Ethvert rodelement skal have de to namespaces, da de danner forbindelsen mellem XAML-tags og den tilhørende objektmodel.
Den sidste attribut specificerer navnet for klassen som XAML-parseren vil danne udfra XAML-koden; "QuickStart_1.Page1".
StackPanel repræsenterer windowsarealet, som kan anvendes til at vise data i.
TextBlock angiver en tekst, der skal vises i StackPanel.

xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/xaml/2005"
x:Class="QuickStart_1.Page1">

Hello World




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere