Microsofts kritiske massefordel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


Microsofts Mobile operativsystem har endnu ikke den store udbredelse på mobiltelefoner og betegnes af udviklere og analytikere som umodent. Alligevel mener en analytiker, at operativsystemet vil komme til at dominere.

Operativsystemet Symbian er det mest udbredte operativsystem til mobiltelefoner - endnu.
Kigger teleanalytiker Torben Rune i den mobile krystalkugle, ser han ikke Symbian, men Microsoft Mobile som det dominerende operativsystem.
- Det er den største, ikke nødvendigvis den bedste, der kommer til at bestemme, siger Torben Rune og uddyber:
- I fremtiden vil det være sammenhængen mellem de store virksomheders interne mail- og kalendersystemer som Exchange eller Notes, der kommer til at betyde noget. Der er Microsoft meget dominerende og den dominans vil Microsoft selvfølgelig udnytte.
Torben Rune mener ikke at Symbian, der findes på mere end hveranden smartphone, kan lave den samme tætte integration.
- Synkronisering af Symbian mod Outlook er allerede i dag mere besværlig end med en Microsoft Mobile. Det problem vil vokse dag for dag for Symbian, for jo tættere integration Microsoft laver mellem sine produkter, jo sværere vil det være for Symbian at matche det, vurderer Torben Rune.

I den danske afdeling af konsulentvirksomheden HiQ sidder Jesper Zuschlag. Som konsulent har han arbejdet for forskellige televirksomheder, og han har haft fingrene dybt nede i de forskellige mobiloperativsystemer. Han er til dels enig med Torben Runes betragtninger om Microsofts kritiske masse, men mener ikke, at den er altafgørende. Ifølge Jesper Zuschlag er forretningssegmentet ikke der, hvor den store volumen findes og derfor er andre faktorer end integration til Exchange vigtige. Eksempelvis vil spil, musik og video være vigtigt for massemarkedet.
Samtidigt påpeger Jesper Zuschlag, at Symbian i sidste måned købte licens til at implementere Microsofts Exchange servers ActiveSync protokol. Det giver mulighed for Symbian-telefoner at hente mail fra Exchange.
Jesper Zuschlag er ikke i tvivl om hvilket operativsystem, der er mest velegnet til mobiltelefoner.
- Symbian opfattes som det mest stabile operativsystem, mens Microsoft-platformen ikke har været moden nok, siger Jesper Zuschlag.
I midten af 1990'erne blev Symbian anvendt i det første kommercielle produkt. Ifølge Jesper Zuschlag giver de mange års erfaringer, der ligger i mobiloperativsystemet Symbian en fordel fremfor Microsoft Mobile.
- Microsoft er den man holder meget øje med, men de har ikke haft held til at bryde ind på markedet endnu. De har ingen erfaring med telefoni-branchen.
Torben Rune er enig i, at Microsoft Mobile rent teknisk er Symbian underlegen.
- Telefonbetjeningsmæssigt er Symbian-platformen langt overlegen Microsofts. Samtidig har den mobile Windows alle de børnesygdomme som vi har været vant til fra de andre Windows-udgaver. Der er Blue Screen of Death, det går ned, det hænger, og der er alle mulige mærkelige problemer, siger Torben Rune, der har afprøvet en række Symbian- og Microsoft Mobile-telefoner.
Men Torben Rune er dog ikke i tvivl om, at Windows Mobile på lang sigt vil dominere markedet.
- Det vil gå, som det er gået med alle andre Windows-versioner. Det bliver mere og mere stabilt, vurderer Torben Rune.
Jesper Zuschlag mener, at det store spørgsmål er, om Microsoft kan få foden inden for hos mobilfabrikanterne. Eksempelvis vil Nokia, ifølge Jesper Zuschlag, gøre alt for at minimere Microsofts indflydelse på mobilbranchen, da de har mest at tabe.
På det rent tekniske plan er Symbian mere attraktiv for mobilfabrikanterne end Microsoft Mobile, mener Jesper Zuschlag.
- Symbian leverer operativsystemet i sourceform, mens Microsoft leverer funktionaliteten i form af biblioteker, der linkes sammen. På mobilmarkedet er time-to-market altafgørende. Hvis der er en fejl i operativsystemet, nytter det ikke, at man skal vente på, at Microsoft får rettet fejlen. Det er vigtigt for mobilfabrikanterne at have fuld kontrol over koden, siger Jesper Zuschlag.

Mens det er Symbian, Palmsource og Microsoft, der dominerer feltet for operativsystemer til håndholdte og mobiltelefoner, er Linux stadig en lille spiller på markedet. Der kan dog være en udvikling igang, der kan skabe et større marked for Linux. Tidligt i februar i år købte PalmSource det kinesiske China MobileSoft. Ifølge den øverste chef for PalmSource, David Nagel, var det ikke kun for at få fodfæste på det kinesiske marked, men også for at få Linux know-how.
Ifølge David Nagel overvejer PalmSource at udskifte mikrokernen i Cobalt med Linux, så Linux bliver fundamentet som Cobalts brugergrænseflade og applikationslag kører på. Fordelen skulle ifølge David Nagel blandt andet være, at mange chipsfabrikanter leverer Linux-drivere sammen med deres førsteudgaver af nye chips, inden tilsvarende drivere er tilgængelige for Windows Mobile, Symbian og PalmSource. Det kan, ifølge David Nagel, være med til at spare udviklingsomkostninger.
Ifølge Jesper Zuschlag kan den strategi give nogle besparelser, men han ser det ikke som den store gevinst.
- Typisk udvikler ingeniørerne hos chipsfabrikanterne Linux-drivere for at kunne teste chipsene. Man kan så bruge de drivere som udgangspunkt for egne driver-implementeringer, men det er kun et stykke af vejen man bliver hjulpet. Det giver ikke den store besparelse, mener Jesper Zuschlag.
Han vurderer, at Linux er en joker, der kan gå hen at overraske som operativsystem på mobiltelefonen.
- Der er en stor vidensbase inden for Linux og der foregår en hurtig udvikling. Det er dog en ulempe at Linux som udgangspunkt ikke er beregnet til at køre på en mobiltelefon. Der skal laves meget nyudvikling for at få implementeret hele telefoni-delen.
Torben Rune giver ikke Linux mange chancer.
- Linux er i bund og grund ikke velegnet som realtidsoperativsystem til mobiltelefoner. Opertativsystemerne der er skræddersyet til mobilbrug - og her tænker jeg specielt på Symbian - klarer sig suverænt bedst, mener Torben Rune. Han vurderer dog ikke, at det vil være nok for Symbian til at holde Microsoft Mobile ude fra mobilmarkedet.
- I bund og grund er brugerne ligeglade med hvilket operativsystem, der ligger på telefonen. De ser på hvilke muligheder telefonen giver dem, siger Torben Rune.
Jesper Zuschlag er enig, i at brugerne er ligeglade med hvilket operativsystem der ligger på deres mobiltelefon, men samtidig har mobilfabrikanterne en række tekniske og interessemæssige hensyn at tage. Det kan få betydning for om Microsoft formår at bryde igennem på mobilområdet.

Billedtekst:
Microsoft Mobile: HP iPaq h5400
Palm os: Palm Tungsten
BlackBerry os: Seneste skud på stammen er BlackBerry.
Symbian: SonyEricsson P900

Boks:
I fremtiden vil det være sammenhængen mellem de store virksomheders interne mail- og kalendersystemer som Exchange eller Notes, der kommer til at betyde
noget. Der er Microsoft meget dominerende. Torben Rune, teleanalytiker

Boks:
OS/2 som open source?
OS/2 er ikke blandt de mest indlysende valgmuligheder, hvis man står over for at vælge et operativsystem i dag. Operativsystemet blev oprindeligt udviklet i et samarbejde mellem IBM og Microsoft og blev lanceret i 1987 med forventninger om, at det ville blive fremtidens operativsystem for pc'ere. I stedet blev det Microsofts Windows-operativsystem, som kom til at dominere pc'erne. OS/2 har i mange år stået med det ene ben i graven, men nu er der kræfter igang for at gøre operativsystemet til open source og dermed forlænge dets levetid. Websitet www.os2world.com, opfordrer folk til at sende en appel til IBM om at gøre OS/2 til open source. Ifølge websitet er der stadig en del virksomheder og privatpersoner, der anvender OS/2 og der eksisterer også et OS/2-community, der udvikler open source-programmer til operativsystemet.
Linux på din iPod
Open source projektet iPodLinux har i et stykke tid gjort det muligt at køre Linux på Apples mp3-afspiller iPod. Projektet har porteret Linuxkernen uClinux til iPod og udviklet en brugergrænseflade som er døbt Podzilla. Når man tænder for iPoden er det muligt at vælge om man vil køre Linux eller iPods eget operativsystem.
Mere om iPodLinux på www.ipodlinux.org




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere