Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.
Kommunerne, Det Radikale Venstre og Dansk IT ønsker, at regeringen tvinger åbne fælles it-standarder igennem i forbindelse med kommunalreformen - men regeringen vil stadig ikke gøre standarderne obligatoriske.
En dyb uenighed mellem regeringen og resten af it-Danmark om midlerne til at komme videre med eGovernment og effektivisering har de sidste uger tegnet sig mere og mere klar.
Regeringen står nu alene tilbage med sin modvilje mod at gøre åbne it-standarder obligatoriske i offentlige it-systemer.
Leverandørerne har tigget det politiske system om at få lovgivning på området i årevis. Nu slutter kommunerne sig overraskende til koret.
- Hvis vi skal sætte borgeren i centrum digitalt, kræver det fælles, centrale standarder. I KL går vi nu i gang med at lave en fælles it-strategi for kommunerne, og vi er enige om, at vi gerne vil forpligte os på it-området gennem centrale løsninger og bindende standarder, siger Helge Friis, medlem af KL's udvalg for it og erhverv og borgmester i Frederiksværk.
Kommunernes ønske står i diametral modsætning til, at finansminister Thor Pedersen - igen - i sidste uge i et åbent samråd om it-udgifterne og kommunalreformen pure afviste, at regeringen vil tvinge fællesoffentlige it-standarder igennem, for eksempel via lovgivning.
Finansministerens sarkastiske kommentar til radikale Margrethe Vestager og Morten Østergaards gentagne spørgsmål om, hvorfor regeringen viger tilbage for at gennemføre centrale initiativer på standardiseringsområdet, var, at "vi da godt kan reducere det kommunale selvstyre, hvis der er et bredt ønske om det og flertal i folketingssalen".
Videnskabsminister Helge Sander, der var kaldt i samråd sammen med Thor Pedersen, sagde:
- Regeringens holdning er, at vi ikke vil bruge tvang. I stedet vil vi hele tiden bestræbe os på at stille de ypperste henstillinger, anbefalinger og vejledninger til rådighed. Når standarderne ikke gøres forpligtende, er det, fordi det ville medføre økonomiske krav til kommunerne, sagde Helge Sander til samrådet den 20. april.
Adspurgt om sin holdning til Dansk IT's debatoplæg i denne uge om it-governance i staten uddyber videnskabsministeren:
- Vi kan ikke stille krav til kommunerne, som medfører øgede udgifter på it-området. Vi har mange gode anbefalinger, men vi kan ikke gennemtvinge fælles standarder. Dansk IT kan sagtens anbefale det, men det er jo heller ikke dem, der skal betale regningen, siger Helge Sander til Computerworld.
Mens kommunerne ved borgmester Helge Friis erklærer sig stort set enige i både diagnosen og medicinen i debatoplægget fra Dansk IT, så afviser de at betale for ny og standardiseret it.
Alligevel har de ikke noget imod det lovforslag, som Det Radikale Venstre nu vil fremsætte i Folketinget om, at centrale it-standarder bliver gjort obligatoriske i forbindelse med kommunalreformen.
- Men vi synes, det er rimeligt, at vi får systemerne finansieret, siger Helge Friis.
Ordfører for digital forvaltning i Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, synes ikke, han fik svar på sine spørgsmål i samrådet i sidste uge om, hvorfor regeringen viger tilbage for at tilvejebringe det standardiserede grundlag for, at kommunerne kan høste effektiviseringsgevinster ved kommunesammenlægningerne.
- Når Thor Pedersen og Helge Sander siger, at det ikke går at tvinge kommunerne, så lytter de ikke til, hvad kommunerne ønsker, siger Morten Østergaard.
Den iagttagelse har også forskningsordfører Per Ørum Jørgensen fra Det Konservative Folkeparti gjort.
- Det kunne godt være, vi skulle se på sagen igen. Det er jo ikke hver dag, kommunerne siger, at regeringen gerne må bestemme, og at de ønsker tvang og centrale initiativer, siger han.
At lokke både politikere og embedsmænd til at deltage i debatten om it-standarder og it-governance i den offentlige sektor er et af de erklærede formål med det debatoplæg, som Dansk IT offentliggjorde i onsdags.
En embedsmand, der er enig med Dansk IT i, at tiden er kommet til mere ensretning og mindre frivillighed på it-området, er it-direktør i Økonomistyrelsen Henrik Jeberg.
- Under et handler det om incitamenter i digital forvaltning. Jeg tror først, man får sat krudt under digitaliseringen, hvis der er nogle standarder, man skal leve op til. Jeg vil nødigt virke som en gammel stalinist, men der er lige lovlig meget frivillighed i den måde, myndighederne løser opgaverne på i dag. Digital forvaltning er kun på anbefalingsstadiet. Det er heller ikke i skatteydernes interesse, at der er den mangfoldighed af løsninger. Måske er der nogle små konger rundt omkring, der nyder at gøre tingene på deres egen måde. Men det er ikke til fordel for almenvellet, siger Henrik Jeberg.
Vicedirektør Mikkel Hemmingsen, Videnskabsministeriet, vil derimod ikke kommentere direkte, hvorvidt han synes, tvungne standarder for offentlig it er en god ide. Det anser han for et politisk spørgsmål.
- Men jeg kan sige det på den måde, at med den strømlining af den offentlige standardisering, vi er ved at gennemføre i VTU, så er maskinrummet gjort klar til det, politikerne måtte ønske at gøre til enhver tid. Hvis de gerne vil have mere damp på maskinen eller hurtigere frem, så kan de bare dreje på håndtaget, siger Mikkel Hemmingsen.
Videnskabsministeriet er ved at lægge sidste hånd på en publikation, der forklarer fælles offentlig it-standardisering, så det er til at forstå for de fleste.
Ligesom i oplægget fra Dansk IT er der stort fokus på tværgående domænekomiteer, som skal stå for standardiseringsarbejdet i eksempelvis sundhedssektoren og andre naturlige interessefællesskaber inden for offentlig opgaveløsning. Der er ligefrem en vejledning i, hvordan man opretter en og kommer i gang på sit eget område.
- Vi har brug for at få sat turbo på standardiseringsarbejdet. Vi håber med strømlinings-initiativet at få endnu flere decentrale kræfter i hele den offentlige sektor til at hjælpe med at skubbe i den rigtige retning - for retningen er rigtig, det er alle enige om. Den primære forskel på Dansk IT's oplæg og Videnskabsministeriets oplæg er brugen af tvang, siger vicedirektør i Videnskabsministeriet Mikkel Hemmingsen.
Læs også "Sammenhængende it i den offentlige sektor" i magasinet Computerworld eGov, som
følger med avisen i dag
"It-governance - ny model for offentlig it-udvikling" kan hentes på www.dansk-it.dk
Videnskabsministeriets publikation om Fælles offentlig it-standardisering foreligger endnu ikke i sin endelige form, men bliver sendt ud til alle danske myndigheder i løbet af et par uger
Billedtekst:
- Når Thor Pedersen og Helge Sander siger, at det ikke går at tvinge kommunerne, så lytter de ikke til, hvad kommunerne ønsker, siger Morten Østergaard fra Det Radikal Venstre.
Foto: Torben Klint