Den danske svensker

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.


Peter Keller-Andreasen har i over ti år været direktør for svenske it-firmaer i Danmark. Han synes, de giver gode rammer, men advarer også om afgørende forskelle.

KULTURFORSKELLE I mere end ti år har Peter Keller-Andreasen (48) været direktør for svenske it-firmaer i Danmark. De første mange år var i Enator, hvor Peter Keller-Andreasen kom til i 1998, efter Enator-koncernen havde fået nogle gevaldige tæsk i markedet. Masser af folk skulle fyres, og det meste af virksomheden skulle tænkes forfra. Peter Keller-Andreasen fik styr på skuden og kunne aflevere den med både vækst og fremgang, da han i 2000 forlod selskabet.
Efter en kort periode hos Compaq-selskabet Netman fik Peter Keller-Andreasen i 2001 til opgave sammen med to tidligere kolleger fra Enator at bygge den svenske børsnoterede konsulentvirksomhed Cybercom op i Danmark.
- Vi startede tre mand og en kaffemaskine. Vi havde stort set fået frie hænder til at få bygget virksomheden op, og det var jo rigtig fedt at få mulighed for det. Men hurtigt meldte spørgsmålet sig: Hvordan gør man så det? fortæller han.
Samme sprog
Et akut behov hos et større nordisk pengeinstitut blev et afgørende gennembrud for virksomheden og efter et enkelt opstartsår med et negativt resultat, har virksomheden kvartal efter kvartal kunnet sende positive regnskaber til det svenske hovedkvarter.
De frie hænder til trods er der verdener til forskel mellem den danske måde at arbejde på og den svenske.
- Svenskerne har stor respekt for den enkelte og for det sociale. De tænker sig om, inden de kaster sig ind i noget, og strukturerer det omhyggeligt, mens danskerne er meget hurtigere til at træffe beslutninger og gøre en god forretning, siger han.
I sin tid i Enator tænkte Peter Keller-Andreasen, at han jo lige så godt kunne tale dansk til direktionsmøderne i Stockholm: "Vi taler jo næsten samme sprog." Men han lærte hurtigt, at det forstod de ikke meget af i den svenske hovedstad.
- Selv om vi ser forholdsvis ens ud og taler samme sprog, så skal man ikke forledes til at tro, at vi også er ens. Forskellene skaber ofte frustrationer, fordi danskerne og svenskerne har to fundamentalt forskellige måder at gøre tingene på. Svenskerne er som regel meget hierarkiske i deres beslutningsproces, mens danskerne er mere ligefremme og uddelegerende. Men i stedet for at lade sig frustrere skal man hellere få tingene på bordet og få snakket om det, siger Peter Keller-Andreasen.
Lære af dynamikken
Cybercom har dog været meget usvenske i deres måde at drive deres danske operation på, hvilket Peter Keller-Andersen i høj grad sætter pris på. Mellem linierne er det tydeligt, at det nok ikke havde været så sjovt, hvis det var den stramme og regelrette styring, der havde været ledelsesmodellen i det danske selskab.
- Vi har haft nogle krav om at levere resultater, og dem har vi overholdt, så det har måske betydet, at vi har kunnet gøre tingene på vores egen måde, siger han.
Peter Keller-Andreasen gør desuden opmærksom på, at den dynamik, der kommer af et hurtigere beslutningsmiljø, også har inspireret på den anden side af sundet.
- Når man igen og igen er i stand til at vise vækst i resultatet, så begynder de at lytte, og det er da sikkert også derfor, at vi har fået lov til at passe os selv, siger direktøren med et smil.
Nye udfordringer
Med Cybercom på skinner og med udelukkende fokus på Oracle og J2EE, er tiden ifølge Peter Keller-Andreasen kommet til, at nye muligheder skal prøves af.
I øjeblikket leverer virksomheden ikke konsulenter til for eksempel Microsoft .Net-udvikling, og det kunne være en ny niche for Cybercom i Danmark.
- Vi vil ikke gøre det i det samme selskab. Vi tror, vi har vores styrke, fordi vi er fokuserede på Oracle og J2EE. Det vil vi ikke lave om på. Men det kunne være sjovt at få lov til at bruge de erfaringer, vi har gjort med opbygningen af Cybercom, til at bygge noget helt nyt op, siger han.
Der er dog ingen aktuelle planer, men for Peter Keller-Andreasen vil det være en god mulighed for at give sine hårdt erhvervede erfaringer videre.
- Man lærer utroligt meget af at bygge en virksomhed op, og vi har da gjort mange fejl og truffet forkerte beslutninger, men det er jo også det, man lærer af. Og det, vi har lært, kan jo komme et nyt selskab til gavn, så de ikke behøver gøre de samme fejl som vi selv har gjort.

Billedtekst:
- Vi har haft nogle krav om at levere resultater, og dem har vi overholdt, så det har måske betydet, at vi har kunnet gøre tingene på vores egen måde, siger Peter Keller-Andreasen, der er administrerende direktør i Cybercom i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere