Teenage-iværksættere gennem 20 år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. april 2005.


Det er i dag 20 år siden, at to knægte fra Nordsjælland første gang fik papir på, at de var godt i gang i edb-branchen. Brødrenes drengedrømme er i dag blevet til it-selskabet Sandberg.
Af Torben R. Simonsen

DRENGE It-leverandøren Sandberg i Nordsjælland kan i dag fejre 20 års-jubilæum. Det er måske ikke overraskende, at et it-selskab med god prissætning og kundepleje kan overleve 20 år i en hård branche.
Når det alligevel er en smule anderledes med Sandberg, skyldes det, at grundlæggeren, Martin Hollerup, i dag kun er 36 år og stadig fuld af samme påhitsomhed og gåpåmod, som man ser hos utrynede teenagere. It-eventyret var da heller ikke det første forsøg på at skabe forretning for ham og hans lillebror, Erling Hoff Petersen, fra Gørløse i Nordsjælland.
- Vi har lavet alt muligt. Lige fra potteplanter i et hjemmebygget drivhus til et tivoli i vores forældres baghave, siger Martin Hollerup, der i dag har titel af administrerende direktør.
Bidt af elektronik
Iværksættergenet kom tidligt, og forældrenes manglende lyst til blot at punge ud spillede en afgørende rolle.
- Det handlede om at tjene nogle penge. De lommepenge, vi kunne tjene hjemme, var for små og kom for langsomt, og så var det alt for kedeligt, så der skulle ske noget andet, siger Martin Hollerup.
Han er overbevist om, at han er udstyret med et iværksættergen, der bare tvinger ham til at sætte noget i gang. Og da Commodore 64 blev introduceret i 80'erne, var vejen til it-branchen fastlagt.
- Jeg har altid været bidt af elektronik og har bygget kredsløb og brugt sensorer, så alt, hvad der kunne tændes og slukkes i min mors og fars hus var styret elektronisk, fortæller Martin Hollerup.
Med Commodores computere blev de to brødres særlige evner også forenet. Martin havde på biblioteket fundet bøger om, hvordan man kunne lave printkort og eprom'er, og det viste sig hurtigt, at lillebror Erling Hoff Petersen havde gode forudsætninger for at programmere. Så de første "produkter", som de to skoledrenge kunne prale med, var tilbehør til Commodore 64.
Forhandlinger i frikvarteret
Og det gik for alvor stærkt, da de udviklede en kassettespiller med to bånd, der kunne sættes til den første hjemmecomputer, som for alvor vandt udbredelse i danske hjem.
- Det er - dengang som nu - folks behov for at kopiere, der driver markedet, som Martin Hollerup lakonisk bemærker.
Med printkort-leverandør i Tyskland, emballageleverandør i Jylland og kunder fra hele landet gennem Den Blå Avis havde den nu 16-årige gymnasieelev nok at se til, når han altså ikke lige var i skole.
- Det var jo før mobiltelefonerne, så det var noget med at aflytte sin telefonsvarer i spisefrikvarteret og forhandle kontrakter hjem med tyskere og så sørge for at få varerne af sted til aftalt tid, og det kunne nogle gange være et problem, når man først fik sent fri fra skole, kommer det grinende fra Sandberg-direktøren.
Commodore 64 og efterfølgeren Amiga var begyndelsen på it-eventyret, men kunne også have været slutningen, hvis ikke brødrene i tide havde set pc'en komme som det næste umættede behov, når det gælder om at sælge brugervenligt tilbehør.
- Når det kommer til stykket, så er det, vi laver, at sørge for, at hr. og fru Danmark får noget it-tilbehør, som de kan forstå, og som de kan bruge. Derfor har vi altid sørget for, at vores produkter er udstyret med danske manualer og med de rigtige drivere, siger Martin Hollerup.
Fra Carlsbjerg til Sandberg
I starten hed selskabet BMP-data, og Martin Hollerup har stadig tyskhæfter fra skoletiden, hvor han har tegnet sin vision om BMP-skilte på alle bygninger, men i 1997 blev de to brødre enige om, at et nyt navn skulle til, hvis goodwill-værdien af deres indsats skulle kunne høstes.
Navnet blev Sandberg, fortæller Martin Hollerup, og baggrunden kan være snørklet nok, men på det tidspunkt boede han på Sandbjerg i Ølsted, og virksomheden lå i gårdens kælder - stor nok til at huse de efterhånden 12 medarbejdere.
- På det tidspunkt gik "Bryggeren" i fjernsynet, og der var noget med, at der hvor fabrikken lå, hed Carlsbjerg, men navnet på bryggeriet blev Carlsberg, så vi syntes, det var naturligt, at vores navn kom til at blive Sandberg, husker Martin Hollerup.
Ud over grænserne
Sandberg er i dag ude i over 1.400 butikker i Danmark og sælges af en række af de førende danske distributører. Ofte er det dog Sandberg selv, der får formidlet aftalen med detailkæden og først derefter kobles en distributør på efter kundens ønske. Ambitionen er at blive dækkende for hele Norden, men i øjeblikket er det kun en enkelt kæde i Sverige, der forhandler Sandbergs produkter.
- Vi har gjort hele apparatet klar med versionering på alle nordiske sprog samt sørget for hotlinesupport på alle nordiske sprog, så det er bare et spørgsmål om at få salget rullet ud, siger Martin Hollerup.
Al produktion foregår i Asien, hvor efternøler-bror Anders Petersen på 23 år styrer produktionen fra et kontor i Hongkong. Dermed er en del af ansvaret for produktionen fjernet fra Martin Hollerups skuldre, og det er han glad for.
- Det rykker i mig for at lave noget nyt. Så derfor er jeg gået mere ind i salget, og så har vi da også en fire-fem køreklare projekter liggende i skuffen, der blot venter på det rigtige øjeblik, siger han.

Billedtekst:
- Når det kommer til stykket, så er det, vi laver, at sørge for, at hr. og fru Danmark får noget it-tilbehør, som de kan forstå, og som de kan bruge. Derfor har vi altid sørget for, at vores produkter er udstyret med danske manualer og med de rigtige drivere, siger administrerende direktør og stifter af Sandberg Martin Hollerup, der trods sine "kun" 36 år kan fejre selskabets 20 års-jubilæum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere