Mobilbranchen i vildrede over patent på kopisikring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.


En standard for kopisikring, som mobilbranchen troede, var gratis at benytte, kan komme til at koste millioner. Bag et aggressivt krav om
licensafgifter, som fremsættes om kort tid, står en stribe multinationale koncerner. Når du køber en ringetone eller en musikvideo med Robbie Williams til din mobiltelefon, har leverandørerne ingen interesse i, at andre kan få en gratis kopi. Derfor kopisikres den type indhold ofte, og af praktiske årsager har mobilbranchen arbejdet for en standard for kopisikringen.
Den tegner imidlertid til at blive uventet dyr. Mobiloperatører, indholdsleverandører og mobilproducenter skal for alvor til lommerne, hvis de magtfulde patentindehavere - Sony, Philips og Matsushita samt ContentGuard og Intertrust, som blandt andre Microsoft, Time Warner og Thomson står bag - kommer igennem med deres krav. Sammen har de gennem deres patenter for kopisikring af mobilindhold sat sig på industristandarden, og de har nu sendt et fælles selskab, MPEG LA, på banen for at opkræve licenser for at bruge standarden, der kaldes OMA DRM (Open Mobile Alliance Digital Rights Management).

Talsmanden for MPEG LA, Larry Horn, siger til Computerworld, at licensaftalen ventes offentliggjort til marts. Den kræver, at patentindehaverne skal have én procent af ethvert beløb, en mobilbruger betaler for kopisikrede ringetoner, musik, billeder og video. Ud over taxameter-afgiften, som indholdsleverandøren skal opkræve, skal sælgeren af mobiltelefonen slippe en dollar per telefon, der anvender standarden.
Kopisikring findes på både 3G og almindelige mobiltelefoner, som oftest har funktionerne indbygget. Det er op til indholdsleverandøren, om en ringetone eller en ny musikvideo skal kopisikres.
Teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard fra Telecom-Analysis vurderer, at de store teleoperatører vil komme med et modspil til MPEG LA's licensmodel i løbet af de kommende uger.
- Udspillet fra MPEG LA er meget aggressivt, og det er svært at se, hvordan teleoperatørerne kan få den foreslåede licensmodel til at hænge sammen med deres forretning. Formentlig vil en række af de store operatører som Vodafone og Orange forhandle en mere realistisk aftale på plads, siger han og vurderer i et konservativt skøn, at en aftale vil være på plads hen over sommeren 2005.

Netop Vodafone er langt fremme i satsningen på en fælles standard og anvender et system baseret på OMA DRM. Knap så langt fremme, men også orienteret mod en fælles standard, er man i Danmark. Her er den foreslåede patentlicens kommet bag på landets største teleselskab, TDC.
- Generelt bakker TDC Mobil op om implementering af standarder på mobilområdet. Men vi er overraskede over den finansieringsmodel, som er skitseret, lyder det kortfattet fra TDC.
TDC oplyser, at de arbejder på at understøtte OMA DRM 1.0 i løbet af 2005.
Hos Telia/Orange er kommunikationschef Robert Neimanas også meget fåmælt:
- Vi har ikke aktuelle planer om en selvstændig implementering af DRM, men vi følger naturligvis udviklingen omkring kopibeskyttelse og vurderer løbende eventuelle tiltag, siger han.
For den danske afdeling af 3, det eneste danske mobilselskab, der indtil videre tilbyder 3G-mobiltelefoni, er det i høj grad indholdsbaserede tjenester, der skal drive teknologien og forretningen frem. Indholdet skal kopisikres - med en betydelig udgift til patentlicenser til følge, hvis OMA DRM holder som standard, og licensudspillet kommer til at stå ved magt.
- Den foreslåede licensmodel vil være dræbende for den indtjening, som 3 har på indholdspakker, siger Rasmus Wolff.
3 ser foreløbig udspillet fra MPEG LA som et forhandlingsoplæg, og 3 forhandler på internationalt plan med selskabet.

d.mygind@cw.dk
Læs mere på side 24

Billedtekst:
Dyrt Ringetoner og videoklip, som brugere køber til deres mobiltelefoner, er typisk beskyttet af en patenteret kopisikring - og det kan nu koste millioner for telebranchen.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere