Zepto har kig på Europa

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 7. januar 2005.


Dell har banet vejen for den nordiske leverandør af bærbare computere Zepto. Nu skal Danmark være brohoved for Zeptos ekspansion i resten af Europa.

Målsætningen er klar for den danske producent af bærbare computere Zepto Computers.
- Vi vil være den europæiske Dell, siger administrerende direktør i Zepto Lasse Frost med henvisning til den amerikanske it-leverandør, der har slået sig op på og haft succes med at sælge direkte fra fabrik til forbruger.
Samme koncept ønsker Zepto at bygge op, og allerede i dag kommer 85 procent af omsætningen fra internet, oplyser Lasse Frost.
Zepto har udviklet en avanceret og brugervenlig konfigurator, der sikrer, at kunderne får konfigureret den rigtige maskine og får købt de nødvendige følgeprodukter som eksempelvis løs mus og en praktisk taske.
Konfiguratoren kan også benyttes af forhandlere, der over nettet ønsker at sælge Zeptos computere, ligesom producenten af bærbare har planer om at opstille demomodeller og konfiguratorer i butikker, hvor kunder og ekspedienter sammen kan sammensætte de modeller, der passer bedst til kunderne.

Kunder vil købe lokalt
Umiddelbart lyder det måske vildt, at en lille dansk producent af bærbare i Frederikssund kan tage kampen op med kæmper som IBM, HP og Acer, men Lasse Frost er fuld af fortrøstning til, at det vil lykkes at blive den foretrukne leverandør af bærbare computere.
- I Danmark er det IBM, HP, Dell og Acer, der sidder på langt den største del af markedet, og det er faktisk usædvanligt, hvis vi kigger på landene omkring os. I Tyskland er det Medion. I England Higrade og i Spanien Infinity. Og de producenter er allesammen lokale, der leverer til det lokale marked. Så når de lokale producenter er størst i vores nabolande, så tror vi også på, at vi kan gøre det i Danmark, siger han.
Han peger desuden på, at HP og IBM for blot fire år siden stod for op mod 80 procent af alle solgte bærbare, mens tallet i dag er faldet til 50 procent.

Hurtig forældelse
Zepto får som de øvrige leverandører produceret den grundlæggende bærbare computer i Taiwan, der står for produktion af 93 procent af alle bærbare computere. Råmodellen, der kaldes en "notebone", består af tastatur, skærm og en række grundlæggende kredsløb. Det er denne notebone, som Zepto tager udgangspunkt i, når kundens bærbare skal konfigureres, og det er også her, at Zepto-grundlæggernes store ekspertise kommer til sin ret.
Lasse Frost og hans bror Per Frost drev i 15 år it-distributøren EET Nordic, der udelukkende handlede med komponenter, der kunne sidde i en computer. Og det er i høj grad ekspertisen fra denne forretning, som er grundlaget for Zeptos succes.
- Mange af de it-virksomheder, der er gået ned, er gået ned på grund af dårlig logistikhåndtering. Det er svært at gøre det her, medmindre man er meget vant til at have med varer at gøre, der falder meget hurtigt i pris, siger Lasse Frost.

Satser på private
Brødrene byggede EET Nordic op som nordisk organisation i samarbejde med de norske brødre Tom og Tore Vedvik og svenskeren Martin Baaz-Lindqvist, og samme kvintet står bag Zepto i Norden. Men selv om det var i Norge, det hele startede med de bærbare, er det i Danmark, det største gennembrud har været. Det er også herfra, at erobringen af det europæiske marked skal indledes.
I år forventer Lasse Frost, at Zepto omsætter for 50 millioner kroner, og næste år er målet 80 millioner kroner - omsætningstal, der ligger betydeligt foran både Norge og Sverige. Lasse Frost er sikker på, at det blandt andet skyldes, at Zepto Danmark på et tidligt tidspunkt satsede på private forbrugere.
- Vi har meget fokus på de unge mennesker. Erhvervsmarkedet er selvfølgelig vigtigt, men om kort tid er privatmarkedet meget mere attraktivt end erhvervsmarkedet. Allerede til sommer kommer vi til at lave markedsføring rettet mod de unge med nogle tiltag, der ikke er set før, siger Lasse Frost.

Zepto- er en forstavelse inden for det metriske system, der står for 10 i minus 21.
Eller:
0,000000000000000000001.

Billedtekst:
- Mange af de it-virksomheder, der er gået ned, er gået ned på grund af dårlig logistikhåndtering. Det er svært at gøre det her, med mindre man er meget vant til at have med varer at gøre, de falder meget hurtigt i pris, siger medstifter af Zepto Computers Lasse Frost.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere