Falske cpu'er hærger Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 7. januar 2005.


Danske forbrugere risikerer at blive snydt, når de køber danskbyggede pc'er. Et stigende antal pc'er bliver angiveligt bygget med overklokkede cpu'er. Alene for Tech Data har den parallelle import kostet millioner i tabt omsætning.

Det danske chip-marked er nærmest oversvømmet af overklokkede cpu'er, der sælges med falske labels. Det er i hvert fald opfattelsen i Tech Data, der de seneste seks måneder har været hårdt ramt af faldende salg af AMD-cpu'er.
- Når man ser på antallet af cpu'er, der bliver brugt i Danmark, og hvor mange der bliver solgt via de officielle distributører, så er det utænkeligt, at der ikke havner falske cpu'er i danske computere, siger AMD-ansvarlig hos Tech Data, produktchef Kim Jørner.
Og importen af falske chips har kunnet mærkes direkte på omsætningen i Tech Data.
- Vi taler om millioner af kroner i omsætning, som vi har tabt. Så det er noget vi kan mærke, siger produktchefen.

Overklokkede chips
I december sidste år kunne Itbranchen fortælle om en forhandler i Valby i København, der havde fået leveret falske AMD-chips fra en parallelimportør. Chips af typen AMD Athlon XP 2500+ var blevet overklokket og forsynet med falsk label, så de lignede de bedre AMD Athlon XP 3200+.
Kim Jørner opfordrer både forhandlere og producenter til at være mere kritiske, når køber billige cpu'er.
- Når man ser de priser, som cpu'erne sælges til, er det helt vanvittigt og kan slet ikke hænge sammen. Så det er klart, at der er noget galt. Om det så er momskarruseller eller falske cpu'er, ved jeg ikke, men der er ingen tvivl om, at der er masser af falske cpu'er på spil, erklærer han.
Kim Jørner pointerer, at man ikke kan spare mange kroner på at parallelimportere originale chips, for indtjeningsmarginen udgør i forvejen højst et par procent.
Men han mener også, at AMD bærer et ansvar og for længe har taget for let på problemet:
- AMD bør holde deres kanal ren, så det ikke kan ske, siger han.

Raid i Taiwan
Fra AMD's nordiske hovedkvarter i Stockholm afviser Thomas Stenberg, at AMD tager for let på problemet.
- Det er et reelt problem, og vi ser meget alvorligt på det. På sidste års sidste dag gennemførte AMD og de taiwanske myndigheder et "raid" på fire forskellige adresser i Taiwan, hvor der blev fremstillet falske cpu'er, så det er noget, vi gør noget ved, pointerer han.
Thomas Stenberg er vidende om, at cpu'erne er solgt, men har ingen oplysninger om hvor og i hvilket omfang.
- Men det er noget af det, som vi vil undersøge, siger han.

Markant flere fejl
Også Danmarks anden store distributør af AMD-chips, Santech Micro Group (SMG), har mærket de falske cpu'er.
AMD-ansvarlig Johnny Frederiksen oplyser ikke omfanget, men er blevet kontaktet af både pc-producenter og forhandlere, der har haft problemer med cpu'erne.
- Der har været en markant højere fejl-rate på cpu'erne og det har givet problemer. Men når jeg så spørger, hvorfor de bruger de billige cpu'er, så siger de, at de simpelthen er nødt til det, fordi det gør alle konkurrenterne, fortæller Johnny Frederiksen.

Køb cpu'erne enkeltvis
Når cpu'er sælges, sker det enten som såkaldte tray-cpu'er, hvor de enkelte cpu'er ligger i en bakke med typisk ti cpu'er per bakke eller som box-cpu, hvor den enkelte cpu er pakket for sig og med korresponderende serienumre på pakke
og cpu. Det er udelukkende cpu'er, der sælges som tray-cpu'er, der kan være falske, understreger Thomas Stenberg fra AMD.
- Hvis kunderne blot ville købe box-cpu'er, der er garanterede AMD-cpu'er fra fabrikken, var der ingen problemer, siger han.

Billedtekst:
Det vælter ind i Danmark med forfalskede AMD-chips, mener en distributør. Det er AMD godt og grundigt træt af, forsikrer Thomas Stenberg fra AMD.
Foto: Torben Klint




IT-JOB

Netcompany A/S

Managing Architect

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist - ServiceNow (Thirdera)

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Teknisk tester der brænder for automatisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere