E-læringsplatform til Københavns gymnasier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


Med en ny, virtuel læringsplatform og ADSL-forbindelser til lærerne forventer Københavns Kommune at spare penge på drift og udvikling af sit gymnasieskolesystem.

- Vi måtte erkende, at arbejdet med at udvikle vores daværende platform blev en konstant belastning for os, siger Peter Rasmussen, direktør for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, når han forklarer, hvorfor Københavns Kommune valgte at gå nye veje og satse på en ny e-læringsplatform.
København Kommunes Center for Informatik havde i to år ligget underdrejet med konstant udviklingsarbejde på skolernes fælles læringsplatform. Med den nye platform kan lærerne selv udvikle indhold til systemet, og det vil spare tid. Alle 750 københavnske lærere modtager undervisning i brug af platformen, og de får en gratis ADSL-forbindelse til hjemmekontoret.
- Uden et kompetenceløft til lærerne får vi ikke optimalt udbytte af systemet. Jeg ved af erfaring, at hvis hjemmeforbindelsen er for langsom, hober opgaverne sig op, og fleksibiliteten ryger. Så vi er glade for denne løsning, hvor sammenhængen er sikret, siger Erik Andreasen, lærer på Christianshavns Gymnasium.
Lærerne vælger selv, om deres undervisning skal præsenteres i et Word-dokument eller som en lydfil eller en video, eller ligefrem i en Power Point-præsentation.

Men Office-pakken er på vej ud i e-læringsammenhæng, mener direktøren for det firma, der har leveret platformen til København.
- De fleste lærere bruger stadig Office-pakken, men den er ikke lavet til web. Tendensen er, at der kommer nye HTML- og XML-baserede applikationer. Her er englænderne langt fremme, siger Jochum Kirsebom, administrerende direktør for Mercantilius.com.
I England er skolesystemet nemlig kollokvium-baseret, forklarer han, og det betyder, at alle elever lærer det samme på samme tidspunkt. Dermed vil for eksempel tre engelske geografilærere, som har lavet et godt e-learning undervisningsforløb, have gode muligheder for at sælge deres modul, og på den måde lave en fin, lille forretning ud af det, mener Kirsebom.
- Det er straks sværere i Danmark, hvor du som skoleelev blot skal lære noget om H.C. Andersen på et eller andet tidspunkt i løbet af året. Men jeg tror, vi vil se mange applikationer fra England i den kommende tid, for vi mærker en efterspørgsel. I øvrigt tror jeg, at vi er midt i et paradigmeskift, og at Office-applikationer om tre år helt er forsvundet fra e-læringsplatformene til fordel for HTML- og XML-baserede applikationer.

Med sin levering af undervisningsplatformen Fronter har Mercantilius.com godt en tredjedel af landets gymnasier som kunder. Systemet indeholder værktøjer til samarbejde, videndeling, problembaseret læring, teamarbejde, projektarbejde, evaluering af lærere og elever. Det koster 16.700 kroner per gymnasium per år, uanset antal brugere.
Københavns Kommune er blandt sværvægterne i undervisningssektoren i Danmark med sine 750 lærere og over 6.000 elever på gymnasier, HF og VUC. I den nye gymnasie- og HF-reform lægges der vægt på, at it prioriteres højt, og at eleverne gøres ansvarlige for deres eget uddannelsesforløb. Reformen kræver også, at projektarbejdsformen bliver styrket på tværs af faggrænserne, og netop her spiller it en indlysende stor rolle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere