Dansk IT nedbryder sprogbarriere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. oktober 2004.


Dansk IT oversætter it-branchens svar på ISO 9000-standarden - ITIL - til dansk. Formålet er at fjerne en af de barrierer, som blokerer danske virksomheders indførsel af defacto standarden for it-drift.
uddannelse
Danskeren har det med at overvurdere sin egen beherskelse af det engelske sprog. Derfor har Dansk IT givet sig i kast med at oversætte materialet til ITIL-certificering og -test til dansk.
- Det er et meget stort skridt, at testen fremover kan tages på dansk. Det fjerner en sprogbarriere, som har afholdt mange danske virksomheder fra at indføre ITIL-standarden, vurderer Joan Øxby, underdirektør i Dansk IT.
Formålet med ITIL (IT Infrastructure Library) er at skabe en fælles referenceramme i virksomheden, så it-driften håndteres ens og er kendt af alle i it-organisationen. Lige så vigtigt er det, at ITIL-certificeringen viser kunder og samarbejdspartnere, at virksomheden har styr på it-driften.
- ITIL er it-verdenens svar på ISO 9000-standarden, som de fleste kender. ITIL udstikker eksempelvis retningslinjer for, hvordan virksomheden bedst muligt håndterer sine Help
Desk-funktioner, siger Carsten Christiansen, marketingkoordinator hos Teknologisk Institut, som udbyder ITIL-certificeringer.
Han hilser oversættelsen til dansk velkommen, men mener ikke, at Teknologisk Instituts kursister til andre certificeringskurser har problemer med at forstå engelsk kursusmateriale.

Oversættelse øger interessen
Thomas Schou-Moldt, seniorkonsulent i Dansk IT, er delvis enig.
- Jeg mener dog, at oversættelsen til dansk sikrer, at vi kommer bredere ud end tidligere. De fleste it-professionelle kan givetvis sagtens gennemføre ITIL-certificeringen på engelsk, men med dansk materiale tror jeg, at langt flere virksomheder får øjnene op for de fordele, som ITIL-certificeringer giver og får lyst til at gennemføre forløbet, siger han.
Thomas Schou-Moldt har det praktiske ansvar med at indføre den danske version af ITIL-certificeringen. Han fortæller, at oversættelsesarbejdet skrider planmæssigt frem, og at det første hold i begyndelsen af 2005 kan gå i gang med undervisning og test i ITIL-certificering på dansk.

Inspireret af it-fiasko
ITIL-standarden er accepteret af virksomheder og it-leverandører verden over. ITIL blev oprindeligt udviklet af det engelske regeringskontor i 1989 for at forebygge it-fiaskoer i kølvandet på en offentlig it-skandale, som får den danske Amanda-affære til at ligne det rene ingenting.
Siden har standarden bredt sig som ringe i vandet, og ITIL er i dag den mest udbredte "IT Best Practice" i it-branchen. Herhjemme har Post Danmark, DR og Danfoss for nylig indført ITIL. Ifølge Rambøll Managements seneste undersøgelse af brugen af it i de danske virksomheder - IT i praksis 2004 - bruger 28 procent af de offentlige virksomheder ITIL eller lignende standarder inden for service management. Hos private virksomheder er tallet 39 procent.

billedetekst: Det er et meget stort skridt, at ITIL-testen fremover kan tages på dansk, mener Joan Øxby, underdirektør i Dansk IT.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere