Mobildata for begyndere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Brugere uden teknisk indsigt skal have pda'er, der ligner noget de kender, viser brugen af mobile enheder i hjemmeplejen i Greve.
Professionelle PDA'er
Hjemmehjælpere og hjemmesygeplejersker i Greve kommune benytter de pda-lignende communicatorer fra Nokia til at registrere deres besøg hos klienterne og til at gøre notater direkte i disses journaler. I praksis angiver brugeren ved brug af menutaster, hvornår et besøg starter og slutter, og hvilken type aktivitet der er i gang. Og herudover kan brugeren altså gøre notater i journalen, i stedet for at skulle gøre det, efter at være vendt tilbage fra en række besøg ved slutningen af arbejdsdagen.
Resultatet er blevet et mere fleksibelt system, der samtidig sparer tid. Nokias Communicator er bevidst valgt frem for en traditionel pda, fordi communicatoren først og fremmest er telefon og dermed ligner noget brugerne kender, og fordi den har tastatur.
- Vi har afprøvet op mod hundrede forskellige enheder, og vi er nået frem til, at til en gruppe som hjemmehjælperne, der har en gennemsnitsalder over 50 år, skal der være et tastatur, siger direktør Lars Gravesen fra Excitor, der står bag MobilCare-løsningen til Greve kommune.
Andre lommecomputere kan være gode til andre faggrupper, mener han. Han benytter selv en pda-lignende Sony Ericsson-telefon. Men når der er tale om forholdsvis teknologifremmede brugere, kan det ikke nytte at indføre noget, der for eksempel skal betjenes med en pen. Brugerfladen til Communicatoren kan benyttes med fire menu-taster. Tastaturet benyttes udelukkende til notater.

Vælge fra
Samtidig er en række af de funktioner og applikationer, der normalt findes i Communicatoren fra spil til regneark, lukket af.
- Denne gruppe skal have adgang til præcis det, de har brug for. Det opdagede vi i testperioden, hvor vi kom ud for brugere, der troede enheden var i stykker, da de var kommet til at åbne et regneark, de ikke kunne komme ud af igen, fortæller Lars Gravesen.

Det skal styres
En anden erfaring fra testperioden er, at det kræver et såkaldt device management-system, hvis it-afdelingen skal kunne styre, at et større antal medarbejdere i marken bruger denne type enheder.
- Enhederne bliver glemt eller de kan blive stjålet, og så skal it-afdelingen kunne lukke dem ned via mobilnettet. Og der skal kunne laves opgraderinger, selv om medarbejderen ikke er til stede. Det er et krav, at it-afdelingen kan styre det, siger Lars Gravesen.
Excitor står ud over den omtalte MobilCare-løsning også bag en mobil CRM-løsning, der både kan benytte en virksomheds Navision-system og koble op til RKI-kreditinformation eller Købmandsstandens databaser fra communicatoren.

boks:
Alternativet
Hvor pda'erne er lommecomputere, der kan kommunikere via trådløse lokalnet eller mobilnet, er Nokias Communicator nogenlunde samme type enhed, som blot kommer fra den anden side: Det er en mobiltelefon, der har fået lommecomputeregenskaber.
Allerede i foråret annoncerede Nokia den kommende Communicator 9500, der ud over mobilnettet kan benytte trådløse lokalnet. Men inden den kommer på gaden - formodentlig om en måneds tid - har den finske mobilproducent allerede annonceret en ny variant med betegnelsen 9300 (billedet til venstre).
- Vi har fjernet kameraet og muligheden for at benytte WiFi, fordi en række firmaer har fortalt os, at det er funktioner, de ikke ønsker af sikkerhedsmæssige årsager. Dernæst har vi gjort den nye model anderledes at have i hånden, siger Projekt Manager Tuomas Lerola fra Nokia Enterprice Solutions.
Nokia 9300 vejer 167 gram, hvor den tidligere annoncerede model ligger over 200 gram. jta




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere