Mantraet "Voks eller dø" vender tilbage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Konsolidering raser i den danske it-branche, og der er udsigt til, at den tager kraftigt til i styrke. 15 procent af virksomhederne er sat til salg, og hvert tredje it-firma vil vokse gennem opkøb.

Deloittes it-vækstbarometer for 2004 sætter en tyk streg under, at forandring er et af de få faste holdepunkter i it-verdenen. Barometret viser nemlig, at de fleste af landets it-virksomheder er parate til et opbrud af firmaet - enten i form af opkøb af virksomheder eller salg.
Over halvdelen af landets dygtigste it-virksomheder har planer om at finde pengepungen frem og købe konkurrenter eller samarbejdspartnere. Den mission er blevet noget lettere i det seneste år, da 21 procent af de virksomheder, som vokser langsomst, har sat sig selv til salg.
Sidste år viste Deloittes vækstbarometer, at ingen af de langsomste virksomheder var interesseret i at sælge. Det tyder på, at it-branchens gamle mantra "Voks eller dø" er ved at vende tilbage.
- It-virksomhederne har fået luft til at tænke langsigtet igen. Det har den effekt, at virksomhederne i stigende grad konkretiserer planer om opkøb og salg, vurderer Kim Gerner, partner og leder af Deloitte Videncenter IT, Tele & Medier.
Han mener, at de danske it-virksomheder har brugt det meste af deres energi de seneste tre år på overlevelse og på at få trimmet forretningen. Derfor er de nu klar til det næste store skridt i udviklingen. Det kan både være et ønske om at vokse og erobre markedsandele, og det kan være et håb om at finde den rigtige køber til virksomheden, som er villig til at betale en rimelig pris.
Telemarkedet er i gang
Købs- og salgsintentionerne betyder, at den konsolideringsbølge, som ruller hen over it-branchen, tager til i styrke. Telemarkedet er et eksempel på en del af it-branchen, hvor de store spillere allerede slås om kunderne ved hjælp af opkøbs- og salgsvåbenet.
TDC har købt discountselskabet Telmore, Telenor-ejede Sonofon har opkøbt CBB Mobil, og svensk/finske TeliaSonera er i fuld gang med at overtage franske Oranges danske forretning.
Det betyder, at det danske telemarked i dag er præget af et toptrimmet TDC i den absolutte førerposition og en række udenlandske selskaber, som slås om at blive størst, så de kan tage kampen op med TDC.
Den øgede konsolidering på det danske it-marked kommer ikke bag på Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør for KMD og formand for IT-Brancheforeningen. Han siger:
- Konsolideringen af det danske it-marked er allerede i fuld gang, og jeg er enig i, at det kommer til at gå endnu stærkere fremover.
Han henviser blandt andet til servicemarkedet, hvor IBM's køb af Mærsk Data og DMdata er det seneste markante eksempel på konsolideringsbølgen. Han fremhæver også amerikanske Tecturas køb af Aston Business Solutions og Columbus IT Partners køb af Hands som eksempler på, at det danske it-marked er under markant forandring.
De store køber sig større
Tendensen er, at de store spillere i de forskellige it-brancher køber sig større, mens mindre virksomheder enten koncentrerer sig om at levere varer til en niche eller lader sig opsluge af branchens store spillere.
- Hos KMD oplever vi også konsolideringsbølgen. Vi har blandt andet købt CSC's energiforretning. Der er ingen tvivl om, at it-branchen er midt i en opbrudsfase, hvor interessen for virksomhedskøb og -salg er større end tidligere, siger Lars Monrad-Gylling.
Han mener, at udviklingen er naturlig, når man ser på, hvad it-branchen har været igennem de sidste tre år. Derfor overrasker det ham heller ikke, at 20 procent af de langsomst voksende virksomheder er til salg.
Dermed ligger han på linie med Kim Gerner fra Deloitte, som også peger på, at Deloittes IT-Vækstbarometer viser, at de 261 adspurgte chefer for danske it-virksomheder har store forventninger til indtjeningen i det kommende år.
- Optimismen er tilbage i it-branchen. Ingen af virksomhederne forventer, at deres indtjening falder i år, siger han.

Toptekst: Vækst uden planer
Deloittes IT-Vækstbarometer viser, at stadig flere virksomheder vender vækstplaner ryggen. Antallet af virksomheder med vækstplaner er dalet fra 70 procent i 2003 til 59 procent i år.

Toptekst: Håb for de langsomste
Selvom de langsomst voksende ikke har lige så meget succes som de dygtigste, viser Deloitte IT-Vækstbarometer 2004, at de er lige så gode til at vokse. Det vil blot tage dem længere tid at nå op på siden af de dygtigste virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere