Det nordjyske guldæg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Den amerikanske elektronikvirksomhed Texas Instruments købte et guldæg, da de i 1999 overtog mobiludviklingsselskabet ATL-Research. I dag har virksomheden en omsætning på næsten en kvart milliard og antallet af ansatte er firedoblet.

Tre nordjyske ingeniørers hårde arbejde blev i 1999 omvekslet til kontanter, da de solgte deres mobiludviklingsselskab til Texas Instruments (TI) for et ikke oplyst millionbeløb. Vurderingen i branchen er, at salget var på adskillige hundreder millioner kroner, og TI har ikke ligget på den lade side efter opkøbet.
I 1999 var bruttoavancen på godt 20 millioner kroner, mens den i dag er røget op på 166 millioner kroner. Indtjeningen er gået fra et resultat på næsten fem millioner kroner i underskud til et overskud på 48 millioner kroner.
De tre stiftere tog verden og Texas med storm, da de i 1998 på den store internationale GSM-messe i Cannes kunne fremvise ikke mindre end verdens mindste mobiltelefon, der dengang betød en samlet vægt på 70 gram.
Året efter var firmaet solgt og endnu en international spiller havde fået fodfæste i det eftertragtede Mobilicom Valley omkring Aalborg Universitet.
Milliardomsætning
ATL Research blev til Texas Instruments Denmark og forretningsområdet er stadig udvikling af såkaldte platforme til mobiltelefoner. Det vil sige udvikling af de elektroniske kredsløb og printplader, der sidder inde i mobiltelefonen, samt udvikling af det nødvendige basissoftware. Udviklingen foregår i samarbejde med nogle af verdens største leverandører af mobiltelefoner, og i nogle tilfælde forestår TI i Danmark hele udviklingen af en ny mobiltelefon og i andre tilfælde vil TI udvikle en ny mobiltelefon, i samarbejde med kunden.
Kunderne kommer udelukkende gennem TI's egne kanaler og ifølge tidligere offentliggjorte tal har den nordjyske virksomhed hjulpet TI til ordrer på 4,3 milliarder kroner. TI er verdens største leverandør af chips til mobiltelefoner.
- TI kunne se det hensigtsmæssige i at have adgang til at lave referencedesign eller platforme, for det kunne skabe et forøget chipsalg, siger administrerende i TI Denmark, direktør Kim Breum-Christensen.
Dygtige medarbejdere
TI i Danmark leverer skabeloner til både lowcost telefoner, der udelukkende kan ringe og mere avancerede smartphones, med en vis overvægt mod de mere avancerede modeller.
- Der er typisk meget på det, der hedder smartphones, for der er mange features forbundet med det, siger Kim Breum-Christensen.
Han er især glad for det nære samarbejde med Aalborg Universitet, der sikrer en stadig strøm af meget dygtige kandidater, og ifølge Kim Breum-Christensen er netop medarbejdernes høje kompetence en væsentlig faktor for virksomhedens succes.
- Vi har en utrolig viden om det at lave en endelig mobiltelefon, i kraft af de forskellige kompetencer vores medarbejdere har. Og så er vi gode til at styre de udviklingsprocesser, der skal resultere i en mobiltelefon, siger han.
Ordrebøgerne er også så fyldte, at Kim Breum-Christensen er fuld af optimisme for fremtiden.
- Vi har kun positive forventninger til fremtiden. Vi har netop været gennem en periode, hvor vi over det seneste halve års tid har ansat mellem 40 og 50 nye medarbejdere, og vi forventer en vis konsolidering i den nærmeste fremtid, siger han.

Billedtekst: Texas Instruments danske direktør Kim Breum-Christensen har grund til at smile: Omsætningen stiger og ordrebøgerne er fyldte. Foto: Michael Bo Rasmusssen/Baghuset

Billedtekst: - Vi har en utrolig viden om det at lave en endelig mobiltelefon, i kraft af de forskellige kompetencer vores medarbejdere har. Og så er vi gode til at styre de udviklingsprocesser, der skal resultere i en mobiltelefon, siger administrerende direktør i Texas Instruments i Danmark, Kim Breum-Christensen. Foto: Michael Bo Rasmusssen/Baghuset

Toptekst: Specialister i mobiltelefoner
Texas Instruments er først og fremmest et udviklingsselskab for Texas Instruments chipproduktion, men den danske afdeling besidder kompetencer på alle elementer i opbygning af mobiltelefoner og har alle de store mobiltelefonproducenter som kunder.

Toptekst: Sender regningen videre til USA
Texas Instruments er verdens største leverandør af chips til mobiltelefoner, og den danske afdeling tjener sine penge på at fakturere udviklingstimer til det amerikanske moderselskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere