Et liv i it-branchen er ekstra 15 millioner værd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. august 2004.


Et helt arbejdsliv i it-branchen giver cirka 15 millioner kroner mere på bundlinien end gennemsnittet på arbejdsmarkedet.

Selvom forgyldningen på senhalvfemsernes it-lønninger er ved at være slidt af og nu nærmer sig niveauet for arbejdsmarkedets generelle lønudvikling, kan en karriere i it-branchen stadig godt betale sig.
En udregning viser, at 35 års arbejdsliv i it-branchen på branchens gennemsnitsløn giver i omegnen af 15 millioner kroner mere i livsindkomst i forhold til et liv på arbejdsmarkedets gennemsnitsløn. Udregningen er en ren fremskrivning baseret på 2002-tal for gennemsnitsløn og -lønstigningstakt og tager ikke hensyn til, hvornår man træder ind på arbejdsmarkedet og uddannelsesomkostninger. Men tendensen er klar.
Det er stadig de tunge kompetencer og de længste uddannelser, der skaffer de store tal på lønchecken.
- De bedst uddannede vil altid være højere lønnet - også i it-branchen. Til gengæld vil it-folk i mere rutineprægede funktioner med korte uddannelser opleve, at deres løn nærmer sig resten af arbejdsmarkedets. Deres job står også først i rækken, når vi taler offshoreoutsourcing, siger Tom Togsverd, direktør i ITEK.
I årets Computerworld Lønstatistik er it-lønnen steget fem procent siden sidste år, så den nu er 37.029 kroner om måneden i gennemsnit. Danmarks Statistiks nyeste tal er fra 2002. Da var gennemsnitslønnen på det samlede danske arbejdsmarked 30.835 kroner.
Gode udsigter
I det lys er it-lønfesten ikke slut, selvom der er lidt længere mellem snapsene.
- It-ansatte har typisk haft et højere udgangspunkt i forhold til resten af arbejdsmarkedet, så det kan stadig godt betale sig at være it-ansat. Lønniveauet vil stadig være højt for it-folk med universitetsuddannelser, så jeg vil anbefale folk at tage de lange uddannelser og trygt søge it-fagene, siger Tom Togsverd.
Danmarks Statistiks Nøgletal om Informationssamfundet giver en del af forklaringen på, hvorfor it-arbejde aflønnes bedre: Den værditilvækst, som it-folk skaber til virksomheden, er større end den, de fleste andre faggrupper tilfører med deres arbejde.
- It-folk tjener simpelthen flere kroner hjem til virksomheden end så mange andre. Tandlæger tjener mere end havnearbejdere, og sådan vil det sikkert også være om 25 år. Så udsigterne til, at it-ansatte også på langt sigt vil være bedre lønnet end så mange andre, er gode. Vi kan jo se, at selv i krisetider går lønudviklingen for it-folk hurtigere, siger faglig sekretær i Prosa, Steen Andersen.
Uanset at kvinder, der beskæftiger sig med it, også er en del af det mønster, er de lønmæssigt langt bagefter deres mandlige kolleger. En it-kvinde tjener i snit 7.000 kroner mindre om måneden end en it-mand, viser Computerworlds undersøgelse.
Side 6 samt tillægget
Løn • Kursus • Karriere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere