Linux-leverandører forventer eksplosiv vækst i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Leverandører med Linux-interesser taler om en forventet eksplosiv vækst i Linux-anvendelsen, mens Microsoft ser en mere moderat udbredelse.

Når et relativt nyt produkt begynder at gøre sig gældende på et marked, vil leverandører med interesser i det nye produkt ofte forsøge at tale produktets markedsandele op, mens de eksisterende leverandører vil forsøge at bagatellisere det nye produkts indflydelse.
Det forhold blev bekræftet, da Computerworld talte med nogle aktører på det danske operativsystemmarked.
Med Novells køb af Linux-distributøren Suse i slutningen af 2002 fik Novell i Danmark en ny position på markedet - og en række ambitiøse mål.
En målsætning er, at hver fjerde server i 2006 skal køre Suse Linux, både på det nordiske og det danske marked. Den målsætning er under forudsætning af, at Linux-servere udgør 35 procent af alle servere.
Henrik Andersen, Sales and Training Specialist hos Novell, erkender, at det er en ambitiøs målsætning, men ifølge ham "er Linux ikke blot noget, der er accepteret, det er noget man bruger i stor stil". Henrik Andersen tilføjer, at "alt tyder på, at Linux-markedet udvides markant."
Og det er ikke kun på server-siden, at Novell ser muligheder for Linux.
En anden ambitiøs målsætning er, at Novell skal have 20 procent af desktop-markedet i 2009.
- Der er meget stor interesse for Linux på desktoppen, siger Henrik Andersen, der samtidig mener, at Novell med købet af Ximian har fået en række programmer til Linux-desktoppen, så som desktop administrationsprogram, groupware-klient og office-pakke, der vil overbevise slutbrugerne om, at skiftet fra Windows til Linux på desktoppen ikke er så stort.
- Ximians strategi passer som fod i hose til Novell. Der er ikke den store forskel for en Microsoft-bruger, når han bliver placeret foran en Novell Linux-desktop, siger Henrik Andersen.
Ifølge Henrik Andersen er det højst en ud af hundrede, der vælger Linux, fordi de vil have mulighed for at se kildekoden, resten gør det, fordi de vil have et alternativ til Microsoft - og mange ser desuden Linux som et billigere alternativ.
- Der er mange steder en politisk beslutning om at have et alternativ, og så er der mange steder, hvor omkostningerne er en altafgørende faktor, siger Henrik Andersen.
Novell ser en stor Linux-interesse i både det offentlige og det private erhvervsliv - dog mest i det private erhvervsliv.
- Debatten kan give indtryk af, at det er det offentlige der rykker med hensyn til open source - det er det ikke; det er i det private erhvervsliv, det sker, siger Henrik Andersen.
IBM: Eksplosiv vækst forventes
Hos IBM Danmark har Country Manager for IBM Software, Thomas Gregers Honoré og Simon Krogh, Communications Manager for IBM Software, store forventninger til Linux.
- Ifølge fremskrivninger foretaget af IDC vil der være en eksplosiv vækst på Linux-området i de kommende år, siger Simon Krogh.
Det, der gør Linux interessant for IBM og kunderne, er ifølge Thomas Gregers Honoré, at operativsystemet findes på stort set alle platforme, fra håndholdte computere over desktop og servere til mainframes.
- Linux går på tværs af alle platforme, og det giver god mulighed for at skalere, siger Thomas Gregers Honoré og uddyber:
- Hvis man eksempelvis kører sine systemer på en lille Intel-platform, kan man skifte til en RISC-server, når behovet melder sig og eventuelt gå videre til en zSeries-maskine (mainframe), hvis det er nødvendigt.
Netop muligheden for at sælge maskiner og ekstra software er det, der gør Linux interessant for IBM.
- Vi sælger ikke Linux, det gør firmaer som Novell og Red Hat. Det, vi skal, er at sælge nogle ekstra hardware-bokse og middleware-software, siger Thomas Gregers Honoré, der tilføjer, at al IBM-software understøtter Linux.
Som IBM ser markedet, har Linux-kunderne indtil nu fokuseret på server-platformen.
- Markedet i dag handler meget om Linux på serveren. Det er som web-server med diverse web-applikationer, i serverfarme og som fil- og printer-servere, at vi ser Linux, siger Thomas Gregers Honoré, der dog forventer, at Linux er på vej til desktoppen - blot ikke i den form, vi tænker på desktop i dag.
- Vi tror på ultratynde klienter, sandsynligvis med Linux, der har adgang til portalservere, der stiller Office-funktionalitet til rådighed, siger Thomas Gregers Honoré, som oplyser, at IBM's nye Workplace-teknologi netop bygger på ideen om tynde klienter, der anvender software på centrale servere.
Microsoft: Linux er stor nok til at være interessant - men ikke mere end det
Hos Microsoft Danmark ser Product Manager Nis Bank Lorenzen Linux som enhver anden konkurrent på markedet.
- Linux er da en konkurrent, der er stor nok til at være interessant, siger Nis Bank Lorenzen. Det er dog ikke så ofte, at Microsoft Danmark støder ind i Linux hos kunderne.
- Der er da nogle få af vores kunder, der har prøvet Linux - og nogle som anvender Linux, siger Nis Bank Lorenzen.
- Linux bliver mest brugt til at erstatte tidligere Unix-installationer, men da Danmark historisk set ikke har nogen store Unix-installationer, er det ikke så tit, vi ser Linux, siger han.
På spørgsmålet om kunderne anvender Linux som en måde at presse prisen på Windows i forhandlinssituationer, svarer Nis Bank Lorenzen:
- Enhver der køber ind, vil jo gerne have rabat. Situationen med Linux er dog ikke anderledes end med for eksempel Exchange over for Lotus Notes. Vi er altid meget opmærksomme, hvis vi er ved at miste en kunde, uanset om det er til Linux eller noget andet.
De steder, hvor Microsoft har set en kunde tage Linux ind i varmen, har det, ifølge Nis Bank Lorenzen, ikke været for at reducere omkostningerne.
- Det er mere de politiske argumenter, vi hører, ganske som andre steder i verden, siger Nis Bank Lorenzen.
Ifølge Nis Bank Lorenzen er det mest på webservere i små og mellemstore virksomheder, at Linux bliver installeret. Som modtræk over for Linux' indtog på de små og mellemstore virksomheders servere nævner Nis Bank Lorenzen, at Microsoft har introduceret Small Business Server 2003, der består af udgaver af Windows 2003 Server og Exchange Server, rettet mod små og mellemstore virksomheder.
Mens Microsoft Danmark oplever lidt konkurrence på serversiden fra Linux, mener Nis Bank Lorenzen ikke, at der er nogen nævneværdig konkurrence fra Linux på desktoppen.
- Mac er en væsentligt større konkurrent på desk toppen med en markedsandel på 2,5 procent, siger Nis Bank Lorenzen.

Billedtekst:
Ifølge Henrik Andersen, Sales and Training Specialist hos Novell, er det højst en ud af hundrede, der vælger Linux, fordi de vil have mulighed for at se kildekoden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere