Sandheden om Windows mod Linux?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Ekspertanalyser af de samlede omkostninger - såkaldt TCO - bruges helt ukritisk i kampen mellem Windows og Linux. Computerworld læste rapporterne og fandt et langt mere nuanceret billede af virkeligheden.

• Linux kan være dyrere end Windows for store virksomheder med eksisterende it-infrastruktur.
• En fuldstændig erstatning af Windows med Linux i store virksomheder er dyrt, komplekst og tidskrævende uden håndgribelige forretningsfordele.
• Virksomheder med Unix-installationer kan spare penge ved at skifte til Linux.
• Små og mellemstore firmaer samt firmaer uden it-infrastruktur vil formentlig reducere omkostningerne ved at vælge Linux frem for Windows.
Sådan ser de gennemgående træk ud i de rapporter om de samlede omkostninger ved at benytte de to konkurrerende systemer, som Computerworld har læst.
Men det er bestemt ikke det billede, debatten og markedsføringen tegner.
For to år siden barslede Teknologirådet med en rapport, der konkluderede, at den offentlige forvaltning kunne spare milliarder ved at skifte til open source-software. Besparelserne kunne blandt andet opnås ved at skifte Windows-operativsystemerne ud med Linux og dermed reducere udgifterne til software og hardware væsentligt.
Microsoft er siden gået i offensiven og har etableret et område af deres website, hvor man kan "Get the facts on Windows and Linux" - altså få faktaoplysninger om Windows og Linux. Her kan man blandt andet læse, at Linux er dyrere at anvende end Windows. En række nye rapporter fra forskellige analysebureauer understøtter tilsyneladende en konklusion, der er i modstrid med Teknologirådets.
Men begge parter kan naturligvis ikke have ret samtidig.
I virkeligheden viser det sig, at de modstridende tal, der nævnes i TCO-debatten, ikke er deciderede fejlagtige, de er som oftest blot hevet ud af rapporternes kontekst.
De totale omkostninger
for hvad?
Hvis man vil sammenligne to rapporters konklusioner, bør man først sikre sig, at rapporterne undersøger det samme.
Teknologirådet baserede blandt andet sine konklusioner på en rapport fra Robert Francis Group, der beregnede de totale omkostninger ved at drive en Linux-baseret webserver og en Windows-baseret webserver. I denne rapport indbefatter de totale omkostninger ikke kun licensudgifter, men også udgifter til support, administration, uddannelse - kort sagt de totale omkostninger forbundet med at have et givent operativsystem installeret på en webserver.
Undersøgelsen fra Robert Francis Group konkluderer, at de totale omkostninger for en Windows-baseret webserver er 2,5 gange større end for en Linux-baseret webserver.
Rapporterne på Microsofts website fokuserer også på TCO. Men her er det ikke kun omkostningerne ved at have webservere, man vurderer. Her gælder undersøgelsen Linux på webservere, filservere, applikationsservere og desktop.
Der er altså betydelig forskel på, hvad der undersøges.
Lille population
Hvis man derefter vil sikre sig, at de tal, der fremhæves fra de enkelte rapporter, rent faktisk stemmer overens med rapporternes indhold, får man en anden overraskelse.
Microsofts web-site anlægger en meget marketingmæssig tilgang til rapporterne.
På Microsofts website kan man blandt andet læse, at Linux er fem til 20 procent dyrere at anvende end Windows. Læser man Forrester-rapporten, der ligger til grund for den konklusion, kan man se, at 14 virksomheder var udtaget til en dybtgående TCO-undersøgelse. Imidertid var det kun fem af virksomhederne, der havde tilstrækkeligt detaljerede oplysninger til en forsvarlig TCO-opgørelse.
Spørgsmålet er så, om man kan udlede noget generelt på baggrund af oplysninger fra fem virksomheder. Microsoft oplyser til Computerworld, at rapporten er en uafhængig rapport fra Forrester Research, som Microsoft blot har købt licenser til at publicere på Microsofts websted. Microsoft ønsker derfor ikke at kommentere tallene fra rapporten.

Læs og vurder selv
Microsofts "Get the Facts on Windows and Linux" findes på:
http://www.microsoft.com/mscorp/facts/default.asp

Teknologirådets "Open Source software i den digitale forvaltning" kan findes på:
http://www.tekno.dk/pdf/projekter/p02_open-source-rapport.pdf




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere