Lær din 802.11-abc

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.


Førstegangslæsere af 802.11-specifikationen kan let føle sig hensat til de tidligste skoleår, hvor man lærte alfabetet at kende. Specifikationen består af en række delspecifikationer med intetsigende navne som 802.11a, 802.11b, 802.11d og så videre.
Der er dog - en vis - mening med galskaben. 802.11-protokollen er udarbejdet af en arbejdsgruppe under Institute of Electrical and Eletronic Engineers (IEEE). De velstrukturerede ingeniører i IEEE har oprettet en række arbejdsgrupper, der ser på forskellige delelementer af 802.11-protokollen. Arbejdsgrupperne er med ingeniørmæssig logik og enkelhed - men måske ikke brugervenlighed - navngivet Task Group a, Task Group b, Task Group c og så videre.
Hvis en Task Group ender med at publicere specifikationer, bliver specifikationerne navngivet efter Task Group'ens navn. Eksempelvis 802.11a.
De vigtigste specifikationer er 802.11a, 802.11b og 802.11g, der alle er specifikationer, der vedrører frekvensområde og datahastighed.
Det er en af de tre, du vil se blive nævnt, når du kigger på trådløse kort eller opkoblingspunkter. Datahastigheden opgives normalt som megabit pr. sekund (Mbit/s). Læg mærke til, at det er antal af bits; ikke bytes, som transporteres pr. sekund.
En vigtig og nylig frigivet specifikation er 802.11i, der giver en væsentlig forbedret sikkerhed i trådløse net.
802.11a
Specificerer trådløs lokalnet for 5-GHz-båndet. Datahastighed på 54Mbit/s. På grund af overhead i form af protokoldata, er den reelle hastighed dog kun 28-32 Mbit/s.
802.11b
Trådløs LAN til 2,4-Ghz-båndet. Datahastigheder på 5,5 Mbit/s og/eller 11 Mbit/s. Det var den første version af højhastigheds trådløs lokalnet.
802.11d
Den oprindelige 802.11-protokol var ikke rettet mod alle lande. 802.11d definerer, hvordan 802.11 kan anvendes i lande, der ikke var omfattet af den oprindelige specifikation.
802.11e
Udvider 802.11's Media Access Control (MAC)-lag med Quality of Services som prioritering af lyd og video trafik.
802.11f
Anbefalinger til trådløse LAN-leverandører, der skal sikre, at forskellige leverandørers opkoblingspunkter er kompatible.
802.11g
Trådløs LAN for 2,4 GHz-båndet med datahastigheder på op til 54 Mbit/s (ved hjælp af 802.11a's modulation). På grund af overhead i form af protokoldata er den reelle hastighed dog kun 20-24 Mbit/s.
802.11i
Længe ventet sikkerhed til 802.11-protokollen. Giver krypteret sikkerhed i trådløse net. Det trådløse nets svar på IPSec i kablede net. Sikkerhed i link-laget baseret på blandt andet AES (Advanced Encryption Standard). Ses som en væsentlig forbedring af sikkerheden. Se artiklen "Ro om sikkerhed på WiFi" på denne side.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere