Usikker identifikation får multibiometri på banen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juni 2004.


Ingen type genkendelse af særlige personlige kendetegn kan dække alle mennesker og flere typer kan snydes. Derfor bruges i stigende grad kombinationer.

Tema om biometri
Historien om de bornholmske keramikeres slidte fingre, der ikke duede til Bornholmstrafikkens fingeraftryks-system, er et af mange beviser på, at én biometrisk måletype ikke slår til over for alle. Et andet eksempel er, at irisgodkendelse ikke duer til blinde folk.
Forhold som disse er en medvirkende årsag til, at der i stigende grad satses på multibiometri. Løsninger sammensættes af flere typer biometriske målinger. For eksempel kan fingeraftryksgenkendelse kombineres med iris- eller ansigtsgenkendelse.
En anden og vigtig årsag til anvendelsen af multibiometri er, at det i en vis grad er muligt at snyde systemer. Visse fingeraftrykslæsere, typisk i den billige ende, tager således en siliconeaftryk af et fingeraftryk for gode varer, og andre accepterer en død finger. Og software til ansigtsgodkendelse kan i et vist omfang snydes ved at præsentere dem for et foto eller en videooptagelse.
Hos Precise Biometrics i Lund - en af Nordens få betydningsfulde spillere på området - er man ikke i tvivl om, at der vil blive brugt multibiometri, når sikkerheden skal være i top.

Sikring af pas
- Vi ser det for eksempel i Holland, hvor det gælder pas. Her integrerer vi fingeraftryk og iris i én løsning, siger Christer Bergman, administrerende direktør for Precise Biometrics.
Han er overbevist om, at der også vil blive brugt multibiometri på sygehuse.
- Man bruger måske fingeraftryk for at komme ind i it-systemet, men når lægen skal ind i operationsstuen og bærer sterile handsker, vil det måske være irisgodkendelsen, der giver adgang, siger Christer Bergman, hvis selskab står for Bornholmsløsningen. Han forventer, at biometriske løsninger snart vil blive indført på større sygehuse i Sverige.

Kraftig vækst
Umiddelbart har Precise Biometrics ikke planer om at bevæge sig ind på andre områder end fingeraftryk. Multibiometriske løsninger laves i samarbejde med andre, der har den ønskede biometri. Men der er begyndt at dukke flere it-selskaber op på markedet med speciale i kombinationsløsninger.
Ifølge tidsskriftet Technology Review, udgivet af Massachussetts Institute of Technology, blev der brugt knap 70 miliioner kroner. (11 millioner dollars) på kombi-løsninger i 2003. Biometri-konsulenthuset The International Biometric Group forventer, at tallet i 2008 har nået 1,4 milliarder kr.
- Ingen biometri har vist sig at være den ultimative, siger Gary Stong til tidsskriftet. Han står i spidsen for biometri- og "behaviour"-programmet i USA's ministerium for intern sikkerhed, Homeland Security.
Det amerikanske militær bruger på visse områder allerede multibiometri, og det er tyske HumanScan, der leverer den. Blandt de andre kombileverandører kan nævnes amerikanske Identix, der arbejder med ansigts- og fingeraftryksgenkendelse. Her har man netop taget hul på en tredje biometri, nemlig hudens overflade, som algoritmer "suger" ud af digitale fotos. Kombination af ansigt og hud skulle give en præcision på over 90 procent, mens ansigtet alene ligger på omkring 70 procent.

d.toft@computerworld.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere