Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. juni 2004.
Der er noget lurent ved det, når en stilling som administrerende direktør for et væsentligt selskab kan stå tom et helt år. Derfor kan det umiddelbart undre, at en vis og professional mand som Jørgen Bardenfleth indtager den tomme stol hos Microsoft Danmark. Stolen blev ledig, da Klaus Holse Andersen blev forfremmet til nordisk direktør.
Umiddelbart må man tro, at der blot er tale om en stilling i fluevægtsklassen, siden den kan varetages som ekstrajob af den tidligere direktør. En slags varmemesterstilling.
Mine kilder fortæller mig dog, at Microsoft har været særdeles tålmodig for at få en mand af rette støbning på posten. I særdeleshed tålmodig over for Jørgen Bardenfleth. Godt nok har andre været i kikkerten, men ikke mange.
At han skifter begrundes over for pressen især med, at han er træt af at tilbringe 160 dage om året i en flyver. Men et rigtigt mandfolk opgiver vel ikke en god direktørstilling hos chipgiganten Intel med tilhørende aktieoptioner alene af den grund. Især ikke, når han så ofte har fortalt, hvor spændende og betydningsfuld posten er. Ingeniøren, der blev headhuntet til Intels Giga fra stillingen som øverst ansvarlig for Hewlett-Packard i Danmark, må have fået udfordringer på helt nye områder.
Nørd og forretningsmand
Jeg selv er stensikker på, at Jørgen Bardenfleth mere end noget andet skal give softwaregiganten troværdighed og tillid i den offentlige sektor herhjemme. Lobbyisme bliver hans primære arbejdsområde, og Bardenfleth har den rigtige profil. Han er ikke den klassiske bulldozersælger, ej heller den glatte diplomattype, som så ofte ses som lobbyist. Han betegner sig selv som god en blanding af en nørd og en forretningsmand - ikke god nok som nørd til at blive forsker, siger han.
Men man så den teknologiske nysgerrighed trænge sig på, da han lod Hewlett-Packard Danmark indgå i et nært samarbejde med universitetsforskere.
Oveni kommer at Jørgen Bardenfleth bekymrer sig om langt mere en blot forretningen. Han er faktisk en af de ganske få it-topchefer i det danske landskab, som man med udbytte kan ringe til, når de store spørgsmål om Danmarks fremtid er oppe at vende.
Prematur nekrolog
Når jeg kigger tilbage på, hvad jeg har skrevet her, ligner det næsten en af de præmature nekrologer, der skrives når en person fylder 50, men jeg er blot ved at kridte banen af for Microsoft.
Den stenrige koncern har fået ekstremt fokus på at blive opfattet som et ansvarligt medlem af samfundet og ikke blot et rovdyr evigt på jagt efter nye områder, hvor pionerer har vist, der er store penge af hente, for derefter at slå til og æde byttet. Derfor har Microsoft også behov for mennesker med en profil som Jørgen Bardenfleths.
Softwaregigantens hovmod og konkurrencemidler har jo givet alvorligt bagslag verden over. Microsoft har som bekendt gennem flere år været i retten anklaget for at have misbrugt sin monopolsituation, og blev dømt derfor. Først i USA. Nu i Europa, der tilmed givet softwaregiganten en langt alvorligere afklapsning, end hjemlandet gjorde.
EU har idømt Microsoft en bøde på 3,7 milliarder kroner og kræver desuden, at styresystemet Windows også skal forefindes i en version, hvor mediesoftwaren Media Player ikke er inkluderet. Pioneren på området Real Networks får måske en ekstra chance. Der er andre krav, men Microsoft finder dommen dybt uretfærdig og har anket den.
For dyrt
Kunder og de potentielle kunder finder imidlertid også Microsofts prisniveau alt for højt. I starten gjorde det ikke ondt, men nu, hvor koncernen har fat langt dybere nede i installationen end blot på pc'en, ringer alarmklokkerne. Og de ringer først i den offentlige sektor, der overalt i verden er blevet sat på skrump.
Derfor ser man i stigende grad det offentlige på udkig efter alternativer, hvilket giver nervøsitet og aktivitet. De fleste i it-branchen husker nok, da Microsofts topchef Steve Ballmer tog flyveren til München i et forsøg på en feberredning. Men München valgte som planlagt at satse på Linux-styresystemet, udviklet som flagskibet i den såkaldte open source-verden. Et begreb, der dækker, at brugen af programkernen er gratis, og at kildekoden lægges frem til fri inspektion.
Også i flere andre lande går der ordrer til Linux-verdenen, og Microsoft er ude i en svær kamp. For selv om Linux foreløbig kun har tre procent af markedet for styresystemer, så er der store følelser på spil. David mod Goliat. Idealisme mod kapitalisme.
Også herhjemme har vi set en kraftig følelsesbetonet promovering af open source på mange fronter. Græsrødder i selskab med politikere og universitetsforskere.
Østeuropa åbnes
Softwaregiganten har ikke råd til at tabe det spil, for den offentlige sektor er en kolossalt stor kunde i Vesten og vil blive endnu større, og i Østeuropa ligger nærmest jomfrueligt land og venter på at blive erobret.
Som led i Microsofts bestræbelser for at stå på bedre fod med det offentlige er der over hele verden oprettet regionale tekniske direktørstillinger - CTO's (Chief Technical Officer). Ifølge nyhedstjenesten IDG News Service har de nye direktører som mandat at være ambassadører for Redmond-koncernen også på de følsomme områder som sikkerhed og varetagelse af privatlivets fred. I østeuopæiske lande har softwarekoncernen givet omfattende støtte til forskning og uddannelse.
Microsoft har desuden netop offentliggjort planer for en særlig portal rettet mod det offentlige, hvor det kan finde relevant software til digital forvaltning, og hvad der ellers presser sig på.
Brik i hamskiftet
Jørgen Bardenfleth bliver altså en brik i dette hamskifte, der skal gøre softwaregiganten til en god "samfundsborger". Han kan starte med at gøre Microsoft lidt mere dansk. I hvert fald den del, der var ærkedansk engang, Navision-delen. Jeg længes i hvert fald tilbage til den gang, man vidste, at ledelsen også var af kød og blod og kunne tale. Nu ender jeg hver gang i telefonsvarerhelvedet og kontaktes derefter af pr-afdelingen, som jeg absolut ikke har bedt om at snakke med.
Amerikaniseringen har også tæret på de indre linier i Vedbæk, hører jeg. Det store spørgsmål er så, hvorledes afsætningskanalen, forhandlerne, opfatter ændringen. Noget knirker i hvert fald. Som forklaring på skuffende resultater på det nye område gives problemer i samarbejdet mellem Microsoft Business Solutions og partnerne.
Burger King-amerikanisering
Hvis de også møder den Burger King-agtige amerikanisering, er der intet at sige til det. Blot synd og skam. Navisions kendetegn var netop et usædvanligt godt forhold til partnerne - et forhold, der har ført til mange venskaber verden over. Men Microsoft og venskab? Microsoft og respekt for lokal samværskultur? Njaaaa.
Men spændende bliver det at se, hvorledes Bardenfleth udvikler sig. Bliver han mon et ægte barn af nørden Bill Gates og forretningsmanden Steve Ballmer, eller forbliver han sig selv med evnen til at kalde en spade for en spade, selv om det måtte være Bill Gates himself?