Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.
Arbejdsgivere bruger i stigende grad medarbejdernes brug af virksomhedens it som anledning til at tage drastiske skridt, men visse er for ivrige.
Fritaget for tjeneste med en politianmeldelse i bagagen. Sådan er situationen lige nu for et menneske, der i flere år har været ansvarlig for en virksomheds brug af gruppeværktøjet Notes til mail og informationsdeling.
Den Notes-ansvarlige beskyldes for at have brudt sikkerhedsreglerne. Han har misbrugt sin adgang til den elektroniske post og læst en kollegas mail. Det hævder kollegaen med en slags "kvittering" fra Notes-systemet som bevis. Den Notes-ansvarlige erklærer sig uskyldig. Og han giver forskellige tekniske forklaringer på, at systemet selv kan have fremsendt en kvittering fra ham, selv om han aldrig har tjekket den pågældende mail.
Det er fagforeningen HK, der kan nævne det aktuelle eksempel som et af flere.
- Vi ser i stigende grad, at it bruges som begrundelse for fyringer og bortvisninger, siger Lars Kristiansen, leder af den juridiske afdeling i HK.
Fagforeningen har næsten 200 sager om "usaglige opsigelser" for tiden, men hvor mange af disse, der har rod i brud på sikkerhedspolitik og regler for it-brug, kan Lars Kristiansen ikke sige. HK's kategorisering giver ikke mulighed herfor. Men hovedparten af sagerne gælder tyveri og underslæb.
HK er i den aktuelle sag gået ind på Notes-administratorens side og hjælper ham med advokatbistand.
- De forklaringer, vi har hørt, giver os grund dertil. Vi synes også, at virksomheden har reageret meget hurtigt
på dette. Man har ikke forhørt sig nærmere hos medarbejderen, siger Lars Kristiansen.
Ivrige arbejdsgivere
Også i advokatfirmaet Bender.dk i Silkeborg møder man meget ivrige arbejdsgivere, der vil bruge it som anledning til at skride ind.
- Vi får henvendelser om, hvorvidt man må opsige folk med almindeligt varsel, eller om man kan skride direkte til en opsigelse, siger advokat Peter Lind Nielsen, Bender.dk.
Ifølge ham kommer henvendelsen ofte i forbindelse med, at arbejdsgiveren synes, medarbejderen bruger e-mails i for høj grad til privat brug eller måske surfer for meget på nettet.
Både fra advokatfirmaet og fra HK pointeres, at det helt afgørende er, hvorvidt der foreligger en klar politik for it-området.
- Hvis der for eksempel ikke foreligger retningslinier for, hvor meget man må surfe, og hvor man ikke må surfe, kan man kun give en advarsel, siger Peter Lind Nielsen.
HK's Lars Kristiansen supplerer:
- Hvis man har beskrevet, hvad man må, og ikke må, så kan medarbejderen, der overtræder reglerne fyres, siger HK's Lars Kristiansen.
- Det er afgørende, at medarbejderen ved, hvad der accepteres og ikke accepteres, tilføjer han.
Gråzone
Men der er en gråzone. Virksomheden kan for eksempel have forbudt, at der udveksles mails med seksuelle toner eller racistisk indhold, men alligevel se igennem fingre med, at trafikken florerer. Så vil man ikke umiddelbart kunne fyre medarbejderen.
- I de sager, hvor der ikke har været tale om brud på it-sikkerheden, får vi typisk medhold i, at fyringen var uberettiget. Selvfølgelig kan man misligeholde sin ansættelse, men for at det skal lede til fyring, skal det være meget grelt.
Fyres en medarbejder, får den pågældende løn i opsigelsesperioden. Bortvises en medarbejder lukkes for lønningsposen med det samme.
Billedtekst:
- Vi har ikke set mange sager, hvor en medarbejder får klikket på et bilag og dermed slipper virus løs. Det er mere, hvor man skaffer sig adgang til systemer, som man ikke har ret til at bruge, siger Jørgen Kristiansen, leder af juridisk afdeling i fagforeningen HK. Foto: HK
Boks:
Landsretten har talt
Tre personer, der er blevet fyret fra deres job med it-brug som begrundelse, gik videre til landsretten, efter at byretten havde blåstemplet fyringerne.
Den nok mest kendte sag handler om en it-chef i Haldor Topsøe-koncernen, der blev fyret for at have videresendt en mail med en racistisk vittighed internt.
It-chefen havde krævet erstatning på 180.000 kr. for uberettiget fyring, men Østre Landsret fandt fyringen o.k. To dommere sagde, at it-chefen burde vide, at
mailen kunne ende eksternt og dermed skade virksomhedens image. Den sidste dommer fandt, at de interne regler var overtrådt, men at en fyring var for drastisk en straf.
Sexchat i orden
En kvinde, der blev fyret for at have sexchattet i arbejdstiden, for intime mails og for at have kaldt virksomheden for "fyringstruet" i gamle mails, fik ret i sit krav om erstatning for uberettiget fyring. Østre Landsret tilkendte hende 140.000 kroner i erstatning. Kendelsen blev begrundet i, at virksomheden ikke havde formuleret en it-politik, der specifikt forbød medarbejderne privat brug af nettet i arbejdstiden.
Men Vestre Landsret fandt bortvisning af en systemadministrator i orden. Arbejdspladsen sparkede ham ud for at have brudt den del af sikkerhedspolitikken, der gjaldt for hjemme-pc'er. Hvis en pc i hjemmet blev opsat på en måde, så man kunne gå på virksomhedens net, måtte man ikke lade kodeordet blive gemt på pc'en. Systemadministratoren havde imidlertid sat sin daværende hustrus bærbare pc op til at kunne gå på internettet via firmaets net. Hans kode var gemt på pc'en, så der skulle blot klikkes for opkobling. Af landsrettens argumentation fremgik, at manden havde en så betroet stilling at en så alvorlig tilsidesættelse af reglerne berettigede en bortvisning. toft
Boks:
Vi har talt med:
• Lars Kristiansen, leder af den juridiske afdeling i HK
• Peter Lind Nielsen, advokat Bender.dk
• Ole Schmitto, direktør, eSec
• Lars Neupart, Neupart
• Tore Fribert, administrerende direktør for Netsecure
• Torben Anholm, afdelingsdirektør, Jyske Bank