Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.
Arbejdsgivere bruger spor fra en medarbejders brug af internettet og mails som støtte for fyringer.
Landets største fagforbund, HK, ser i stigende grad arbejdsgivere bruge spor efter medarbejderes it-brug i retssager om fyringer, der sker med en helt anden begrundelse.
- Der kan pludselig dukke beviser op i retten om, hvor meget medarbejderen har brugt nettet og hvor længe, siger Lars Kristiansen, leder af den juridiske afdeling i HK.
HK er lige nu involveret i knapt 200 sager om usaglig fyring. Langt de fleste gælder beskyldninger om tyveri og underslæb, og der kun få sager om regulære brud på it-politikken. Men alligevel dukker it-registreringer op som en slags karaktertegning - også under de indledende forhandlinger, der ofte ender med forlig.
Fremlægger arbejdsgiveren en mail, der hører privatsfæren til, politianmelder HK denne med henvisning til straffelovens bestemmelser om brevhemmelighed.
- Men vi kan ikke forhindre en fremlæggelse i retten, og når indholdet først er lagt frem, kan det være svært for dommeren at se bort fra det, siger Lars Kristiansen.
Illoyalitet
I it-fagforeningen Prosa ses samme tendens, for eksempel i sager om illoyalitet mod arbejdspladsen.
- Medarbejderen har måske skrevet i en mail, at chefen er idiot. Vi har også set netsurfing draget frem som bevis for, at medarbejderen er uengageret, siger faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen.
Hos Ingeniørforeningen i Danmark har man kun set få eksempler på sådan bevisførelse. I Foreningen af Danske Civiløkonomer meldes hus forbi.
Hos de Frie Funktionærer peger den juridiske chef Kåre Mønsted imidlertid på en sag fra sidste år. En kvinde blev fyret for at have skrevet en del private e-mails og deltaget en gang på en erotisk chatside. Østre Landsret underkendte fyringen, fordi kvinden aldrig havde fået en påtale for ikke at passe sit arbejde. Og arbejdspladsen havde ingen it-politik.
- Det kniber typisk på mindre arbejdspladser, men det er vigtigt, at medarbejderne ved, hvad man må og ikke må. Ellers får arbejdsgiveren for alvor mulighed for at bruge it som løftestang for fyringer, siger Kåre Mønsted.
Voksende problem
HK's juridiske chef, Lars Kristiansen, er overbevist om, at brugen af it-spor vokser i takt med, at virksomhederne bliver bevidste om, hvor meget dokumentation de egentlig har registreret i "logbøger" og andet. Hos Prosa er man overbevist om, at har en chef set sig gal på en underordnet, så skal man nok finde et eller andet i registreringerne, der kan bruges.
- Vi tror, de overvåger meget mere, end vi ved, siger Hanne Lykke Jespersen.