24 timers drift 24 timers strøm

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


UPS: Uden strøm ingen it. Og der skal kun et lille dyk til, før systemerne slukker og i nogle tilfælde lukker helt. I en rapport fra IT-Sikkerhedsrådet hedder det, at strømproblemer rammer hver tredje dansk virksomhed.
Af J.O.S. Svendsen
j.svendsen@computerworld.dk

Der er intet i it-infrastrukturen, som fungerer uden sikker og stabil strøm. Derfor er ustabil eller manglende strøm et seriøst problem, hvilket bekræftes af de seneste del-rapporter udarbejdet af IT-Sikkerhedsrådet under Videnskabsministeriet.
Heraf fremgår, at 37 til 39 procent af alle virksomheder i løbet af et år har problemer med strøm, hvilket kan være afbrydelser eller blot strømforstyrrelser.
Begge dele kan medføre gener for driften samt ødelagt software og hardware, hvor det sidste skyldes, at systemerne afbrydes midt i en aktivitet. IT-Sikkerhedsrådet anbefaler derfor virksomhederne at tage strøm og strømkvalitet særdeles alvorligt. Det samme gør Account Manager Frank Jakobsen fra PowerWare Danmark.
- Dagens krav om, at it-systemerne skal være åbne 24 timer i døgnet, betyder, at der altid skal være en stabil strømforsyning. Og selv om de fleste strømnedbrud er af kortere varighed - 80 procent af dem varer under 4,5 minut - skal der kun et strømnedbrud på mellem 0,5 og 1,6 sekunder til, før en server dør, siger Frank Jakobsen.
I dag er det desuden heller ikke bare en server og dens diske, der skal sikres mod strømfejl. Det er alle aktive enheder i maskinstuen, der skal have nødstrøm, for det nytter ikke meget at have aktive servere, som ingen kan bruge, hvis for eksempel de aktive netværkskomponenter er uden strøm eller dør efter kort tid på grund af manglende køling.

Konsolidering og fejltolerance
I stedet for at sætte små nødstrømsanlæg op rundt omkring i virksomheden, er det ofte bedre at etablere en central fejltolerant UPS, der via el-tavle til serverrummet forsyner alle komponenter i serverrummet med stabiliseret strøm.
- Vi ser en tendens til at installere den ene lille UPS efter den anden! Det giver mange små grå UPS'er, mange ledninger og stik - og mange steder, det kan gå galt, siger Frank Jakobsen.
Dertil kommer mange batteriskift. Ved en central UPS, installeret via serverrummets el-tavle, bliver alt i serverrummet beskyttet. Desuden kan en central UPS automatisk koble over på bystrøm, hvis UPS-enheden fejler, og der kan etableres flere forsyningstilgange til enhenden, så et lokalt strømproblem ikke påvirker driften.
Frank Jakobsen opfordrer til, at man lægger en plan for virksomhedens strømforsyning og derefter opdaterer planen løbende samt tester om strømberedskabet virker.
Hellere sikker end slukket!

Billedtekst: Account Manager i Powerware Danmark Frank Jakobsen fortæller, at danske virksomheder bør overveje, om deres
it-installationer er sikret godt nok mod strømnedbrud.
- Det står nemlig mange steder ret dårlig til med strømberedskabet,
siger han.
Foto: Torben Klint

Boks:
UPS - Uninterruptable
Power Supply
En UPS er en blanding af et strøm-korrigeringsenhed og nødstrømsbatterier. Strøm-korrigeringen fjerner uregelmæssigheder i strømmen og beskytter mod strømspidser, fasefejl med mere.
UPS-enheder kan også overvåge og alarmere ved uregelmæssigheder i serverrummet. Eksempelvis kan en moderne UPS foretage automatisk nedlukning af servere hvis temperaturen i server-rummet bliver for høj, for eksempel hvis ventilationen svigter.

boks:
Klumper i nødstrømmen
• 7 ud af 10 UPS-installationer testes ikke løbende. Dermed ved firmaet reelt ikke, om systemerne opfører sig korrekt.
• I 8 ud af 10 UPS-installationer er der ingen serviceaftale for enhederne, på trods af at enhederne kræver årlig service.
• 7 ud af 10 UPS-installationer har ingen intern redundans. Redundansen forhindrer, at fejl i en UPS påvirker driftssituationen.
• I 7 ud af 10 UPS-installationer er der ikke mulighed for at flytte eller servicere UPS'er under drift.
• I 5 ud af 10 UPS-installationer er der ikke overvågning af UPS-udstyret (UPS kan ikke melde fejl via LAN/WAN).
• I 5 ud af 10 UPS-installationer anvendes ikke kontrolleres server-nedlukning. (Serveren går øjeblikkeligt ned ved strømafbrydelse. Databaser og harddiske kan tage skade). Kilde: PowerWare




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere