De gyldne SAN-korn

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


terabytes: Der er ved at komme gang i lagringsbranchen igen. Og løfterne om billige SAN-systemer forventes at accelerere udviklingen yderligere.
Af J.O.S. Svendsen
j.svendsen@computerworld.dk
Inden for lagringssystemer er der igen vækst efter dykket i starten af årtusindet. Det totale danske marked er 939 millioner danske kroner. Det er interessant at se, at selv om de direkte opkoblede lagringssystemer (forbindelse til serveren via et SCSI-kabel) er på tilbagetog, udgør de stadig langt den største del af den samlede omsætning.
På SAN-området er der ifølge analysevirksomheden Gartner Group tale om en tidobling i antallet af solgte terabytes. I 2003 blev der solgt 4.041 terabytes i form af løse diske til RAID-systemer, mens der i 2006 forventes solgt 31.818 terabytes. Det totale salg til SAN udgør i samme periode 2.435 terabytes og 25.077 terabytes.
Det skyldes, at diskene får stadig større kapacitet, og priserne for diskdrev falder. Gartner Dataquest forventer dog, at omsætningen baseret på de rå diskenheder forbliver nogenlunde konstant. Den største vækst inden for diskenheder forventer Gartner ligger på diske med pc-tilslutning, mens fiber- og SCSI-baserede diske vil få den halve vækstrate.
Sammenholdt med, at vækstkurven for pc-salget vil være nærmest flad i perioden 2003-2006, leder det til den konklusion, at en stadig større del af SAN/NAS-miljøerne vil anvende de billigere pc-diske til arkiveringslagring af data.

NAS i fremgang
På NAS-siden er væksten mindre, men stadigvæk markant og stor. Det forventes, at omsætningen inden for NAS-systemer fordobles, mens antallet af solgte terabytes syvdobles.
Denne vækst er mindre end SAN-stigningen, men NAS-systemer kan ikke håndtere databaser eller andre applikationer, der kræver direkte disktilgang. NAS-systemer bruges til filbaseret lagring som filservere, terminalservere, postservere med mere. Alt sammen løsninger med mindre datakapacitet end det gennemsnitlige SAN-system

Mere fokus på SAN i fremtiden
Men de kommende iSCSI-baserede SAN-systemer vil hive priserne ned på et plan, der kan konkurrere med NAS-systemerne. Det vil betyde, at der bliver vendt op og ned på lagringsmarkedet. Og da der nu anvendes internationale standarder i forbindelse med opkobling og lagring, vil der kunne vokse en skov af leverandører op i skyggen af dagens dominerende lagrings-leverandører. IDC's tal viser dog, at danskerne også på lagringsområdet holder sig til de store kendte leverandører.

boks:
Om SAN og NAS
SAN: Diske opkoblet i et netværk, hvor de enkelte diskes data er fysisk addresserbare. Det betyder, at en applikation ser et SAN-system som en ægte disk. Det er nødvendigt for at for eksempel databaser kan fungere.
Hidtil har SAN være baseret på opkobling med fiberoptiske forbindelser (FC - fibre channel). Dette kræver en dyr adapter i serveren og en fiberoptisk switch, der også er dyr.
iSCSI er SAN, der anvender almindelig IP-teknologi. Det gør det langt billigere at fremstille SAN-løsninger. De har dog ikke samme ydeevne som de, der anvender fiberoptiske forbindelser.

NAS: Diske opkoblet i et netværk hvor diskene optræder som et netværksdrev. Det er i virkeligheden et disksystem med en indbygget filserver.
NAS-systemer er billigere at fremstille end SAN. NAS er velegnet til at gemme dokumenter og til applikationer som e-post, der ikke kræver kontrol over fysisk disklagring.

boks:
Storagetyper
Omsætning i Danmark efter type, mio. dollars, kilde: IDC
2000 2001 2002 2003
Direkte forbundne
lagringssystemer 147,8 127,1 98,2 86,6
SAN til mainframes - 6,9 8,4 7,2
Fiberopkoblet SAN - - - 42,2
Internetopkoblet SAN - - - 0,1
NAS 4,9 5,9 5,7 12,7
SAN generelt 38,4 35,3 40,8 -
Total 191,1 175,2 153 148,8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere