Intel vinder serverkapløbet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


servere: Dagens intel-processorer er så kraftige, at de overhaler RISC-processorerne på det danske marked. Det gælder både ydeevne og omsætning.
HP er den store vinder blandt leverandørerne.
Af J.O.S. Svendsen
j.svendsen@computerworld.dk
Der sker mest i den helt lave ende af det danske servermarked målt efter omsætningen. Og det er udelukkende Intel-baserede servere, der løber stærkt. Udviklingen inden for processorer betyder, at pris/ydelsesforholdet bliver stadig mere gunstigt.
Dagens hurtigste Intel-processorer kan uden problemer håndtere applikationer, som sidst i 90'erne krævede RISC-processorer. Det presser de mindre RISC-systemer i dag. Denne udvikling forventes accelereret af de hybride 32/64 systemer, der nu er i stand til at håndtere både store databaser, tunge applikationer og virtuelle serversystemer.
Analysevirksomheden IDC forventer, at dette vil fremprovokere en endnu kraftigere tendens til serverkonsolidering. WMware kommer i år med en 64-bit-version til de hybride 32/64-bit-serversystemer opbygget på Intel-arkitektur. Derved kan der anvendes mere ram i serverne, hvilket igen betyder plads til flere virtuelle serversystemer. Dertil kommer, at Windows Server vil dukke op i 64-bit-version sammen med flere af Microsofts serverapplikationer. Alt sammen er det med til at give Intel-arkitekturen øget spændvidde.
Men endnu er det ikke muligt at opbygge massive Intel-baserede servere, der kan tage kampen op med 32-128 processor Unix-systemer, der hidtil har været den foretrukne løsning til de helt tunge opgaver. Væksten inden for mainframes tyder på, at outsourcingbølgen for alvor er begyndt at rulle.

Bladeservere rykker
Når det gælder server-indpakningen, er det interessant at betragte udviklingen for bladeservere. Der er ingen tal specifikt for Danmark, men Computerworlds oplysninger tyder på, at væksten inden for bladeservere er endnu større i Danmark end på globalt plan.
Inden for videnskabelige beregninger er der også vækst. I dag sammensættes supercomputere nemlig efter myre-princippet, hvor hundreder eller tusindvis af standardprocessorer deles om beregningsopgaverne. Her er Intels 64-bit Itanium-system og AMD's 64-bit Opteronsystemer begyndt at gøre sig gældende. 64-bit-systemer har også en bedre ydeevne ved kommatalsberegninger.

Mærkevarer
Blandt leverandørerne er IBM den store vinder på RISC-siden, mens HP med Compaq i lasten fremstår som succesen på Intel-siden. Modsat markedet for pc'er har danskerne ikke den store trang til at købe andet end mærkevarer på serverfronten.
Det skyldes, at de såkaldte whitebox-leverandører ikke kan give samme garantier for certificering og test som de mere etablerede leverandører. Samtidig kan det være svært for de allermindste leverandører at levere den service, som skal til for at holde en server i luften.

0
boks: Markedsandele for servere
I Danmark 2003, regnet efter leverandøromsætning,
kilde: IDC

RISC o.a. Intel
HP 29 pct 48 pct.
IBM 49 pct. 27 pct.
Dell - 13 pct.
Fujitsu Siemens 2 pct. 6 pct.
NEC CI 9 pct. -
Sun Microsystems 8 pct. -
Andre 3 pct. 6 pct.

Total omsætning
Mio. dollars 114,31 153,33

boks:
Omsætning for servere
I Danmark, regnet efter cpu-type, mio. dollars, kilde: IDC

2001 2002 2003
Mainframe 37,05 22,27 27,82
Itanium 0,11 0,52 1,65
RISC 132,25 96,52 84,84
32-bit Intel 152,20 136,46 151,50
32/64-bit Intel - - 1,83




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere