Bladeservere i praksis

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Fordele: Københavns Amt anvender bladeservere til en stadig større del af deres applikationer. Fleksibilitet og besparelser i strømforbrug og mindre varmeudvikling er vigtige fordele ved teknologien.
Af J.O.S. Svendsen
j.svendsen@computerworld.dk
I forbindelse med udrulning af en Citrix-løsning til mellem 12.000 og 15.000 brugere i Københavns Amt besluttede centralforvaltningens it-afdeling at evaluere bladeteknologien. Denne vurdering faldt så positivt ud, at amtet i dag har omkring 70 bladeservere, hvoraf de 40 er dedikeret til de 2.000 Citrix-brugere, som foreløbig er i drift. På længere sigt regner man med, at der kommer over 300 bladeservere til drift af den fulde Citrix-løsning.
- I dag er teknologien en central del af vores it-strategi, så vi mener det alvorligt med vores bladeservere, hvor vi nu har nået en kritisk masse i anvendelsen af teknologien, siger systemkonsulent Jan Stokkebro Hansen.
- Teknologien har givet os en mere fleksibel drift, idet det kun tager ti minutter at klargøre en bladeserver til en opgave, mod de fire timer, som det ville tage for en traditionel server. Derved kan vi let flytte serverkapacitet fra mindre krævende opgaver til de opgaver, hvor der er behov for det

Fleksibel drift
Han fortæller, at man på længere sigt overvejer at opdele driften med en natkonfiguration og en dagkonfiguration.
- Der er jo ikke mange kontorbrugere på om natten, så nogle af Citrix-serverne kunne bruges til andre ting om natten.
Jan Stokkebro Hansen fortæller, at det har taget nogen tid at få styr på rekonfigureringssoftwaren, der anvender en blanding af systemdiskkopier (images) og programmerbar konfiguration.
- Det har ikke været helt nemt at finde den bedste konfiguration til Citrix. Og vores driftsafdeling har skullet vænne sig til til konfigureringssoftwaren og til, at der ikke er en konsol på en bladeserver. Vi har simpelthen været nødt til at gentænke driften i forbindelse med bladeservere siger han.
- Bladeservere betyder også færre kabler. Vi har simplificeret både netværkskabler og strømkabler. Dertil har vi i dag fået mere effektiv strømudnyttelse og mindre varmeafgivelse end ved separate servere. Men vi opdagede, at der nok afgives mindre varme, men den bliver afgivet mere fokuseret, så man skal lige tænke sig om, før man placerer racks med bladeserver i maskinstuen.
Københavns Centralforvaltnings it-afdeling mener, at udnyttelsen af blade-teknologi er så stor en succes, at man vil forsætte med bladeservere i it-strategien, hvor et applikationsserverprojekt er under overvejelse.
Billedtekst:Systemkonsulent Jan Stokkebro Hansen fra Københavns Amt:
- Hos os er bladeserver-teknologien en succes, og faktisk er anvendelsen af bladeservere lidt en tur tilbage til mainframetankegangen, hvor ressourcerne tilpasses opgaverne.
Foto: Torben Klint

boks. Serverfremtiden er virtuel
Analysevirksomheden Gartner Group har et bud på de ti vigtigste strategiske teknologier i 2005 og frem. Set fra maskinstuen betyder det nye arbejdsformer og mere virtualisering. Der vil ske en restrukturering af akviteterne i serverrummet.
Nutidens monolitiske applikationer vil nedbrydes til webaktive applikationsatomer. Og det vil give anledning til nye server-strukturer, hvor mange mindre servere deles om opgaverne.
Det modsatte gør sig gældende ved data, hvor det drejer sig om at få dem struktureret og samlet, så man kan overskue de stadigt stigende datamængder.

Klassificering af data
For Gartner Group er den tredjevigtigste teknologi taksonomi (katalogisering) af data. Vi kender alle til metodikken, idet websteder som Jubii eller Yahoo netop er blevet store på at ordne data i en hierarkisk struktur, hvilket er en ny måde at se virksomhedsdata på.
Gartner Group anfører, at datamængderne nu er så store, at man er nødt til at klassificere dem for overhovedet at kunne navigere blandt dem.
Det, forventer analysevirksomheden, vil ske for de største virksomheder allerede i 2005, idet disse virksomheder vil anvende en blanding af menneskelig og maskinunderstøttet klassificering af datamængderne.

Applikationsatomer
Software som en service, realtids-infrastruktur, utility computing og grid-systemer hænger sammen set ud fra Gartners Groups synspunkt. Ved at atomisere applikationerne i webservices kan disse applikations-atomer genbruges, deles og bruges til at opbygge nye applikationer.
I 2005 mener Gartner Group, at dataudveksling via webstandarder vil være dominerende, og at 80 procent af alle nye applikationer i 2006 vil være baseret på webservice-teknologi.
Denne applikationsatomisering vil give virksomhederne mulighed for at opbygge netværk af servere og lagringssystemer, der kan reagere i realtid på skiftende behov i virksomheden.

Globale webservices
Det baner vejen for utility computing. Gartner Group forudser, at 30 procent af alle virksomheder vil anvende it baseret på utility computing, som i Gartner Groups optik er muligheden for at kunne anvende webservices også uden for virksomhedens fysiske grænser.
Det skulle så ifølge Gartner Group give basis for en udbredt anvendelse af grid-teknologi, hvor man dog indrømmer, at man venter på udvikling af kommercielle applikationer, der er i stand til at udnytte teknologien.
Derfor tror Gartner Group ikke, at teknologien vil blive væsentlig udnyttet før i 2008, hvor man forventer, at de nødvendige standarder vil være på plads.
JOSS

Gartner Groups top ti over strategiske teknologier i 2005
1. Instant messaging
2. Udbredelse af trådløse netværk
3. Taksonomi af data
4. IP telefoni
5. Software som en service
6. Realtids-infrastruktur
7. Utility computing
8. Grid
9. Konvergens af netværkssikkerhed
10. Radiobrikker

boks: Bladeserver
En bladeserver er en server på et indstikskort, der rummer cpu, ram og en eller flere diske. Strømforsyning og alle andre komponenter befinder sig i det rack-kabinet, som server-kortene rummes i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere