Virksomhedsdrab med en båndstation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Smutter en backup, er det ærgerligt, men fejler en gendannelse af de gemte data, kan resultatet blive en virksomheds undergang. Revisorer og backupeksperter opfordrer til at holde øvelser i gendannelse.

Den gamle kliché med, at rigtige mænd ikke tager backup, er efterhånden ved at være tyndslidt, men virksomhedsledere græder rigtige tårer, når en restore (genetablering) svigter.
Naturligvis tager vi alle backup, men hvor mange har prøvet at genetablere systemer eller data med en sikkerhedskopi? Ikke nok, er svaret fra dataeksperterne.

Den lurende katastrofe
For en fejlet backup er en problem med begrænset indvirkning på en virksomhed, men en fejlet genetablering kan være en total katastrofe, og det er det helt forkerte tidspunkt at finde ud af, at man ikke har helt tjek på sine backupper, når hele virksomheden står stille, mens der ventes på, at data i et vitalt system bliver genskabt.
- De to spørgsmål, som man skal stille sig selv, er: Hvor lang tid har vi råd til at ligge stille, mens data genskabes? Og hvor friske skal de data være, som genskabes? Ud fra svaret på de to spørgsmål kommer basis for ens backupstrategi, siger Peter Sommer,Reseller Account Manager i softwarevirksomheden Veritas, der har specialiseret sig i software i forbindelse med datalagring.
- Kræver en virksomhed for eksempel, at der aldrig må mistes mere end en times data, og alle vitale data skal kunne genskabes på tre timer, så er det muligt at designe og prissætte en backupløsning ud fra disse oplysninger. Det vigtige er her, at man ligesom tænker i restore, ikke i backup.
Han fortæller, at det er vigtigt, at en virksomhed derudover sikrer sig, at de data, der genskabes, i det hele taget kan bruges.
- Det nytter jo ikke at tage en backup, hvis det for eksempel viser sig, at den ikke kan give en fornuftig genskabelse. Tager man backup af kørende systemer med aktive databaser, skal man have styr på, om en genskabelse nu også giver et konsistent datagrundlag, sådan at man rent faktisk kan anvende de data, som man har fået tilbage. ERP- og e-postsystemer er komplekse at gendanne. Flade filer er intet problem, siger Peter Sommer.

Øvelser i restore er vigtige
Han opfordrer til, at man simpelthen holder restore-øvelser en gang om året og gendanner data i et testmiljø. Det tjener til at sikre, at virksomheden får tacklet eventuelle problemer, mens der ikke er stress og tidspres.
- Dertil er lige præcis restore en operation, som sker sjældent. Derfor er det vigtigt, at der er en ansvarlig i virksomheden, der tager sig af denne vigtige it-funktion. Dels skal vedkommende håndtere restore-problematikker, men også spørgsmålet om backupfunktionerne er hensigtsmæssige. Tages der backup af de rigtige data på den rigtige måde? Er data konsistente set i forhold til restore og den applikation, som skal anvende dem.
Det vil for eksempel være problematisk, hvis der kommer nye systemer ind i en virksomhed, uden at backup-funktionerne afspejledr det.

Overvej før outsourcing
I dag er der mulighed for at outsource backupfunktioner på forskellig vis. Driften kan være outsourcet, hele backupfunktionen eller dele af den kan være outsourcet.
- Det er typisk mindre kunder, der outsourcer backup. For jo mindre it-kompetence, der er i en virksomhed, jo mere kompleks føles verden. Og lige backup opfattes som en personaletung operation med indbyggede faldgruber. Derfor ønsker disse mindre virksomheder ofte at fraskrive sig ansvaret for deres backup, og det gør de ved en outsourcing. Deres problem er, at de simpelthen er for små til at automatisere backupfunktionerne, men samtidigt store nok til, at et stop i it-driften kan være fatalt, siger Peter Sommer.
Han mener, at outsourcing kan være en løsning til at holde driftomkostningerne nede, men at man alligevel skal have en strategi på området.
- Sender man alle backupdata via for eksempel en 10 megabit/s linie ud af huset, så skal de tilbage samme vej. Er backuppen stor, er netværkskapaciteten måske ikke stor nok til, at man kan få alle data tilbage i løbet af en acceptabel tid. Så må man tilpasse backupstrategien derefter, siger Peter Sommer.

Flere backupmuligheder
Vælger man at holde backup-funktionerne helt eller delvist internt i virksomheden, er der flere mulige teknologier, der kan anvendes til at optimere restore-situationerne.
En af dem er diskbaseret backup, hvor der tages backup på billige harddiske. Her kan man vælge at tage en klassisk backup, hvor data pakkes sammen for at spare plads eller simpelthen kopiere data over på det langsommere system. Det sidste giver mulighed for at sende dem videre til en båndbaseret backup-funktion. Men man kan også udnytte intelligensen i systemerne og klassificere data.
- Information Lifecycle Management betyder, at data klassificeres efter aktivitet, og at inaktive data automatisk flyttes til langsomme medier. For hvorfor tage backup af data, der måske ikke har været rørt i længere tid. Ved at klassificere data efter aktivitetsniveau kan man optimere backupfuktionerne, siger Technology Consultant Lars B. Andersen fra EMC.
Han mener også, at restore-øvelser bør være en disciplin i alle virksomheder.
- Det er stadigvæk et mindretal, der tager genskabelse af data fra en backup seriøst nok. For der skal kun en eneste båndfejl til, før en totalbackup er ødelagt. Og hvad gør man så?
- Den gamle ide med, at der var levende data på diskene og statiske data på et bånd, er uaktuel. I dag bør man tænke på alle data som levende - det gælder også ens backup. Jeg tror, at backupdata for fremtiden vil være lige så levende som onlinedata. Kun derved kan man sikre, at de er konsistente og brugbare, siger Lars B. Andersen.

Billedtekst:
Reseller Account Manager Peter Sommer fra Veritas mener, at alle virksomheder bør foretage it- verdenens version af en brandøvelse, nemlig en restore-øvelse minimum en gang om året. Derved undgår man panik, når det virkelig gælder. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere