SCO og Linux-krigen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Unix-virksomheden SCO anlagde i marts 2003 sag mod IBM for misbrug af Unix-kildekoden, som SCO angiveligt skulle have rettighederne til. Søgsmålet er i dag på fem milliarder dollars og drejer sig nu om misbrug af patenter og rettigheder ud over, at IBM skulle have puttet bidder af Unix-kildekoden ind i Linux.
Novell solgte i 1995 Unix-kildekoden til SCO, men ikke rettigheder eller patenter ifølge Novell. Men SCO mener, at man netop fik disse ting med i købet. Derfor har Novell lagt sag an mod SCO for at få dette afklaret.
Den sidste udvikling i sagen er SCO's søgsmål mod to store amerikanske Linux-kunder, nemlig AutoZone og Daimler-Chrysler. Disse skulle ifølge SCO have brugt Linux uden at have en licens fra SCO. Siden SCO mener at have rettigheder til elementer i Linux, vil SCO have betaling for brug af disse.
SCO har bebudet yderligere sagsanlæg mod Linux-kunder efter at have truet med det siden det oprindelige sagsanlæg mod IBM.
Linux brugergrupperne er rolige
Den danske/skånske Linux brugergruppe SSLUG har ikke mærket nogen uro på grund af brugen af Linux, fortæller formanden for SSLUG Gitte Wange siger:
- De mest urolige er faktisk journalisterne. Vi har ikke oplevet, at nogen brugere har haft betænkeligheder på grund af SCO's aktiviteter.
Min fornemmelse siger mig, at hele affæren er en and, og at SCO snart er historie.

Billedtekst:
Vi har ikke oplevet, at nogen brugere har haft betænkeligheder på grund af SCO's aktiviteter, siger formanden for Den dansk/skånske Linux-brugergruppe SSLUG, Gitte Wange.
Foto: Torben Klint

Boks:
Alternativer til Linux
Der er flere gratis Unix-varianter. Den mest udviklede af dem, ud over Linux, er FreeBSD.
Oprindeligt stammer FreeBSD fra Berkley universitetet i Californien, og bogstaverne BSD står for Berkeley Software Distribution. Universitetet distribuerede i 1994 forgængeren til FreeBSD, men Novell ejede på det tidspunkt rettighederne til Unix-kildekoden og anlagde sag mod Berkeley universitetet for at have distribueret dele af Unix-kildekoden i deres Net/2-distribution.
Sagen endte med et forlig, hvor universitetet trak sin distribution tilbage. Som kompensation kunne der frit distribueres en Unix-version baseret på den orginale version, men uden de dele, der dengang tilhørte Novell.
Denne Unix-version blev til FreeBSD, hvor gruppen bag styresystemet brugte meget tid på at genskrive de dele, der var blevet taget ud af distributionen.
Det tilbageslag har givet FreeBSD mindre udbredelse end Linux, men til gengæld er denne Unix-version garanteret fri for den rettighedsdiskussion, som SCO har startet om Linux.

Boks:
Leksikalt
Open Source: Fuld adgang til et programs kildekode og fri ret til at modificere kildekoden. Alle ændringer skal offentliggøres og være tilgængelige for alle. Der kan tages et beløb for at distribuere kildekoden, men den skal også ligge frit tilgængelig på internet. Retningslinierne for, hvordan et stykke software skal håndteres af den næste bruger, kaldes ligesom i den lukkede kildekode-verden for en licens. Der findes forskellige typer af licenser, som har gradsforskelle i restriktionerne for, hvordan man skal forholde sig til gendistribution og kildeangivelse.

Closed source: Programmer hvor it-fabrikanten holder al kildekode hemmelig. Dermed er det kun fabrikanten, der kan ændre eller rette i programmerne. Prissætning er også op til fabrikanten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere