Billige 64-bit giver højt udbytte

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Tendensen med servere, der kører 32- og 64-bit programmer lige godt, giver fremtidssikre servere med høj ydelse. Derfor kan man overveje et
teknologiskift ved serveranskaffelser.

Servere med AMD's Opteron-processor og Intels kommende Xeon-processor med 64-bit-udvidelser er det tætteste, man kan komme på en fremtidssikker server i den lavere ende af markedet.
Disse processorer kan nemlig køre dagens 32-bit-programmer ekstra hurtigt, samtidigt med at de er klar til morgendagens 64-bit-applikationer. Og Intels nye processor er endda fuldt kompatibel med AMD's processor. Det er meldingerne fra serverleverandørerne.

Turbo med 64-bit
Anvendelsen af 64-bit i processorer betyder, at der kan anvendes langt større mængder af ram end ved dagens 32-bit-processorer.
Det hjælper for eksempel database-applikationer og store e-handelsløsninger, idet data i ram har omkring 1.000 gange hurtigere tilgang end data på en harddisk.
Men hidtil har 64-bit-processorer været dyre og primært været en Unix-specialitet, og det er kun Intels 64-bit Itanium-processor, der indtil for nyligt har kunnet køre 32-bits Intel-programmer, men uden at kunne det bare tilnærmelsesvis så hurtigt som Intels egne og meget billigere 32-bit serverchips.
Hybride processorer som AMD's Opteron og Intels kommende 64-bit Xeon-processorer kører 32-bit-applikationer op til 60 procent hurtigere end tilsvarende 32-bit-processorer. Det skyldes den bredere databus i disse systemer, der flytter dobbelt så meget som databussen i almindelige 32-bit Intel-servere. Dertil kommer designforskelle, hvor styring af ram sker direkte i processoren, hvor det sker med en ekstern chip ved et 32-bit-system.
Her siger HP's produktchef for servere, Karl Hansen:
- Vores målinger siger, at de hybride 64-bit-systemer i dag giver en fordel med hensyn til ydelse, som er markant i 32-bit-miljøer, og det betyder, at vi satser meget på teknologien, som vi mener kan være en blød indgang til de rigtig store fordele som en ægte 64-bit-løsning giver.

Positive målinger
HP har foretaget målinger med postserveren Microsoft Exchange og ERP-systemet SAP/R3. I den sidste ydelsestest viser HP's målinger, at en 4 cpu AMD Opteron-server giver omkring 25 procent højere ydeevne end en tilsvarende konfigureret 32-bit Xeon-server. Og AMD-systemet slår endda et Intel Itanium-system med fem procent. HP's målinger indikerer samme fordele ved Microsoft Exchange.
Der er dog mere at hente ved webservere, hvor HP's målinger viser, at et Opteron-baseret system med to processorer overhaler et tilsvarende 32-bit Xeon-system med hele 57 procent i ydelsesmålingen Webbench
Dermed er der altså allerede i dag fordele ved at købe en hybrid 32-/64-bit server, hvor fordelenes størrelse dog er afhængig af applikationen i alle tilfælde. Men applikationer, der flytter mange data i ram, vinder typisk mest.
IBM har haft Opteron-baserede servere på markedet i nogen tid og oplyser, at salget primært har været Linux-systemer til beregningstunge applikationer. Ved lanceringen af Opteron var det eneste kommercielt tilgængelige styresystem nemlig SuSE Linux i 64-bit-udgave.

64-bit-fordele
Alle fordelene ved 64-bit-teknologien kommer først, når der er tale om 64-bit hardware, 64-bit-applikationer og et 64-bit-styresystem. Her har 64 bit Linux været på markedet i noget tid, men applikationerne har manglet. Det skyldes, at AMD hidtil har været ene på markedet med denne nye type af processorer. Og applikationsudviklerne er interesseret i at holde antallet af versioner nede.
Men Intels knæfald for AMD's teknologi ved at adoptere den i deres egne 64-bit Xeon-processorer betyder, at der nu kommer gang i applikationsudviklingen for 64-bit-applikationer i den lave ende af markedet. Især fordi, priserne for de hybride systemer svarer til prisen for et 32-bit-system, der igen er op til 90 procent billigere end et 64-bit Itanium-system.
Hidtil har 64-bit-applikationer hovedsageligt været til 64-bit RISC-systemer fra HP, IBM og Sun.
Disse processorer er så gamle i gårde, at de har samlet en flok af applikationer, men samtidigt har disse processorer et højt prisniveau i forhold til Intels 32-bit-serverprocessorer.
Intels egen 64-bit Itanium-chip har manglet applikationer på trods af Intels aggressive udviklerprogram, der har kørt siden 1999. Det tilskrives, at lige denne processor indtil nu kun har kunnet demonstrere stor ydeevne i forbindelse med tekniske beregninger.
At AMD kom med deres 32/64-bit Opteron-chip i marts 2003 betød, at 64-bit-servere pludselig kunne sælges til en tiendedel af prisen for en Itanium-server og dermed gøre teknologien tilgængelig for alle.

Og vi venter på Microsoft
Men den har manglet ægte 64-bit-applikationer og specielt 64-bit-version af Windows. AMD har ventet på, at Microsoft kom med sin 64-bit-udgave af Windows, hvilket for alvor vil sætte gang i 64-bit-applikationsudviklerne, men Microsoft har været henholdende.
Det viser sig nu, at det skyldes, at Microsoft ventede på Intels annoncering af 64-bit Xeon-processorer i foråret 2004, idet Microsoft her annoncerede, at man ville understøtte Intels nye 64-bit-chip med en 64-bit-version af Windows Server ved lanceringen her i foråret.
Microsoft har også lovet at accelerere udviklingen af 64-bit-versioner af sin serversoftware, sådan at Microsofts dataprodukter får mulighed for at kunne anvende de ekstra muligheder i 64-bit-teknologien.

Tunge beregninger og lette applikationer
Softwareudviklerne vil få lettere ved at konvertere deres applikationer til 64-bit. De kan begynde med kun at konvertere datatilgang i applikationen, så selve applikationen er 32-bit, mens dataadgang er 64-bit. Det er en model, som også Apple anvender med succes i sin 64-bit-servere.
Dertil er 64-bit-systemer ideelle til tunge beregninger, idet 64-bit kommatal gør det nemmere at foretage krypteringer, scanne datafiler for vira med mere. Endelig må man ikke glemme BMW-markedsføringsværdien. Alle ved, at større er bedre, og specielt it-forhandlerne, der ifølge Computerworlds oplysninger er positive over for mulighederne med at sælge 64-bit-systemer.
Men markedsføring til side. De hybride 32-64-bit-processorsystemer betyder fordele i dag og store muligheder i morgendagens dataverden.

Billedtekst:
Hybride 32/64 bit som denne fra chipfabrikanten AMD er den nye generation af server-processorer. De giver høj ydeevne i dag og udvidelsesmuligheder i morgen. Og det til en pris, der er en brøkdel af prisen for et 64 bit system.

Billedtekst:
Produktchef for servere i HP, Karl Hansen, fortæller, at HP satser hårdt på den nye generation af 32/64 bit serversystemer.
- Vi kan se klare ydelses-fordele ved teknologien allerede i dag, siger han.

Boks:
Det tekniske
32 bit giver mulighed for ar tælle til 2 opløftet i 32 -1, hvilket er 4.294.967.295, hvis man starter med nul. Derfor kan 32-bit-systemer maksimalt adressere fire GB. De 64 bit giver mulighed for at tælle til 2 opløftet i 64 -1, eller 18.446.744.073.709.551.615. Det betyder, at et rent 64-bit-system kan rumme 17.179.869.184 GB af ram.
Bruger man alle bittene til at gemme videobilleder med, klarer et 32-bit-system at gemme omkring syv et halvt minuts video. Et 64-bit-system klarer derimod 59.516 års video!

Boks:
Sun stråler også over de nye servere
Sun MIcrosystems har også her i foråret annonceret servere baseret på AMD's hybride serverchip.
- Vi har helt klart set et behov på markedet for 32/64-systemer i den lave ende. Disse servere giver nemlig kunderne en øget fleksibilitet. Og vi kommer i den sammenhæng med øget understøttelse af Sun Unix-styresystem Solaris netop på Intel-kompatible systemer, siger salgschef for infrastrukturløsninger i Sun Søren Steenberg (billedet). Systemerne kan naturligvis også køre Linux, som også er et fokusområde for Sun.
Siden annonceringen i februar har Microsoft og Sun indledt et tæt samarbejde, hvilket betyder, at AMD's Opteron-servere er blevet Windows-cerificeret. Dertil vil Sun og Microsoft forbedre samarbejdet mellem deres styresystemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere