Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.
Tendensen med servere, der kører 32- og 64-bit programmer lige godt, giver fremtidssikre servere med høj ydelse. Derfor kan man overveje et
teknologiskift ved serveranskaffelser.
Servere med AMD's Opteron-processor og Intels kommende Xeon-processor med 64-bit-udvidelser er det tætteste, man kan komme på en fremtidssikker server i den lavere ende af markedet.
Disse processorer kan nemlig køre dagens 32-bit-programmer ekstra hurtigt, samtidigt med at de er klar til morgendagens 64-bit-applikationer. Og Intels nye processor er endda fuldt kompatibel med AMD's processor. Det er meldingerne fra serverleverandørerne.
Turbo med 64-bit
Anvendelsen af 64-bit i processorer betyder, at der kan anvendes langt større mængder af ram end ved dagens 32-bit-processorer.
Det hjælper for eksempel database-applikationer og store e-handelsløsninger, idet data i ram har omkring 1.000 gange hurtigere tilgang end data på en harddisk.
Men hidtil har 64-bit-processorer været dyre og primært været en Unix-specialitet, og det er kun Intels 64-bit Itanium-processor, der indtil for nyligt har kunnet køre 32-bits Intel-programmer, men uden at kunne det bare tilnærmelsesvis så hurtigt som Intels egne og meget billigere 32-bit serverchips.
Hybride processorer som AMD's Opteron og Intels kommende 64-bit Xeon-processorer kører 32-bit-applikationer op til 60 procent hurtigere end tilsvarende 32-bit-processorer. Det skyldes den bredere databus i disse systemer, der flytter dobbelt så meget som databussen i almindelige 32-bit Intel-servere. Dertil kommer designforskelle, hvor styring af ram sker direkte i processoren, hvor det sker med en ekstern chip ved et 32-bit-system.
Her siger HP's produktchef for servere, Karl Hansen:
- Vores målinger siger, at de hybride 64-bit-systemer i dag giver en fordel med hensyn til ydelse, som er markant i 32-bit-miljøer, og det betyder, at vi satser meget på teknologien, som vi mener kan være en blød indgang til de rigtig store fordele som en ægte 64-bit-løsning giver.
Positive målinger
HP har foretaget målinger med postserveren Microsoft Exchange og ERP-systemet SAP/R3. I den sidste ydelsestest viser HP's målinger, at en 4 cpu AMD Opteron-server giver omkring 25 procent højere ydeevne end en tilsvarende konfigureret 32-bit Xeon-server. Og AMD-systemet slår endda et Intel Itanium-system med fem procent. HP's målinger indikerer samme fordele ved Microsoft Exchange.
Der er dog mere at hente ved webservere, hvor HP's målinger viser, at et Opteron-baseret system med to processorer overhaler et tilsvarende 32-bit Xeon-system med hele 57 procent i ydelsesmålingen Webbench
Dermed er der altså allerede i dag fordele ved at købe en hybrid 32-/64-bit server, hvor fordelenes størrelse dog er afhængig af applikationen i alle tilfælde. Men applikationer, der flytter mange data i ram, vinder typisk mest.
IBM har haft Opteron-baserede servere på markedet i nogen tid og oplyser, at salget primært har været Linux-systemer til beregningstunge applikationer. Ved lanceringen af Opteron var det eneste kommercielt tilgængelige styresystem nemlig SuSE Linux i 64-bit-udgave.
64-bit-fordele
Alle fordelene ved 64-bit-teknologien kommer først, når der er tale om 64-bit hardware, 64-bit-applikationer og et 64-bit-styresystem. Her har 64 bit Linux været på markedet i noget tid, men applikationerne har manglet. Det skyldes, at AMD hidtil har været ene på markedet med denne nye type af processorer. Og applikationsudviklerne er interesseret i at holde antallet af versioner nede.
Men Intels knæfald for AMD's teknologi ved at adoptere den i deres egne 64-bit Xeon-processorer betyder, at der nu kommer gang i applikationsudviklingen for 64-bit-applikationer i den lave ende af markedet. Især fordi, priserne for de hybride systemer svarer til prisen for et 32-bit-system, der igen er op til 90 procent billigere end et 64-bit Itanium-system.
Hidtil har 64-bit-applikationer hovedsageligt været til 64-bit RISC-systemer fra HP, IBM og Sun.
Disse processorer er så gamle i gårde, at de har samlet en flok af applikationer, men samtidigt har disse processorer et højt prisniveau i forhold til Intels 32-bit-serverprocessorer.
Intels egen 64-bit Itanium-chip har manglet applikationer på trods af Intels aggressive udviklerprogram, der har kørt siden 1999. Det tilskrives, at lige denne processor indtil nu kun har kunnet demonstrere stor ydeevne i forbindelse med tekniske beregninger.
At AMD kom med deres 32/64-bit Opteron-chip i marts 2003 betød, at 64-bit-servere pludselig kunne sælges til en tiendedel af prisen for en Itanium-server og dermed gøre teknologien tilgængelig for alle.
Og vi venter på Microsoft
Men den har manglet ægte 64-bit-applikationer og specielt 64-bit-version af Windows. AMD har ventet på, at Microsoft kom med sin 64-bit-udgave af Windows, hvilket for alvor vil sætte gang i 64-bit-applikationsudviklerne, men Microsoft har været henholdende.
Det viser sig nu, at det skyldes, at Microsoft ventede på Intels annoncering af 64-bit Xeon-processorer i foråret 2004, idet Microsoft her annoncerede, at man ville understøtte Intels nye 64-bit-chip med en 64-bit-version af Windows Server ved lanceringen her i foråret.
Microsoft har også lovet at accelerere udviklingen af 64-bit-versioner af sin serversoftware, sådan at Microsofts dataprodukter får mulighed for at kunne anvende de ekstra muligheder i 64-bit-teknologien.
Tunge beregninger og lette applikationer
Softwareudviklerne vil få lettere ved at konvertere deres applikationer til 64-bit. De kan begynde med kun at konvertere datatilgang i applikationen, så selve applikationen er 32-bit, mens dataadgang er 64-bit. Det er en model, som også Apple anvender med succes i sin 64-bit-servere.
Dertil er 64-bit-systemer ideelle til tunge beregninger, idet 64-bit kommatal gør det nemmere at foretage krypteringer, scanne datafiler for vira med mere. Endelig må man ikke glemme BMW-markedsføringsværdien. Alle ved, at større er bedre, og specielt it-forhandlerne, der ifølge Computerworlds oplysninger er positive over for mulighederne med at sælge 64-bit-systemer.
Men markedsføring til side. De hybride 32-64-bit-processorsystemer betyder fordele i dag og store muligheder i morgendagens dataverden.
Billedtekst:
Hybride 32/64 bit som denne fra chipfabrikanten AMD er den nye generation af server-processorer. De giver høj ydeevne i dag og udvidelsesmuligheder i morgen. Og det til en pris, der er en brøkdel af prisen for et 64 bit system.
Billedtekst:
Produktchef for servere i HP, Karl Hansen, fortæller, at HP satser hårdt på den nye generation af 32/64 bit serversystemer.
- Vi kan se klare ydelses-fordele ved teknologien allerede i dag, siger han.
Boks:
Det tekniske
32 bit giver mulighed for ar tælle til 2 opløftet i 32 -1, hvilket er 4.294.967.295, hvis man starter med nul. Derfor kan 32-bit-systemer maksimalt adressere fire GB. De 64 bit giver mulighed for at tælle til 2 opløftet i 64 -1, eller 18.446.744.073.709.551.615. Det betyder, at et rent 64-bit-system kan rumme 17.179.869.184 GB af ram.
Bruger man alle bittene til at gemme videobilleder med, klarer et 32-bit-system at gemme omkring syv et halvt minuts video. Et 64-bit-system klarer derimod 59.516 års video!
Boks:
Sun stråler også over de nye servere
Sun MIcrosystems har også her i foråret annonceret servere baseret på AMD's hybride serverchip.
- Vi har helt klart set et behov på markedet for 32/64-systemer i den lave ende. Disse servere giver nemlig kunderne en øget fleksibilitet. Og vi kommer i den sammenhæng med øget understøttelse af Sun Unix-styresystem Solaris netop på Intel-kompatible systemer, siger salgschef for infrastrukturløsninger i Sun Søren Steenberg (billedet). Systemerne kan naturligvis også køre Linux, som også er et fokusområde for Sun.
Siden annonceringen i februar har Microsoft og Sun indledt et tæt samarbejde, hvilket betyder, at AMD's Opteron-servere er blevet Windows-cerificeret. Dertil vil Sun og Microsoft forbedre samarbejdet mellem deres styresystemer.