AMD giver HP Itanium-pine

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. maj 2004.


De nyeste ydelsesmålinger viser, at AMD's 64-bit-processor er verdensmester i 32-bit-applikationer. Alt tyder på, at den har bedre ydeevne end de Itanium processorer, som HP ellers satser på.

Hurtigløber
HP's satser benhårdt på den nye generation af hybride 32/64-bit-serverprocessorer i deres servere.
Det skyldes, at de første ydelsesmålinger for servere baseret på AMD's Opteron processor viser bedre ydeevne end tilsvarende rene 32-bit Intel Xeon-baserede servere.
På denne måneds HP brugerkonference ENSA@WORK var den store servernyhed offentliggørelsen af ydelsesmålingerne for HP's fire-cpu serversystemer.
HP har foretaget målinger med postserveren Microsoft Exchange og ERP-systemet SAP/R3. I sidstnævnte ydelsestest viser HP's målinger, at en fire-cpu AMD Opteron-server giver omkring 25 procent højere ydeevne end en tilsvarende konfigureret 32-bit Xeon-server. AMD-systemet slår endda et Intel Itanium-system med fem procent. HP's målinger indikerer samme fordele ved Microsoft Exchange.
Der er endog mere at hente ved webservere. HP's målinger viser, at et Opteron-baseret system med to processorer overhaler et tilsvarende 32-bit Xeon-system med hele 57 procent i ydelsesmålingen Webbench.
Dermed er der altså allerede i dag fordele ved at købe en hybrid 32-/64-bit server, hvor fordelenes størrelse dog er afhængig af applikationen i alle tilfælde. Men applikationer, der flytter mange data i ram, vinder typisk mest ved denne teknolgi.
AMD's processor er forsynet med styrekredsløb til ram direkte indlejret i chippen, hvilket er en fordel i forhold til Intel-servere, hvor disse funktioner er lagt ud på serverens systemkort. Det gør Intel-serverne langsommere til at styre serverens ram. De har til gengæld multithreading, hvilket betyder optimeret afvikling af flere, samtidige programmer.

Mest Linux
IBM har haft Opteron-baserede servere på markedet i nogen tid og oplyser, at salget primært har været Linux-systemer til beregningstunge applikationer. Ved lanceringen af Opteron var det eneste kommercielt tilgængelige styresystem nemlig SuSE Linux i 64 bit udgave.
Det er det stadigvæk. Men Windows i 64-bit-udgave til Opteron og Intels kommende 32/64 bit Xeon serverchip dukker op senere i år. Dermed forventes der flokke af applikationer til den nye processor-type, hvor disse applikationer virkelig kan udnytte fordelene ved 64-bit-teknologi.
HP forventer at lancere servere, der anvender Intels 64-bit Xeon-chips, og HP vil samtidig fortsætte med Opteron-modeller. Der vil også komme blade-servere senere i år baseret på disse processorer.
Opteron-serverne sælges til det samme og ofte mindre end tilsvarende konfigurerede Xeon-servere. Det er interessant, specielt set i forhold til Intels 64-bit Itanium-2-chip. En AMD-server er to til fire gange billigere end en tilsvarende konfigureret Itanium-2-server.

AMD er effektiv
De seneste målinger fra Transaction Processing Council (www.tpc.org) er interessante, for de viser, at HP's egne Opteron-servere leverer omkring 80 procent af ydelsen fra HP's egen Itaniumserver. Og det vel at mærke i ren 32-bit-kontekst, hvor Intanium-serveren kører rent 64-bit.
Der er endnu ikke 64-bit-målinger for AMDs processor, men de er på vej. Og her kan de sidste 32-bit meget vel betyde en ydelsesforbedring på op til ti gange.
Det rejser naturligvis spørgsmålet, om HP gennem deres skubben på AMD i virkeligheden undergraver deres egne Itanium-servere.
- Vi er klar over problemet, og vi forventer en kannibalisering i den lave ende af Itanium-markedet. Men Itanium har fordele ved de større multi-cpu servere, og det rokkes der ikke ved. På den anden side er der meget stort vækstpotentiale netop i den lave ende af 64-bit-markedet, og den vækst vil vi have del i, siger vicepresident for Intel-servere hos HP, Paul Perez.

Billedtekst: - Vi mødes med et massivt ønske fra kunderne om 64-bit-systemer med høj ydeevne og lav pris, siger vicepresident for Intel-servere i HP, Paul Perez.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere