Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. maj 2004.
De nyeste ydelsesmålinger viser, at AMD's 64-bit-processor er verdensmester i 32-bit-applikationer. Alt tyder på, at den har bedre ydeevne end de Itanium processorer, som HP ellers satser på.
Hurtigløber
HP's satser benhårdt på den nye generation af hybride 32/64-bit-serverprocessorer i deres servere.
Det skyldes, at de første ydelsesmålinger for servere baseret på AMD's Opteron processor viser bedre ydeevne end tilsvarende rene 32-bit Intel Xeon-baserede servere.
På denne måneds HP brugerkonference ENSA@WORK var den store servernyhed offentliggørelsen af ydelsesmålingerne for HP's fire-cpu serversystemer.
HP har foretaget målinger med postserveren Microsoft Exchange og ERP-systemet SAP/R3. I sidstnævnte ydelsestest viser HP's målinger, at en fire-cpu AMD Opteron-server giver omkring 25 procent højere ydeevne end en tilsvarende konfigureret 32-bit Xeon-server. AMD-systemet slår endda et Intel Itanium-system med fem procent. HP's målinger indikerer samme fordele ved Microsoft Exchange.
Der er endog mere at hente ved webservere. HP's målinger viser, at et Opteron-baseret system med to processorer overhaler et tilsvarende 32-bit Xeon-system med hele 57 procent i ydelsesmålingen Webbench.
Dermed er der altså allerede i dag fordele ved at købe en hybrid 32-/64-bit server, hvor fordelenes størrelse dog er afhængig af applikationen i alle tilfælde. Men applikationer, der flytter mange data i ram, vinder typisk mest ved denne teknolgi.
AMD's processor er forsynet med styrekredsløb til ram direkte indlejret i chippen, hvilket er en fordel i forhold til Intel-servere, hvor disse funktioner er lagt ud på serverens systemkort. Det gør Intel-serverne langsommere til at styre serverens ram. De har til gengæld multithreading, hvilket betyder optimeret afvikling af flere, samtidige programmer.
Mest Linux
IBM har haft Opteron-baserede servere på markedet i nogen tid og oplyser, at salget primært har været Linux-systemer til beregningstunge applikationer. Ved lanceringen af Opteron var det eneste kommercielt tilgængelige styresystem nemlig SuSE Linux i 64 bit udgave.
Det er det stadigvæk. Men Windows i 64-bit-udgave til Opteron og Intels kommende 32/64 bit Xeon serverchip dukker op senere i år. Dermed forventes der flokke af applikationer til den nye processor-type, hvor disse applikationer virkelig kan udnytte fordelene ved 64-bit-teknologi.
HP forventer at lancere servere, der anvender Intels 64-bit Xeon-chips, og HP vil samtidig fortsætte med Opteron-modeller. Der vil også komme blade-servere senere i år baseret på disse processorer.
Opteron-serverne sælges til det samme og ofte mindre end tilsvarende konfigurerede Xeon-servere. Det er interessant, specielt set i forhold til Intels 64-bit Itanium-2-chip. En AMD-server er to til fire gange billigere end en tilsvarende konfigureret Itanium-2-server.
AMD er effektiv
De seneste målinger fra Transaction Processing Council (www.tpc.org) er interessante, for de viser, at HP's egne Opteron-servere leverer omkring 80 procent af ydelsen fra HP's egen Itaniumserver. Og det vel at mærke i ren 32-bit-kontekst, hvor Intanium-serveren kører rent 64-bit.
Der er endnu ikke 64-bit-målinger for AMDs processor, men de er på vej. Og her kan de sidste 32-bit meget vel betyde en ydelsesforbedring på op til ti gange.
Det rejser naturligvis spørgsmålet, om HP gennem deres skubben på AMD i virkeligheden undergraver deres egne Itanium-servere.
- Vi er klar over problemet, og vi forventer en kannibalisering i den lave ende af Itanium-markedet. Men Itanium har fordele ved de større multi-cpu servere, og det rokkes der ikke ved. På den anden side er der meget stort vækstpotentiale netop i den lave ende af 64-bit-markedet, og den vækst vil vi have del i, siger vicepresident for Intel-servere hos HP, Paul Perez.
Billedtekst: - Vi mødes med et massivt ønske fra kunderne om 64-bit-systemer med høj ydeevne og lav pris, siger vicepresident for Intel-servere i HP, Paul Perez.