Gode viljer gjorde den digitale signatur ondt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.


TDC ville favne enhver mulig brug af den digitale signatur. Det gjorde signaturen for bøvlet for menigmand.

IT-sikkerhed
Telekoncernen TDC har forsømt at gøre den digitale signatur "idiotsikker" - tilstrækkelig brugervenlig - på trods af, at den skal kunne bruges af enhver dansker. I stedet satte TDC hurtig udvikling af en teknisk set ambitiøs løsning øverst på dagsordenen, men prioriteringen har givet sikkerhedsproblemer.
Ifølge Morten Storm Petersen, der står i spidsen for TDC's certificeringscenter, går man nu et skridt tilbage i funktionalitet for at få elimineret sikkerhedsproblemet, der kan opstå, når man flytter sin digitale signatur over på en anden pc.
- Vi forsøgte at gøre signaturen bredt anvendeligt også til speciel brug, hvor der måske ikke er brug for en password-kontrol. Nu skal de, der vil noget meget specielt, lave lidt flere krumspring, siger Morten Storm Petersen.
Folk flytter deres digitale signatur, når de får en ny pc, eller når de både vil bruge signaturen på arbejds-pc'en og hjemme-pc'en. Men flytteprocessen i sig selv er så kompliceret, at fem til syv procent af opkaldene til TDC's supportlinie drejer sig om det - på trods af, at TDC har en udførlig flyttevejledning på nettet.

Todelt kode
Den digitale signatur består af to klumper kode. Den første rummer blot den digitale signatur. Den anden stump kode, der er udviklet af Århus-firmaet Chryptomathic, afkræver brugeren et password. Sikkerhedproblemet opstår, fordi dette modul ikke altid overføres.
Regeringens rådgivende organ, Rådet for IT-sikkerhed, er ifølge formanden Allan Fischer-Madsen, ikke bekendt med den alvorlige sikkerhedsbrist.
- Hvis sagen forholder sig, som beskrevet, er det ikke hensigtsmæssigt, siger han.
Ifølge TDC's Morten Storm Petersen skyldes noget af kompleksiteten imidlertid også ønsket om ikke at få bundet signaturen til et specielt styresystem, såsom Windows, og til specielle applikationer. Endelig er TDC pioner inden for brug af standard pc-software til signaturer i et projekt af den størrelsesorden, og det giver også knubs, tilføjer han.
Den nye løsning beskrives nærmere i kronikken på side 24 forfattet af repræsentanter for Videnskabsministeriet, der er ordregiver på den digitale signatur, og TDC. Ifølge skribenterne forhindrer den, at brugerne "uforvarende slår adgangskodebeskyttelsen fra". Kronikken er et svar på kritik af den digitale signatur rejst i Computerworld .




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere