Videotelefonen der (næsten) blev væk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


science fiction: Videotelefoni er blevet kraftigt markedsført siden 1926, og vi venter stadig på gennembruddet, hvor vi alle kan se, hvem vi taler med. Men Irak-krigen har givet teknologien et uventet nyt vækstområde, der ændrer mediebilledet.

Allerede filmen Metropolis fra 1926 havde visioner om det futuristiske i at kunne se den, som man telefonerer med.
Og siden dengang har videotelefoni været en fast ingrediens i alle science fiction-film med respekt for sig selv. Fra Jens Lyn i 30'erne til StarWars "Obi-Wan Kanobi You're my only hope" 3D besked-system.
Men ISDN-satellittelefoni har hevet videotelefoni frem på første række igen, for det er nemlig denne teknologi, der lå bag tv-dækningen af Irak-krigen.
Teleselskaberne har siden 60'erne sagt, at videotelefoni snart bliver den næste store teknologitendens, Men ordet snart har efterhånden fået en vissen og falmet klang som lydsiden i en Jens Lyn-film fra trediverne, idet den eneste svage udbredelse af videotelefoni er den, som mobilselskabet 3 prøver at udbrede i øjeblikket.
Direktør for telekonsulentfirmaet Netplan, Torben Rune er ikke forundret.
- Det udfordrer os simpelthen ikke som mennesker at få billeder til taleinformationerne. Menneskets hørelse har langt større betydning end synet set i informationssammenhæng, siger han.
Han fortæller, at en af hovedbegrundelserne for at indføre ISDN i Danmark for 12 år siden var mulighederne for videotelefoni.
- Og der er ikke sket en bønne siden da. Det er stadigvæk samme ubrugelige idé. Det viser, at teleselskaberne åbenbart ikke vil lære af historien, siger han.

Videotelefonen er ikke helt død
Der sælges dog stadigvæk ISDN-videotelefoner i Danmark, men i dag markedsføres de som terminaler til videokonferencer. Og den store brug af levende billeder i telefonsammenhæng er da også videochat og egentlige videokonferencer, hvor kommunikationen er internet-baseret, da der her tilbydes større båndbredder og dermed bedre billedkvalitet.
Administrerende direktør i VMC, der sælger videotelefoner og videokonferenceudstyr, Jann Rene Hansen, siger:
- Vi sælger meget få videotelefon-enheder i dag, men der kan stadigvæk være årsager til at vælge en ISDN-løsning til videokonferencer. Det snupper nemlig ikke noget båndbredde i virksomhedens IP-netværk. Men enhederne har hidtil været store og ret dyre, men den nyeste generation af telefoner, der både kan ISDN og IP-kommunikation kommer under 10.000 kroner og er betydelig mindre.

Live fra fronten
Men der er et område, hvor videotelefoni er i rivende vækst. Og det er til dels Sadam Hussein, der har skylden for det.
Meget af tv-dækningen af Irak-krigen foregik nemlig via satellitbaseret ISDN-videotelefoni.
Det sker med en enhed på omkring fem kilo, som anvender to satellittelefoner til at sende video med to gange 64 kilobit/s til en satellit.
Den båndbredde er nok til at sende video med omkring fem billeder i sekundet og dermed godt nok til at sende et nærbillede af en snakkende journalist på en rolig baggrund.
Enhederne, der blev brugt i Irak, stammer fra den engelske virksomhed 7e, og hedder passende nok TalkingHeads (Engelsk slang for sludrehoveder).
TalkingHeads koster omkring 70.000 kroner og kan sende live, bare ved at der tilsluttes et videokamera. Men har kameraholdet en bærbar computer med i felten, kan videoen lagres og redigeres på computeren og derefter sendes i fuld kvalitet til studiet.
Det tager omkring en time for et minuts video. For eksempel blev optagelserne af tilfangetagelsen af Saddam Hussein transmitteret på denne vis.
Svenske Swe-Dish Satellite Systems har endda en 35 kilos enhed, der kan streame video med to megabit/s via en satellitforbindelse. Denne enhed giver mulighed for at transmittere i god tv-kvalitet fra de mest afsides dele af verden. Men prisen på 700.000 kroner og vægten har hidtil hindret udbredelsen.
Så der er et godt stykke vej til StarWars 3D udgave af visuel kommunikation, men indtil da kan vi jo kigge på videotelefoni i tv-avisen.

Billedtekst:
Denne kuffert indeholder alt, hvad der skal til for at sende video fra klodens fjerneste egne. Systemet fik sit gennembrud med Irak-krigen, hvor alle de store nyhedsstationer brugte disse bokse. Teknologisk bygger 7e deres TalkingHead-enhed på en blanding af satellitteknologi og gammeldags ISDN-videotelefoni.

Billedtekst:
Analoge videotelefoner sælges stadig i USA, hvor denne Beamer FX01 også kan bruges som billedramme, idet den kan læse billeder fra et digitalkamera.

Billedtekst:
I Japan kan man få en udvidelse til Nintendos spillekonsol Gameboy, der forvandler den til en videotelefon. Der er dog ingen planer om at markedsføre produktet uden for Japan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere