Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.
Man tager en server. Skærer frontpanelet af, fjerner processor og ram og smider alt ud, undtagen disk og netkort. Resultatet er den intelligente netværksdisk - og det fungerer.
Det kunne også formuleres således: Man sætter et netkort i en ekstern USB 2-disk. I alle tilfælde er Ximeta NetDisk en enhed, der minder meget om en ekstern disk, men det indbyggede netkort giver enheden nogle muligheder, der er nye på markedet.
Disken sættes simpelthen på netværket via et almindeligt RJ-45 stik. og den understøtter 10/100 megabit/s LAN. På alle pc'er, som skal understøtte enheden, skal der installeres en driver, der får disken til at optræde som en lokal disk. Her understøttes Windows, MacOS X og Red Hat Linux.
Under installationen skal diskens id-kode indtastes sammen med en skrivekode. Den sidste bestemmer, om klienten må skrive på disken. Indtastes den ikke, kan der kun læses fra enheden. Heldigvis skal koden kun indtastes en gang, og derefter dukker enheden bare op som et drev, når computeren tændes.
Den interne eksterne disk
Her fungerer den fuldstændig som en intern disk. Den kan formateres, defragmenteres og virusscannes, som alle normale interne diske. Der er ingen forskel.
Ximetas software tillader tilmed, at drevet spejles, og at to drev kombineres til et stort drev.
Vil man gerne have fejltolerance, så spejles drevet. Er man mere interesseret i at forøge kapaciteten, så kombinerer man to drev. Det er ikke muligt at gøre begge dele samtidig og der kan maksimalt indgå to drev i en drev-kombination.
Softwaren kan styre, at mere end en bruger prøver at skrive til samme fil på samme tidspunkt. Det kræver, at disken er formateret til filsystemet NTFS, hvor den ellers som standard har filsystemet FAT-32 ved levering.
Vi testede flerbrugerstyringen, og det fungerede fint, idet filen låses med en besked om, at den er i brug, når bruger nummer to vil have fat i den.
I drift var disken stille, men noget lun. Der er to aktivitetslamper på disken - det havde været snedigt, hvis de var placeret i front. En kabelstrammer havde også været god, da stikkene sidder lidt udsat.
Disken har en glimrende ydeevne brugt som ren USB2-disk, nemlig omkring 14 megabyte/s. Ved netværksopkobling leverer enheden i gennemsnit 479 kilobyte/s ved læsning og 856 kilobyte/s ved skrivning. Forskellen skyldes den indbyggede buffer i disken.
I testperioden brugte vi disken som et fællesdrev, hvor der landede en blanding af filer. Disken blev reorganiseret med standard Windows systemprogrammer og opførte sig i det hele taget fuldstændigt som en intern disk.
En god ide
Ximetas koncept med den serverløse disk er en succes. Løsningen kan anbefales alle steder, hvor større mængder data skal kunne deles online mellem flere brugere, og hvor der ikke er behov for de ekstra muligheder, som en lille server tilbyder. Ideen er tilmed så god, at den er blevet kopieret af tilbehørsfabrikanten IOGear, der lige har sendt en serie netværksdiske på markedet. Og det er vel den største kompliment.
Billedtekst
Der er to aktivitetslamper øverst på netværksdisken fra Ximeta - det havde været snedigt, hvis de var placeret i front.
Fakta:
Ximeta NetDisk
Pris: 1.500 kroner eksklusiv moms for 120 gigabyte
Flere oplysninger:
www.colortrust.dk