Linux med fjernopstart

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. april 2004.


Fjernopstart (Remote boot) er nu på vej til Linux. Denne klassiske netværksfunktion kan betyde simplere administration og hurtig udrulning af Linux.

Muligheden for at hente Linux-styresystemet fra en central server betyder, at der ikke skal installeres andet end en simpel opstartsklient på pc'en.
Det første Linux-produkt på markedet i Danmark, nemlig ShaoLin Aptus, giver mulighed for netop at udrulle og administrere Linux fra central hold uden at pille ved en pc's harddisk overhovedet. Dermed er man fri for at skulle opdele (partitionere) harddiske sådan, at den kan rumme både Windows og Linux.
Siden al softwaren hentes fra serveren via et lokalnet, men afvikles på pc'en, er det også nemt at udrulle nye eller ændrede programmer. De skal bare installeres centralt på serveren.

Næsten i glemmebogen
Disciplinen med remote boot er langt fra ny. I pc'ens netværksbarndom blev remote boot flittigt anvendt, men gik af mode, da Windows 95 dukkede op og var for stor og for besværlig til at køre via et lokalnet. Siden har Windows været tæt på umulig at bruge på denne måde, og teknologien er næsten gået i glemmebogen. - men nu genoplivet via Linux.
I disse sikkerhedsbevidste tider kan remote boot også være relevant, da alle data rummes centralt på serveren og ikke efterlader noget fodaftryk på en pc. Men altså kun med Unix.

Billedtekst:
Det første remote boot-produkt til Linux på det danske marked er ShaoLin Aptus. Det giver mulighed for, at lokalnetopkoblede pc'er kan hente deres Linux-styresystem fra en central server. Det har dog et nostalgisk præg over sig, da Unix-arbejdstationer har kunne dette siden de tidlige 80'ere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere