Microsoft tager sofarækken fra Apple

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. april 2004.


Microsofts Media 9 software viser sig at være så god, at den kan bruges til at vise digitale film i biografen. "Guds gave til filmfolket" kalder dfilmproducenten Dennis Rafn softwaren, og
efterlyser Aldi-pc'er i biograferne.

Media 9 video- og lyd-softwaren der bor i alle kopier af Windows XP viser sig at være i stand til at gengive HD-video i en kvalitet, der er god nok til selv de største biografer. Samtidigt er softwaren så effektiv, at en vilkårlig 10.000 kroners pc hentet i Aldi vil kunne klare opgaven med at vise DCinema. Dermed har Apples historiske dominans på mediemarkedet fået et knæk, idet Apple tilsyneladende har været så optaget af produktionssiden inden for video, at Microsoft har fået frit spil til at kaste sig over distributionssiden
Det beviste Dfilmselskabet Storm på et seminar om HD produktion inden påske. Her blev HD-filmene vist på en billig pc via Microsoft Windows Media 9, i stedet for en HD-båndmaskine til 300.000 kroner, og det uden at en eneste af de forsamlede filmfolk bemærkede det.

Mulig mellemløsning
Administrerende direktør i Storm Dennis Rafn siger:
- Microsoft har virkelig gjort et godt stykke arbejde med dette produkt, der giver mulighed for at distribuere HD-video både nemt og billigt - og tilmed i perfekt kvalitet. Jeg vil kalde det Guds gave til filmfolket.
Ved at anvende komprimeringen i Media 9 kan en spillefilm som Torben Skjødt Jensens Afgrunden nedbringes fra omkring en terabyte til 4,5 gigabyte. Det betyder i distributionsmæssigt forskellen mellem et disksystem på en gaffeltruck og en DVD i en konvolut.
HD kan naturligvis distribueres på videobånd, men der eksisterer tre forskellige standarder og endnu ingen videomaskine, der kan afspille alle tre standarder.
Derfor mener Dennis Rafn, at en HD-afvikling baseret på en pc med Media 9 vil kunne være en brug-og-smid-væk løsning til danske biografer, der kan bruges indtil alle standarder falder på plads. Dertil giver softwaren nye muligheder for reklamebureauer, modefirmaer og andre steder i det danske erhvervsliv, hvor der er behov for visning af levende billeder i høj kvalitet på en skærm. Det var hidtil kun muligt med en dyr filmprojektor, men kan nu klares via en almindelig pc og en dataprojektor.

God kvalitet
Test foretaget af webstedet DV.com viser, at Microsofts software rent kvalitetsmæssigt er Quicktime 6.3 overlegent. Dertil er der for eksempel indbygget mulighed i Media 9 for rettighedsstyring (digital rights management) af de digitale medier, hvilket forebygger piratkopiering.
Desuden kræver Microsoft ikke licens af medieproducenterne, idet det er gratis at anvende Microsofts software til kommercielt brug. Lige nu lider Apples Quicktime 6 af licensproblemer, idet Apple anvender ISO MPEG-4 video og lydkomprimering, men denne standard er licensbelagt. Det betyder, at der skal betales til licenshaverne ved offentlig distribution.
Ønsker man at anvende en af de almindelige surroundlydssystemer som for eksempel Dolby AC3, for at få hardwareunderstøttede dekomprimering kommer der yderligere licensafgifter til.
Intelligent afspilning
Hele denne problematik slipper man for med Media 9. Microsoft har fastlåst basisspecifikationerne i en 10 års periode, hvilket giver hardwarefabrikanterne mulighed for at udvikle hardwareunderstøttet afvikling. Det gør også, at fremtidige udviklinger vil være bagud kompatible, sådan at softwaren foretager sig noget intelligent ved afspilning af medier, der indeholder egenskaber, som ikke umiddelbart understøttes i den aktuelle afspillerversion.
Det kunne for eksempel være syv-kanals lyd, der forsøges afspillet på en version af Media 9 afspiller, der ikke understøtter dette. Afspilleren vil simpelthen nedmikse lyden til det format, de understøtter.
Det bliver aktuelt allerede til sommer, hvor den næste version af Windows Media kommer. Den bliver med forbedret lyd og tager specielt hensyn til filmproduktion, da farvegengivelsen er forbedret, og der er tilføjet såkaldt progressiv visning af billederne, der svarer til en biografprojektors visning af film.
Samtidigt har Microsoft sendt sin video- og lydkomprimering til de forskellige standardiseringsorganisation for at få den anerkendt som international standard.

Guf for plasmaskærme
Også forbrugerne kan få glæde af Media 9.
- Man har simpelthen ikke set, hvor god en plasmaskærm kan være, før man har set HD på den. Der er ved at komme DVD'er med HD Media 9 indhold, og det ser lang bedre ud end en DVD, siger Dennis Rafn.
Det skyldes, at HD har 1.920 x 1.080 billedpunkter, hvor en DVD har 720x576 billedpunkter, og en plasmaskærm typisk har 1.024 x 768 billedpunkter. Så snart skærmens elektronik skal opskalere billedmateriale, forsvinder der skarphed, mens skarpheden øges, når skærmen nedskalerer billedmateriale. DVD'er som Terminator 3 og Standing in the shadow of Motown indeholder også Media 9 versioner af filmene. Microsoft fortæller at denne udvikling vil fortsætte, sådan at stadig flere DVD'er vil indeholde en HD-udgave af filmene.

Billedtekst:
Microsofts mediesoftware har taget filmverden med storm og alle de store softwarefabrikanter kommer med produkter der udnytter Microsofts mediesoftware. Vil man selv se forskellen mellem almindelig video og HD, kan der hentes HD-trailere til filmene Afgrunden (www.storm.tv/visuals-afgrunden.htm) og Tintin og mig (www.storm.tv/visuals-tintin.htm)

Billedtekst:
Administrerende direktør i dfilmselskabet Storm, Dennis Rafn, hælder lidt til den holdning, at film skal ses på en pc i biografen. Det er Microsofts Media 9 software, der har fået ham til at have den holdning, idet denne software sagtens kan vise HD-film.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere