Tegn, design og vær glad

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. marts 2004.


Adobes Creative Suite indeholder en flok opdaterede designprogrammer, og Adobe håber at snige webdesignprogrammet GoLive og dtp-programmet InDesign med ind i tegnestuerne. Men der er et kæmpe sikkerhedshul i pakken.

Sent sidste år kom Adobe med grafikpakken Adobe Creative Suite, der indeholder opdaterede udgaver af de mest populære af Adobes designprogrammer. Vi har haft den installeret i nogen tid og er imponerede over opdateringerne. Men vi er langt fra imponerede over sikkerheden i Adobes Version Cue-webserver, der styrer billeder og grafikfilers versioner og anvendelse.

Attraktiv prissætning
Adobe har prissat pakken således, at den er meget attraktiv i forhold til at købe produkterne enkeltvis.
Den fulde pakke, som indeholder fotoredigeringsprogrammet Photoshop, tegneprogrammet Illustrator, webdesignprogrammet GoLive, dtp-programmet InDesign, indholdsstyringsprogrammet Version Cue og Acrobat, koster uden moms 13.360 kroner. Til sammenligning koster Photoshop og Illustrator tilsammen 13.050 kroner, hvis de købes uden om pakken.
Derfor kan der være god økonomisk fornuft i at snuppe de andre programmer med i farten.
Adobe indrømmer åbent, at prissætningen har til formål at snige GoLive og InDesign ind i computere, hvor de konkurrerende produkter Macromedia DreamWeaver og QuarkXpress hidtil har rådet.

Nemmere og bedre
Dertil har Adobe arbejdet på at gøre indlæringskurven blødere for alle produkterne. Drejer det sig for eksempel om at tilrette sidste års salgsfolder, kan der spares penge ved at gøre det selv i stedet for at sende sådanne småopgaver ud af huset.
Computerworlds test af produkterne er da også vinklet med dette i tankerne. Vi har generelt været meget positive, idet Adobe har arbejdet på at integrere produkterne med hinanden, hvilket for eksempel betyder, at kombinationen Illustrator, InDesign, Photoshop og GoLive spiller perfekt sammen.
Det kan mærkes, at Adobe kommer fra en printbaseret baggrund, hvilket betyder, at GoLive og Version Cue er de svageste medlemmer i familien, og at Photoshop først nu er begyndt at håndtere digitalkameraer på fornuftig vis. Og dertil mangler suiten i høj grad en indholdsstyring af alle de digitale medier, som hurtigt ender på ens harddisk.
Computerworld har kigget nærmere på de enkelte programmer, men dog udeladt Acrobat, som vi tidligere har anmeldt.

Boks:
Første kig: Adobes CS-pakke med deres mest populære programmer indeholder mange gode opgraderinger. Adobe henvender sig både til de professionelle
grafikere og dem med lidt mindre blæk på fingrene.

Boks:
Illustrator CS
Adobe har i denne version gjort det simplere at komme i gang med programmet, idet de simple tegnefunktioner nu er til at gå til for andre end hærdede grafikere.
Der er også kommet en form for klipart, selv om det ville være rart med rigtigt klipart til Illustrator for alle os, der ikke lige er specialister i frihåndstegning. Også graffunktionerne kunne have godt af en hjælpende hånd. Teksthåndteringen er blevet kraftigt forbedret og er i øvrigt den samme som i Photoshop - og i øvrigt arvet fra InDesign. Nu er der mulighed for, at tekst kan følge kurver, og der er meget komplet typografisk kontrol.
Printfunktionerne og alle eksportfunktioner er også blevet kraftigt forbedret, men den allerstørste nyhed er de 3D-funktioner, som Illustrator CS har fået. Funktionerne er dog ualmindeligt tunge i brug og kræver i realiteten en maskine med 3 gigahertz processor og helst hurtigere!
De gør dog ikke programmet til et 3D-designprogram, men giver mulighed for at tilføje ekstra effekter til tegning. Men det er i alle tilfælde hurtigere end at skulle pusle med perspektiv og en flok 2D-objekter i håb om at få det til at se rigtigt ud.
Karakter: 4 af 5

Boks:
Version Cue
Denne intelligente udgave af en webserver tillader brugere at sende filer til serveren, hvor de grupperes efter projekt. Filerne kan hentes tilbage igen til en arbejdscomputer, hvor serveren holder styr på, hvem der bruger en bestemt fil og samtidig holder rede på versionerne af de enkelte filer.
Derved kan en flok brugere arbejde sammen om et projekt, hvor alle filer ligger et sted. Teknologien hedder WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning ) og er et sæt udvidelser til HTML-protokollen, der giver mulighed for at arkivere og håndtere dokumenter.
Den idé er så god, at Microsoft også bruger WebDAV, hvor Microsofts
SharePoint-server håndterer disse funktioner for Office-dokumenter. Adobe anvender en server, der kører lokalt på en arbejdsstation. Og det er en dårlig idé.
Version Cue har nemlig ingen integration overhovedet til resten af virksomhedens brugerregistrering. Alt foregår lokalt, og Version Cue anvender tilmed en lokal og speciel IP-port. Det er alt sammen guf for hackere. Specielt siden standard-passwordet er meget let at gætte.
Og det kunne jo være materialer for kommende produkter, virksomhedsrestruktureringer, budgetplaner med mere, som ligger i Version Cue-serverens gemmer. Derfor er sikkerhed vigtigt også her.
Adobes idé med en arkivserver er udmærket, men Version Cue skal på sikkerhedskursus, før denne funktion kan tages seriøst.
Karakter: 2 af 5

Boks:
GoLive CS
Adobes webdesign-program GoLive markerer sig ikke så kraftigt som InDesign over for konkurrenterne.
Her er det Macromedias Dreamweaver, som er den altdominerende konkurrent. Men Adobe har designet GoLive til at være en form for webversion af InDesign. Det betyder, at man utroligt nemt kan overføre et print-dokument fra InDesign til GoLive og genbruge designelementerne her.
Det er også muligt at importere og eksportere PDF-filer, som endda kan redigeres. Photoshop- og Illustrator-filer bevarer forbindelsen til moderapplikationen, og der dannes automatisk webversioner, når originalfilerne opdateres.
Naturligvis er der også mulighed for at få fingrene i rå HTML-kode, hvor der er forbedrede programmeringsfunktioner i forhold til forrige version. Men GoLive er ligesom ikke de rå kodekarles værktøj, selv om der er understøttelse af CSS, Javascript, PHP, SMIL, SVG og XML.
Dertil har GoLive gode administrative funktioner og er fra starten designet til teamfunktioner blandt andet ved WebDAV-serveren Version Cue.
Karakter: 4 af 5

Boks:
Photoshop CS
Dette er klart en "må have opgradering". Photoshop er de facto-standarden inden for billedredigering, hvor Adobe denne gang har taget specielt hensyn til de professionelle digitalfotografer.
Der er nu direkte håndtering af de såkaldte RAW-filer fra professionelle digitalkameraer, hvilket betyder, at billedkvaliteten forbedres, idet disse filer anvender en ikke-tabsgivende komprimering.
Dertil håndterer Photoshop CS 16 bit farver. I forhold til de traditionelle 8 bit farveværdier, der bruges i jpeg-billeder, betyder det, at der kan manipuleres i højere grad med farveværdier, uden at de overstyres.
I det hele taget er farvestyring og kontrastkontrol blevet kraftigt udvidet i denne nye version. Dels er histogramfunktionerne blevet bedre, dels er der kommet farvetilpasning mellem to billeder. Dermed er det blevet meget nemt at få to billeder til at matche, idet man simpelthen suger farvepaletten fra det ene billede og bruger på det andet.
Dertil er lag-funktionerne blevet lagt bedre. Før var det tidskrævende at gemme forskellige versioner. Nu gemmer man et øjebliksbillede af alle sine billedlag inde i selve billedfilen. Der er derfor kun en billedfil, men den kan rumme flere versioner.
Også tekstfunktionerne er forbedrede, idet der nu er ægte tekstlag, hvor Photoshop og Illustrator deler tekstfunktioner.
På overfladen ligner Photoshop sig selv. Der er dog dukket en ny billedbrowser op, der sammen med ny metadatahåndtering gør det nemmere at finde sine billeder igen.
Karakter: 5 af 5

Boks:
InDesign CS
Også dette program har designændringer, der gør det nemmere at gå til for alle ikke-designere. Nu ligner programmet mest en blanding af Photoshop og Illustrator. Der er en ny og rigtig god kontrolpalette.
Og der er kommet intelligens i musen. Dobbeltklik på en tekstramme og programmet skifter automatisk til tekst-modus. Det er smart!
Ny er også tekstbehandlingsfunktionen. Den har en automatisk forbindelse mellem den redigerede tekst og teksten i rammen. Det betyder, at man samtidigt kan overskue design og rette i teksten.
Programmets tabelhåndtering klarer nu overskrifter i delte tabeller. De kan stamme fra både Word og Excel.
I forvejen var InDesigns tabelhåndtering rigtig god, og nu er den markedets suverænt bedste. Der mangler bare tilsvarende graf-funktioner.
Der er kommet typografier i programmet, hvilket bør bringe tårer i øjnene på alle, som designer mange dokumenter af samme type. De er specielt nyttige med InDesigns klip- og klisterfunktioner, der er intelligente i forhold til det, man henter ind i InDesign. For eksempel bevares egenskaberne ved Illustrator-objekter, og Word-tekster får automatisk fjernet typografier. Farvestyringen har programmet til fælles med Photoshop og Illustrator. Det betyder for eksempel, at duotonefunktioner fra Photoshop bare glider over i InDesign. Det samme gør spotfarver i Illustrator. Og der er intelligent import af filer fra både Photoshop og Illustrator, som betyder, at lag medtages, og at filerne kan åbnes i det program, som de kom fra. Men siden InDesign forstår filformaterne, kan der rettes meget i de importerede filer uden at gå ud af InDesign.
Adobe medleverer en udvidelse til InDesign, som giver en funktionalitet svarende til PageMaker, der i øvrigt ikke vil blive opdateret i fremtiden. Det betyder, at alle eksisterende PageMaker-projekter kan suges ind i InDesign, og at programmet får alle de funktioner fra PageMaker, der har en stor og trofast brugerskare blandt ikke-grafikere.
Derved har Adobe præsteret at invitere disse brugere til InDesign, uden at de giver afkald på nogen funktioner, og samtidig får de de fulde muligheder af begge programmer.
Også det evige problem med at eksportere printdesign til web har Adobe løst elegant. Der er simpelthen en eksportfunktion til GoLive, der pakker teksten ned i XML-format og lægger grafikken separat, parat til at blive suget ind i GoLive.
Også PDF-understøttelsen er i top med mulighed for at danne interaktive PDF'er.
For lige at slutte af med svaret på millionkronerspørgsmålet. Quark eller ej? Svaret er klart ej, InDesign er et langt mere moderne program, der er utroligt godt integreret med Adobes andre produkter.
Karakter: 5 af 5

Samlet karakter: 4 af 5

Boks:
Flere oplysninger: www.adobe.dk
Vejledende pris uden moms: 13.360 kroner (fuld pakke). Hvis man har Photoshop i forvejen, koster opgradering til den fulde pakke 7.860 kroner uden moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere