Billigt og spændende byggeri med 3D

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. januar 2004.


Visualiseringsprogrammer til byggeplanlægning gør det muligt tidligere at opdage forhold, der skal rettes, samtidig med at det er lettere at styre opførelsen af komplicerede strukturer, siger Kim Halskov fra CAVI, der taler om 3D i byggeriet på Teknik & Data.

It i byggeriet
3D-teknologien har nu nået en fase, hvor brugerne kan visualisere et rum eller en bygning, afprøve ændringer og få beregnet økonomiske konsekvenser af disse med det samme.
- De større køkkenfirmaer har lanceret 3D-websteder, hvor man kan sammensætte et nyt køkken til sig selv og få prisen. Det var ikke muligt for fem år siden, siger centerleder Kim Halskov fra CAVI ved Aarhus Universitet, som taler om 3D-visualisering på konferencen "IT i byggeriet" på Teknik & Data.
Det er ikke kun når det gælder indretning af hjem, at teknologien giver nye muligheder. Kim Halskov nævner det nye kunstmuseum Guggenheim Bilbao som et eksempel på en type bygning, der er baseret på 3D-modeller. Dette forklarer Rune Nielsen, der er ph.d.-studerende på CAVI (se boks) efter at have fuldført arkitekt-uddannelsen.
- De todimensionale tegninger repræsenterer en abstraktion, og når det gælder komplicerede bygninger, når man hurtigt en høj kompleksitetsgrad. Med brug af 3D-teknologi kan man enkelt skaffe sig et overblik fra hvilken som helst synsvinkel, siger han.
Dette fører ifølge Kim Halskov til besparelser, fordi man får øje på forhold, der skal ændres allerede i planlægningsfasen. Desuden medfører sammenkoblingen af 3D-visualisering med systemet, der beregner omkostningerne, at man lettere end tidligere kan prøve sig frem til billigere alternativer.
- 3D kan give mærkbare besparelser. I Norge er Telenor, der er den lokale parallel til TDC, ved at opføre nyt hovedkvarter. Her anslår arkitekten, at brugen af en 3D-baseret model har nedsat udgifterne med 20 procent, siger centerlederen.

Opleve fremtiden
Selv om forskerne på CAVI altså mener, at 3D-teknologierne med fordel kan anvendes i byggeriet, opfordrer de samtidig brugerne til at vurdere hvilke 3D-teknologier, der kan være anvendelige til de givne opgaver.
- Vi er på vej mod at have 3D til rådighed på en vifte af platforme fra dem, der kræver særlig specialiseret computerkapacitet til andre, der kan køre på almindelige pc'er, siger Kim Halskov.
Foruden planlægning og projektering af bygninger og lokaler forventer Kim Halskov, at 3D-teknologierne på dette område vil blive anvendt til at vise offentligheden, hvordan planlagte projekter vil tage sig ud.
- Disse muligheder kan give borgere og politikere, der ikke er vant til at læse tegninger, en oplevelse af, hvordan det kommer til at se ud, siger han.

Markante prisfald
Mulighederne i 3D-visualisering er kommet inden for rækkevidde for andre end de helt store selskaber og velfunderede forskningsinstitutioner, fordi priserne på udstyret falder markant. Da CAVI således købte den SGI Onyx-arbejdsstation, der tidligere stod for afviklingen af 3D-grafikken på centerets panorama-facilitet, var det en udgift i millionklassen. Sidste år udskiftede centeret arbejdsstationen med tre pc'er med avancerede grafikkort i klynge for 80.000 kr.
Det, at 3D-teknologi indtil for nylig har været bekostelig, betyder, at man på dette område er længst fremme i lande, hvor disse teknologier har kunnet understøtte meget investeringstung produktion i for eksempel automobil- eller olieindustrien.

Billedtekst: Kunstmuseet Guggenheim Bilbao, som er opført på grundlag af 3D-baserede modeller, er et eksempel på den type mere komplicerede strukturer, det bliver lettere at opføre med den nye teknologi. Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere