Lidt snilde giver store besparelser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. januar 2004.


Teknisk set har det været nemt for Novozymes at spare millioner af kroner på øget automatisering via it-brug.

Knyt din egen virksomheds systemer direkte til kunders og leverandørers systemer. Sådan sparer man på hurtig vis, siger Novozymes it-direktør, Bo Hegner.
Som eksempel nævner it-direktøren, at koncernen sparer to millioner kroner årligt på at have sit ERP-system (Enterprise Resource Planning) koblet direkte sammen med det tilsvarende system hos en af selskabets største shippingagenter. Novozymes fik lavere fragtrater, fordi data kunne leveres direkte.
Umiddelbart lyder det som en svær teknisk løsning, men it-direktøren betegner det som en "lavthængende frugt" - en besparelse, der let kan høstes.
- Teknisk set er det ret enkelt, og vi gør det på flere områder - også over for kunder. Men rent mentalt kan tanken om at koble sit kernesystem sammen med en andens udgøre en barriere, siger Bo Hegner.
Sammenkoblingen giver dog fordel begge veje. Det ses blandt andet af et projekt, der gik i drift i december. Novozymes får lov til at kigge direkte i kundernes lagersystem og i deres produktionsplanlægning.
Det betyder ikke alene, at kunden får sendt nye leverancer af enzymer og mikroorganismer lige til tiden - "in due time", men også at kunden selv sparer flere ansatte til håndtering af genbestillinger. Og Novozymes får et langt bedre materiale til at udarbejde salgsprognoser ud fra.

Prognoser automatiseret
- Af hensyn til vores produktionsplanlægning skulle sælgerne tidligere hver eneste måned fortælle os, hvor meget de forventede at afsætte. Nu har vi fuldautomatiseret salgsprognoserne. De udarbejdes ved hjælp af statistikmodeller, der også skuer tilbage i tiden, og prognoserne er langt mere præcise, siger Bo Hegner.
Sælgerne får mere tid, og internt ventes automatiseringen at spare op til tre medarbejdere.
- Men ikke mindst tæller, at vi har fået reduceret den tid, som færdigvarer er på lager, fra tre måneder til to. I penge betyder det meget, siger Bo Hegner.
Han tilføjer, at næsten en tredjedel af alle kundeordrer i dag håndteres direkte mellem Novozymes eget ERP-system og kundernes. XML-standarden bruges som format for udveksling af handelsdokumenter.

Individuelle stregkoder
I en anden boldgade - den produktionstekniske - nævner Bo Hegner - stregkoder. Et stigende antal kunder ønsker særlige stregkoder, der afspejler egne behov. Tidligere brugte Novozymes færdigtrykte stregkode-labels, hvilket involverede flere manuelle processer. Nu sker tryk og påsætning pr. automatik i takt med tapning af produkter og produktion af slutemballagen.
En automatisering på betalingsfronten tæller også meget, da Novozymes har selskaber i 30 lande og kunder over hele verden.
Når banken sender betalingsadvis, hvad enten det er for én faktura eller et bundt af fakturaer, og hvad enten beløbet er i dollar, euro eller kroner, så klarer systemet selv kobling mellem betaling og de enkelte fakturaer - en proces, der tidligere var manuel.
- Bankernes systemer er efterhånden ret avancerede, så det er kun et spørgsmål om virksomhedernes egne systemer, men mange synes fortsat at vige uden om at automatisere processen, siger Bo Hegner.
Men når han bliver bedt om at give et generelt råd, der kan bruges af enhver type virksomhed, så tøver han ikke et sekund.
- Brug standardfunktionaliteten i software. Brug standardkonfigurationer. Brug standarder overalt, hvad enten brugerne kan lide det eller ej, siger Bo Hegner.

Billedtekst:
- De kundespecifikke stregkoder, som i stigende grad efterlyses, påføres ikke længere manuelt, men påtrykkes per automatik som led i produktionen, siger it-direktør Bo Hegner, Novozymes. Foto: Torben Klint

Boks:
Masser af lavthængende frugter
ROI Står it-leverandørernes suk til troende, forlanger landets beslutningstagere, at nye it-investeringer skal tjene sig ind næsten inden blækket på kontrakten er tørt. Men over alt sørger it-cheferne for, at der også skaffes ROI - Return on Investment - på mindre investeringer og ændringer. Der er masser af lavthængende frugter at plukke, lyder tilbagemeldingen i en lille rundspørge. Lige fra et skift til en billigere teleleverandør til en tættere kobling til både kunder og leverandører. Fælles for alle er, at de nævner standardisering som en genvej til lavere omkostninger.

Boks:
Billigere drift med
standardisering
Hos Tholstrup Cheese har standardisering af it-platformen givet en bedre, billigere og mere stabil drift.
- Vi skulle nok have været tre mand mere, hvis vi ikke havde standardiseret hele pc-netværksplatformen, siger Jan Meltesen, it-chef hos Tholstrup Cheese.
Selskabet, der har omkring 650 ansatte, er bredt kendt i Danmark - ikke mindst for sine Castello-oste og friske pastaprodukter med mærkatet Pastella. Cirka 90 procent af produktionen eksporteres.
- Vi har desuden set nærmere på den måde, vi internt bruger it-systemerne på. Forskellige afdelinger har med tiden tillagt sig vaner, der gør det svært at vedligeholde systemerne ensartet. Nu koordinerer vi brugen, fortæller Jan Meltesen.
Tholstrups systemer bruges også bredt. Selskabet har tre mejerier og pastaproduktion i Danmark, et mejeri i USA og salgskontorer i Norge og Finland.
Men ud over at få høstet de lavthængende frugter har selskabet større projekter på bedding, som skal give gevinster. Det er dog for tidligt at løfte sløret for dem, siger it-chefen. toft

Boks:
Ny teleleverandør
Da Løgstør Rør sidste år sagde farvel til den gamle leverandør af kommunikationslinier og goddag til en ny, gav det en besparelse på 10-15 procent. Koncernen har datterselskaber i flere europæiske lande, så kommunikationlinierne bruges flittigt.
- Det var relativt nemt at skifte til en anden teleleverandør, siger it-chef Arne Due Byriel fra Løgstør Rør.
Selskabet leverer præ-isolerede rør til blandt andet fjernvarmeledningsnet.
Arne Due Byriel nævner et centraliseringsprojekt, som også har givet pæne besparelser - et Citrix-projekt. Tidligere kørte datterselskaberne egne systemer på egne servere. Nu kører de op mod en central it-afdeling, hvis servere rummer størstedelen af den software, som medarbejdere trækker på. Medarbejdernes pc'er er forsynet med Citrix-software, der i højere grad gør dem til terminaler.
- Vi har kunnet spare på personale og eksterne konsulenter. Færre servere er købt, pc'ernes levetid forlænges, og det er lettere at flytte udstyr, fortæller Arne Due Byriel.
Nyt ting på tegnebrættet?
- Ring blot næste år, lyder svaret. toft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere