Når vingummien skal føles helt rigtig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Hos slikproducenten MalacoLeaf er der hele tre systemer med i vurderingen af, hvornår et stykke slik har fundet dets endelige form. Processen, der fintuner samarbejdet mellem de menneskelige følesanser og en række rapporteringsværktøjer, kaldes sensorik.

Danskerne er et slikkent folk - meget slikkent, for statistisk set spiser vi, ung som gammel, cirka ti kilo hver om året.
Det er man glad for hos MalacoLeaf i Slagelse. Slikproducenten, der tidligere hed Lagerman, lever af vores søde tand.
Inden karamellerne, lakridserne, skumsvampene eller de røde vingummier når ud til forbrugerne, har de imidlertid været igennem en proces kaldet sensorik. En proces, der sørger for, at det er det helt rigtige stykke slik, som når forbrugerne.
- Sensorik handler om at bruge de menneskelige sanser til at finde produktets rette form. Ikke bare hvordan det smager, men også hvordan det lyder, når det knaser, føles i munden, ser ud og dufter, siger Hanne Kjærsgaard, der står i spidsen for MalacoLeafs sensorik-
afdeling.
Processen er en kombination af de menneskelige sanser og it i form af en række rapporterings- og analyseprogrammer, og den bruges ikke bare, når et nyt produkt skal på hylden, men også til kvalitetskontrol, tjek af hvordan et produkt udvikler sig over tid og en række andre funktioner.
- Hvis en af vores sukkerleverandører for eksempel hæver prisen voldsomt, kan vi gå på jagt efter en ny og billigere. Men den ny type sukker skal kunne levere præcis den samme type "knas" i drageringen som forgængeren, så slutproduktet ikke ændrer sig, siger hun.
Profilering
Første skridt i processen hedder profilering. Den menneskelige del tager et fast panel af 12 testere sig af. I et sindrigt system af forskellige slik-rækkefølger, smagspauser og stramme regler for stykker af slik, der må smages inden for en bestemt test, vurderer de produkterne på forskellige parametre for eksempel for surhedsgrad.
Og så tager maskinerne over, nærmere bestemt sensorik-holdets computere, der har det pc-baserede profileringsværktøj Fizz fra franske Biosystemes installeret. Testpanelets data tastes ind i Fizz, der så tegner en præcis profil af produktets karakteristika.
Hvis man følger eksemplet med sukker, vil rapporten for eksempel kunne afsløre forskelle på sukkerets "knasbarhed", og hvilken type af sukker der bedst matcher det oprindelige sukker. Produktets oprindelige data ligger i en tilhørende database.
Slik til test
Når en præcis profilering er vigtig, er det, fordi sensorik-processens næste fase ifølge Kjærsgaard er meget subjektiv.
Det er en forbrugerundersøgelse i traditionel forstand. En gruppe forbrugere får tilsendt en pakke med de sliktyper, der skal testes. De skal fortælle, om de kan lide det eller ej, hvorfor, om det er for sødt eller stærkt. Den proces foregår online med researchværktøjet Easy Research.
- Det er et simpelt og meget nemt system at bruge, og at man kan gøre det online, sikrer os en svarprocent på cirka 75 procent. Der er imidlertid altid et følelseselement med i en forbrugertest, der gør den subjektiv og betyder, at den ikke altid står godt alene. Derfor hjælper det, at vi har en profilering liggende af de enkelte produkter, så vi kan gå ind og se meget detaljeret, hvad det er, forbrugeren kan lide.
Præference
Det sker i den sidste del af sensorik-processen. I programmet Unscrambler fra norske Camo bliver forbrugertestenes data sammenstillet med den profilering, som blev udarbejdet i Fizz-programmet. Unscrambler er et analyseværktøj. Det går ind og finder forbrugerpræferencer, der kan stilles spørgsmål, og det finder mønstre i forbrugerpræferencer.
- Alt efter, hvilken test vi udfører, kan de tre systemer bruges sammen eller hver for sig, og processen kan tage alt fra en uge til et helt år. Det sidste for eksempel, hvis vi giver os i kast med at udvikle en helt ny produkttype.
Men det, at vi nu understøtter den proces, som det er at finde ud af, hvad forbrugerne egentlig godt kan lide, med it, gør det langt mere præcist. Og du sparer tid og penge, fordi det kræver færre forsøg at finde svaret, siger Hanne Kjærsgaard.

- Sensorik handler om at bruge de menneskelige sanser til at finde produktets rette form. Ikke bare hvordan det smager, men også hvordan det lyder, når det knaser, føles i munden, ser ud og dufter, siger Hanne Kjærsgaard, der står i spidsen for MalacoLeafs sensorik-afdeling. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere