Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.
Skåne og tre andre regioner er pioner-områder for opbygning af et net i sundhedssektoren, der bygger på certificering af alle medarbejdere på området ud fra det offentlige ID-kort.
Sverige er ved at opbygge et særligt net for sygepleje-området. Foreløbig er hospitaler i Skåne, Stockholm, Östergötland og Värmland.
- Målet er at sikre, at den bedst mulige information til behandling af patienterne kommer frem. Derfor har vi opbygget et system, der bygger på fuldstændig klar identifikation af medarbejderne, siger Per Torlöf, der er projektkonsulent i it-afdelingen i Region Skåne.
- Helse- og Sygeplejenettet ventes for eksempel at føre til, at der tages færre prøver - disse er ofte taget andre steder i systemet. På den anden side er det ofte vigtigt at kende den sammenhæng, en prøve er taget i, så der vil være grænser for, hvor meget antallet af prøver kan reduceres, siger han.
Et andet mål med opbygningen af sygeplejenettet er at understøtte den tendens, der er aktuel såvel i Sverige som herhjemme, mod valgfrihed i sygeplejen. Skal muligheden for at vælge et hospital i en anden region være reel, skal patienterne kunne stole på, at personalet på det nye sygehus har adgang til alle relevante informationer, systemet råder over.
Bygger på standard ID-kort
Det såkaldte SITHS-projekt - akronymet står for Sikker IT i Helse- og Sygeplejen - startede for fire år siden. De første år gik med at få defineret, hvordan en sikker infrastruktur skulle se ud. Valget faldt på en løsning, der bygger på det chip-baserede ID-kort, som den svenske stat tilbyder alle borgere.
På længere sigt er det meningen, at så mange borgere som muligt skal benytte dette elektroniske ID-kort i deres kommunikation med det offentlige.
I dag kan borgerne benytte kortet, når de godkender eller ændrer deres skatteoplysninger, men der arbejdes på at bygge andre tjenester op omkring kortet.
På hospitalerne i Skåne benytter medarbejderne deres kort via en kortlæser til at autentificere sig på Helse- og Sygeplejens net: Her kan man for eksempel se, at den pågældende er ansat i Helse - Sygeplejen region Skåne på hospitalet i Lund som sygeplejerske. Dermed vil en offentlig ansat i en anden del af landet, som den ansatte i Skåne rekvirerer oplysninger fra, kunne sikre sig, at den pågældende er den, hun udgiver sig for, og at hun har ret til at få disse informationer. Senere er det hensigten, at Helse- og Sygeplejens medarbejdere ikke blot skal benytte dette system til at kommunikere indbyrdes, men også når de udveksler e-post med patienterne. Systemet sørger endvidere for at kryptere medarbejdernes kommunikation. Systemet lægger således Helse- og Sygeplejens egne faciliteter oven på identifikationen i det offentlige ID-kort.
Som grundlag for autentifikationen opbygger Helse- og Sygeplejen et katalog, der beskriver samtlige medarbejderes stillinger og beføjelser. I Skåne er foreløbig 500 medarbejdere med i dette katalog. Det ventes at ville tage endnu et år, før alle ansatte i sygeplejesektoren i regionen er med.
Opbygning tager tid
Det er nøglemedarbejdere i de enkelte afdelingers administration, der har ansvaret for at vedligeholde oplysningerne i kataloget
- I starten af projektet definerede vi begreber og fastlagde, hvordan felter og objekter skulle se ud. Det var en ret stor opgave, men det betød omvendt, at systemet var klar fra starten. Man skal være klar over, at det tager tid at finde de ressourcepersoner i de enkelte afdelinger, der skal vedligeholde systemet og at lægge detaljerede retningslinier helt ned til, hvordan man skriver telefonnumre, siger Per Torlöf.
I praksis bygger systemet på en række databaser, der benytter fælles protokoller til kommunikation. Det er interesseorganisationen Carelink, der består af repræsentanter fra offentlige og private sygepleje-aktører, der står for certificeringen af ID-kort til de omkring 270.000 ansatte i den svenske sygeplejesektor. Systemerne er leveret af systemintegratoren Steria, der også står for driften.
I Skåne kickstartede man sygeplejenettet ved at indføre elektroniske fakturaer. Dermed var de 200-300 chefer, der attesterer fakturaer, blandt de første der blev certificeret med ID på nettet.
Billedtekst: - Det er et forholdsvis stort arbejde at definere begreberne i beskrivelserne i identifikationen af medarbejderne og at finde ressourcepersonerne ude i afdelingerne, der kan vedligeholde systemerne, men det bør være klar, når man starter, siger Per Torlöf fra it-afdelingen i Region Skåne.