Fra teknologifiksering til enkelthed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


Allestedsnærværende brug af computere betragtes nu som før som fremtiden, men fra at tænke i avancerede produkter stræber udviklerne nu efter at lave brugervenlige digitale tjenester.

Allestedsnærværende brug af computerkraft - også kaldet "it i alt" eller pervasive computing - er i flere år er blevet anset for at beskrive fremtidens brug af it, men det sidste år er opfattelsen af, hvad dette konkret kommer til at indebære, ændret.
Tidligere var det intelligente køleskab yndlingseksemplet på, hvad pervasive computing vil bringe. Det var udtryk for, at udviklerne på dette område tidligere tænkte løsninger i form af tjenester og services, der bygger på enkle digitale komponenter i samspil med den fysiske verden.
- Næste fase på vejen mod pervasive computing bliver, at elektronikbranchen og it-branchen smelter sammen, fordi elektronikfolkene allerede arbejder med chips. Men den underliggende tendens går fra at udvikle produkter til tjenester og services. Tidligere spurgte udviklerne: "Hvad er teknisk muligt?" Nu lyder spørgsmålet: "Hvilke muligheder giver teknologien?", siger kommunikationschef Mads Thimmer fra Innovation Lab, der er et udviklingslaboratorium, som skal bringe forskning og erhvervsliv sammen om pervasive computing.
Det forløbne år har bragt flere eksempler på denne sammensmeltning: Kodaks annoncering af, at de vil til at producere kameraer med mobiltelefon-funktion, ligesom mobilproducenterne et stykke tid har fremstillet telefoner med kamerafunktion, og tilbehørsproducenten Logitechs annoncering af, at de går fra at fremstille webcams til at producere egentlige videokameraer.

It i redskabsskuret
- Hidtil er it blevet opfattet som et kontorhjælpemiddel. Med den udvikling, vi betegner som pervasive computing, skal it billedligt talt bredes ud fra hjemmekontoret til dagligstuen, køkkenet, soveværelset og badeværelset og videre til garagen og skuret med haveredskaber, siger Mads Thimmer.
- Forudsætningen er, at teknologien bag pervasive computing bliver gjort tilgængelig på en ikke-påtrængende måde. Det betyder, at udviklerne fra starten skal tænke i, hvad der giver mening for brugerne frem for, hvad der er teknologisk muligt. Mange af de kommende løsninger vil have til formål at mindske stress ved at give dig den information, du har brug for, på en ikke-påtrængende måde.

Dyre forbrugsgoder
Pervasive computing ventes at stå umiddelbart over for at blive virkelighed i form af produkter inden for telemetri også kaldet maskin-til-maskin-kommunikation, hvor for eksempel målere automatisk sender aflæsninger ind til centrale systemer.
Desuden ventes der en række stedbestemte tjenester på linie med et museumsprojekt (se boks), hvor teknologien som det geografiske positioneringssystem GPS, Bluetooth og RFID-radiobrikker kombineres for at levere information om det pågældende sted. Endelig ventes dyre forbrugsgoder som biler og køleskabe at blive i stand til at levere information om de enkelte deles tilstand.
Dette interesserer i høj grad producenter, fordi de dermed for første gang får mulighed for at kommunikere direkte med forbrugerne uden om forhandlerne og yderligere får chance for at levere supplerende services.

Billedtekst:
- Forudsætningen er, at teknologien bag pervasive computing bliver gjort tilgængelig på en ikke-påtrængende måde. Det betyder, at udviklerne fra starten skal tænke i, hvad der giver
mening for brugerne frem for, hvad der er teknologisk muligt, siger kommunikationschef Mads Thimmer fra Innovation Lab. Foto: Morten Fauerby

Boks:
Den intelligente udstilling
Det århusianske selskab Cordura er et eksempel på de nystartede udviklingsselskaber, der arbejder med enkle tjenester, som kombinerer den digitale og den fysiske verden. For Naturhistorisk Museum i Århus udvikler Cordura under overskriften det intelligente museum et projekt, der skal give museumsgæsterne mulighed for at hente yderligere oplysninger om de udstillede genstande.
Projektet, der går under betegnelsen TaggedX (Tagged Exhibition), bygger på brug af RFID-tags (Radio Frequency Identification radiobrikker også kaldet smart labels). Denne teknologi har været længe undervejs, men nu er der store forventninger til næste generation af de intelligente radiobrikker, der består af meget små chips, der ventes at kunne bringes langt ned i pris.
I projektet på museet, der skal i drift som forsøg til næste år, vil brugerne kunne få information fra museets informationsdatabaser, når de med en udleveret PDA scanner de enkelte genstande. Bag TaggedX-projektet står seks tidligere informationsvidenskabsstuderende, hvoraf to nu arbejder fuldtid for Cordura.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere