Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.
mobil revolution: Nye mobiltelefoner kan bruges til meget mere end blot samtaler. De fås med kamera, e-mail, spil og MP3-afspiller.
••• Valget af mobiltelefon afhænger af, hvad man skal bruge den til. For ikke ret længe siden havde det været et ufatteligt banalt udsagn: Var man på udkik efter en hammer, skulle man nok til at slå søm i, og ønskede man sig en mobiltelefon, var det med ret stor sikkerhed, fordi man ville kunne modtage opkald og selv foretage dem hvor som helst.
Sådan er det ikke mere.
For godt et år siden skete der i al ubemærkethed en stille revolution på de danske mobilnet. Mobilselskaberne indførte en helt ny måde at overføre data på.
Hidtil var data blevet overført på samme måde som samtaler: Splittet op i sekvenser på tusindedele sekunder, der sendes mellem hinanden i fastlagte serier. Lige som man stadig bruger nettet, når ingen af parterne i en mobilsamtale siger noget, beslaglagde den tidligere dataoverførselsmetode også kapacitet på mobilnettene, når man var koblet på uden at overføre data.
I stedet begyndte man at sende data pakkekoblet lige som på internettet. Datapakkerne sendes i blokke, når der er behov for det og kapacitet til det uden at blive lagt i en fast struktur baseret på en tidsbestemt rækkefølge. Teknologien kaldes GPRS (General Packet Radio System) og den giver i øjeblikket en overførselshastighed på omkring 40 kilobit i sekundet på mobilnettene.
Denne teknologi banede vejen for de udvidede SMS'er: De såkaldte MMS'er (Multimedia Messaging Service), der er en enkel måde at overføre de billeder, der bliver taget med de nye mobil-telefoner med kamera-funktion. Og GPRS gjorde det langt mere realistisk at hente e-mail eller infotjenester ned på telefonen inden for en rimelig tid.
Det er baggrunden for, at der nu ikke blot findes mobiler til at snakke i, men også modeller udviklet til at læse e-mails og tekstnyheder på og til at tage billeder med. Desuden er der telefoner, som er fremstillet med henblik på at afvikle spil i displayet, og andre, der ud fra en indbygget satellitmodtager kan fortælle, præcist hvor man befinder dig. Og hertil kommer en lang række modeller, der prøver at være det hele på en gang.
Man skal altså finde ud af, hvad man har behov for. I den anledning lyder første råd, at man skal tage med i betragtning, hvor doven man er. Hvis man er den type, der har sat sig ind i alle funktioner på pc'en, så kan det være en god idé at få en mobil med alle tænkelige funktioner. Synes man det er kedeligt at læse manualer, så skal man sandsynligvis gå efter at finde en model, som opfylder behovene uden at have en masse applikationer liggende, man ikke har brug for.
Det fører til råd nummer to: Man bør tage sig god tid, når man vælger. Man skal sætte sig og lege med menuerne på de telefoner, man overvejer at købe - enten i butikken eller endnu bedre ved at låne en af en bekendt. Man skal undersøge, hvor naturligt brugerfladen falder én. Har man svært ved at finde frem til funktionerne, får man ikke brugt dem, og så kan det være lige meget, om de er der. Er brugerfladen tilstrækkelig godt tilrettelagt, behøver brugeren ikke pakke manualen ud: Den skal være intuitiv.
Fotofonen
Kameratelefonerne er inde i en rivende udvikling: Der kommer hele tiden modeller, der har bedre kamera-funktioner. Samsung med flere har lanceret modeller med en diode, der fungerer som flash. Samtidig får disse enheder bedre optik, og de tager billeder i stadig højere opløsninger. I Japan er der telefoner på markedet, der fotograferer i en opløsning på 2 megapixel, og det er nok til at få en ordentlig kvalitet på 10¥15 centimeter fotopapir. Det almindelige for et standard-kamera på det "rigtige" digitalkamera-marked er 2 megapixel eller derover.
Erfaringerne fra de første kamera-telefoner siger, at mange bruger dem meget i begyndelsen, men hurtigt bliver trætte af legetøjet.
Man skal være opmærksom på, at ens adfærd kan blive ændret af altid at have et kamera i lommen, der kan tage digitale billeder: Det kan være, man har et job, hvor det er smart at benytte kamera-funktionen som notesblok. Billederne behøver måske ikke altid være i topkvalitet, men det opfylder behovet, hvis det kan hjælpe til at huske, hvordan det var.
For at fastholde interessen for kamera-funktionerne eksperimenterer producenterne i øjeblikket med at gøre det muligt at behandle billederne i telefonen, umiddelbart efter at de er taget. I den sjove ende har Samsung en model, hvor man kan anbringe en person i en hjerteformet ramme eller give ham overskæg. På linie hermed har Panasonic en telefon ude i Japan, der definerer en række punkter i et portræt, og her ud fra kan ændre det til at være glad eller trist. I den lidt mere seriøse afdeling finder man telefoner, der kan ændre farvebilleder til sort/hvid, eller som kan sætte flere billeder sammen i en fotosekvens. Denne type faciliteter kommer vi til at se mange flere eksempler på.
Ud over at forbedre kameraerne går producenternes bestræbelser ud på at gøre det muligt at printe billeder ud direkte fra kamera-telefonen. Dels laves der professionelle løsninger til for eksempel fotoforretninger, og dels er der kommet printere på markedet til private.
Igen er rådet, at man gør sine behov op. Man skal spørge sig selv, om man tror, man kommer til at bruge et kamera i disse kvaliteter, hvis det er bygget ind i telefonen.
Skrivebordet i lommen
Et andet behov, som mange gerne vil have opfyldt på deres telefon, er at læse, videresende og gerne skrive e-mail. Her skal man overveje, hvor langt man ønsker at gå: Det er muligt at få telefoner, der er udstyret med en mobil-browser, så de kan gå på inter- og intranet. Disse enheder kan nærmest være lommecomputere med antenne, som Nokias Communicator. Denne type mobiltelefoner er egnede til at gå på nettet med, og de er forholdsvis enkle at skrive på, men de er store og klodsede at telefonere med: Det svarer lidt til at holde en mursten op for øret.
Så er der de mere avancerede mobiltelefoner, som branchen kalder smartphones. På dem kan man læse mails og benytte både en kalender og en telefonbog, der kan synkroniseres med den på pc'en.
Som udgangspunkt er det dog stadig langt fra enkelt at sætte disse funktioner op og få dem til at fungere problemfrit. Derfor kan det godt betale sig at overveje, hvor gode it-ressourcer, man har til rådighed.
Hvis man kan trække på en it-afdeling, der er indstillet på at supportere brugen af mobiltelefoner, eller er man selv en haj, der er godt hjemme i såvel it- som mobil-siden, så er det bare om at gå i krig.
Plejer man derimod hurtigt at løbe sur i komplicerede installationer, eller har man ikke tid til at bøvle med det, så er der ved at være hjælp at hente. Under betegnelsen "På farten med Outlook" og "På farten med Navision" har TDC Mobil introduceret færdigpakkede løsninger, hvor der bliver udleveret telefoner, der er sat op til at kommunikere med de nævnte systemer, og de øvrige mobilselskaber har lignende tilbud. Selskaberne er kommet længst med denne form for tilbud til erhvervsbrugerne, men hvis man ønsker at gøre det lettere for sig selv at læse mail på mobilen, skal man lige undersøge, hvilke færdigpakkede løsninger mobilselskabet kan tilbyde - og tjek så også lige konkurrenterne med det samme.
Underholdning
Hvis man ikke er særlig interesseret i at tage billeder med telefonen, og kan vente med at læse mail til man kommer hjem, så er man måske mere til underholdning på mobilen. Tilbudene går fra musik over spil til videoklip, der hentes ned på telefonen for så at afspilles. Er ønsket at kunne se live video, må man til 3G, som omtales andetsteds i dette blad.
Her står valget mellem enheder, der er specialiseret til formålet, og hvor telefon-funktionen er tilføjet nærmest som en eftertanke, og mobiltelefoner, der er velegnet til den ønskede aktivitet.
Det er først og fremmest verdens største mobilproducent Nokia, der har udviklet særlige musik- og spille-enheder. Musik-telefonen har betegnelsen Nokia 3300, og den kan spille MP3-filer og har FM-radio. Spillemaskinen N-Gage gør det blandt andet muligt at spille med eller mod andre via Bluetooth. Igen gælder det for begge disse typer enheder, at telefon-funktionen virker påklistret, og at designet i høj grad er spørgsmål om smag.
Går man efter underholdning på noget, der mere ligner en almindelig mobiltelefon, skal man have en med så meget hukommelse som muligt til de Java-baserede spil eller til musikfilerne. På mange nye telefoner kan kapaciteten udvides med et hukommelseskort. Skal mobiltelefonen bruges til at afspille musik, vil man yderligere ønske, at den kan benytte stereo-høretelefoner.
Billedtekst:
Samsung satser på kameratelefoner med store farveskærme. Her er det SGH-E700 i sammenklappet tilstand.
Billedtekst:
Casio står bag denne mobiltelefon med indbygget 2 megapixel digitalkamera.
Billedtekst:
Nokia N-Gage er et forsøg på et sammensmelte en bærbar spillemaskine og en mobiltelefon.
Boks:
Tre pletskud
Sony Ericsson P900
Den er spritny, og bygger på succesen af forgængeren P800, der er en vellykket kombination af telefon, kamera, lommecomputer og internetenhed. P900 tilføjer video og er generelt forbedret i forhold til forgængeren. Telefonen er stor, men gør det muligt at læse og faktisk også skrive e-mail på farten. Skærmen er stor og klar. Det er både godt ved foto, men også til de spil, som enheden tilbyder.
Kr. 6.000,
Sony Ericsson
www.sonyericsson.com/p900
Tlf. 33 31 28 28
Sony Ericsson T630
Stor skærm, let navigation, alle de egenskaber man kan ønske i en rimelig lille og diskret forretningstelefon. Den fylder ikke meget i en jakkelomme, og har frem for alt en tydelig skræm, der er større end konkurrenternes. Det betyder, at det er nemt at læse e-mail og andre beskeder. Det er også en kameratelefon, der tager udmærkede billeder.
Kr. 3.000,-
Sony Ericsson
www.sonyericsson.com/t630
Tlf. 33 31 28 28
Nokia 2100
I den helt lave ende af markedet har de fleste andre fabrikanter svært ved at følge med Nokia, der har forfinet deres mindste modeller i gennem årene. Nokia 2100 er en simpel og bundsolid telefon, som alle vil kunne bruge. Der er ikke brugt energi på ekstra egenskaber. Den kan først og fremmest ringe, spille et par spil og bruges til SMS.
Kr. 1.000,-
Nokia
www.nokia.dk/phones/2100
Tlf. 33 29 20 00