Surround til stuen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.


omringet af lyd: Når hjemmebiografen skal sættes op, skal man huske surroundsound, der mere end noget andet er med til at afgøre stemningen i filmen.

••• Når bomberne falder omkring skyttegraven, rumskibet brøler hen over hovedet på helten eller regnen falder stille i en tårevædet afskedsscene, er det ikke længere billedet, der afgør stemningen i biografen - det er lyden.
Og det ved både biografejere og filmproducenter godt, hvorfor der da også bliver brugt anseelige summer på forskning i lydgengivelse og installation af store lydanlæg i verdens biografer.
Men med dvd'ens indtog er ægte surroundsound ikke længere forbeholdt de store biografer eller de få entusiaster, det er blevet hvermandseje. Udvælgelsen og installationen af et sådant lydanlæg viser sig dog hurtig at være en af de mest krævende af de indledende øvelser, der skal til for at få en hjemmebiograf op og stå.
Heldigvis kan man i dag vælge mellem et stort antal færdige anlæg med forstærker, højttalere med mere, men vil man selv vælge eller genbruge blandt andet højttalere, er man nødt til at vide en smule om, hvordan sådan et surround-system er bygget op.

En, to, mange
Vil man opnå ægte surroundsound, er man nødt til at have langt flere højttalere end bare de to, der hører til et almindeligt stereoanlæg. Fem er det absolutte minimum. Man skal have fat i to stereohøjttalere, som man nu kalder fronthøjttalere, to baghøjttalere og en centerhøjttaler. Den sidste er absolut den vigtigste af de fem, da det er den, det meste af talen fra filmene vil komme ud af. Så skal man spare, skal det i hvert fald ikke være her. Det anbefales også, at de fem højttalere er så ens som muligt, så man får et rent lydbillede, når for eksempel tale flytter sig fra højttaler til højttaler.
Ud over disse fem højttalere skal der også en såkaldt subwoofer til. Den sørger for at lave de dybe toner i filmen - bassen, om man vil. Til sammen kaldes de fem højttalere med subwoofer for et 5.1-anlæg.
Men surroundsound-producenterne stopper naturligvis ikke der, så i dag ser man også 6.1 og 7.1-anlæg, der har fået tilføjet enten én eller to center-baghøjttalere. Det er ikke så udbredt som 5.1 endnu, men begynder langsomt at vinde indpas.

Lydens snørklede vej
En masse højttalere er naturligvis ikke nok i sig selv. Hvis der ikke er god lyd i dem, kommer man ikke langt.
Men da både lyd og billede er gemt som 0'er og 1-taller på dvd'en, skal begge dele dekodes for at give nogen mening. Billedet bliver dekodet af dvd-afspilleren, så tilbage er lyden: Et eller andet sted mellem dvd-afspiller og forstærker skal lyden laves til et analogt signal, som forstærkeren kan forstærke og højttalerne gengive som lyd.
Lydens vej til højttalerne ser således ud: Dvd-afspilleren læser lyd-informationen i filmen og sender den videre i digital form til en lyd-dekoder, der kan sidde i selve dvd-afspilleren, i en separat enhed eller i forstærkeren. Hvis lyd-dekoderen ikke sidder i dvd-afspilleren, skal lyden fragtes videre i digital form, og det gøres med en af to slags kabler, optisk eller koaksial. Det er forskelligt, hvad folk foretrækker, og hvad dvd-afspillere bruger, så det bedste er at købe en lyddekoder/forstærker, der har begge typer.
Når lyden så er omdannet til analog form, skal den forstærkes. Det gøres naturligvis i forstærkeren, men hvis dekodningen er sket i dvd-afspilleren eller i en separat enhed, skal den først fragtes derover. Og da lyden nu er splittet op i de mange forskellige kanaler skal der en del ledninger og en såkaldt 5.1/6.1/7.1-indgang til i forstærkeren - og en sådan er det ikke alle surround-forstærkere, der har. Så vil man dekode lyden før forstærkeren, skal man altså sørge for at forstærkeren har en sådan indgang.
Nu bliver lyden så forstærket og sendt ud til de enkelte højttalere, så tilbage er kun én ting at bemærke, nemlig at subwoofer-kanalen ofte ikke bliver forstærket, men sendt uforstærket videre. Og hvis dette er tilfældet, skal man købe en såkaldt aktiv subwoofer - altså en subwoofer med indbygget forstærker. Har man en forstærker, der også forstærker subwoofer-kanalen, kan man nøjes med en passiv subwoofer.

De mange formater
Tilbage er så blot lyd-dekoderen. For der findes mange måder at gemme digital surroundlyd på en dvd-film, og hver af dem stiller forskellige krav og giver forskellige muligheder.
Den ældste af dem alle hedder Dolby Pro Logic og er ikke meget andet end et stereosignal med lidt ekstra information, der kan bruges til surroundlyd. Pro Logic bruges på ældre dvd'er samt på videobånd.
Noget nyere og bedre er Dolby Digital, også kendt som AC3-surround. Her ligger lyden i ægte 5.1, og man kan tydeligt høre forskel på Dolby Digital og Pro Logic. Endnu bedre end Dolby Digital skulle DTS være. Om man egentlig kan høre forskel, er der delte meninger om, men DTS er i hvert fald også et 5.1-format. Læg for øvrigt mærke til, at bare fordi der står for eksempel Dolby Digital på en dvd-film, kan man ikke være sikker på, at dvd'en har surround-lyd. Producenterne kan sagtens nøjes med at levere stereo i Dolby Digital-formatet, og det gør de ofte med ældre film. Så kaldes det blot Dolby Digital 2.0.
Nyeste skud på lydstammen er 6.1 eller 7.1-formaterne. De bygger på det samme princip, nemlig at der bliver tilføjet en centerhøjttaler bag lytteren. Der findes to udgaver af disse systemer, nemlig Dolby Digital Surround EX og DTS ES. Dolbys version kan både bruges med 6.1 og 7.1-systemer, mens DTS ES er beregnet til 6.1. Den ekstra højttaler i 7.1 er dog bare endnu en bag-centerhøjttaler, så forvent ikke den helt store forskel fra 6.1 til 7.1.
Fælles for alle disse formater er, at man kun kan udnytte dem, hvis man har en lyddekoder, der kan dekode dem. Som et minimum anbefaler vi, at lyddekoderen - hvad enten den sidder i dvd-afspiller eller forstærker - understøtter Dolby Pro Logic, Dolby Digital og DTS.
Begge de to nye formater Digital EX og DTS ES er bagudkompatible, så man vil altid kunne afspille dem på et anlæg, der understøtter henholdsvis Dolby Digital og DTS.
Er man opmærksom på de nævnte ting, er et godt surround-anlæg ikke det store mysterium. Og da det dels tilføjer en helt ny dimension til dvd-filmene og dels ikke behøver at være specielt dyrt, kan det helt klart anbefales at tage med i overvejelserne, når man går i gang med at designe hjemmebiografen.

Boks:
Læs mere
Hvis man vil vide mere om surround-sound, herunder placering af højttalere, kan man besøge Dolby på webadressen www.dolby.com/ht

Billedtekst:
Kiss DP-470 til 3.795 kroner er et alt-i-et-anlæg til hjemmebiografen. Den kan afspille dvd-film såvel som DivX-film, og man kan se jpeg-billeder på tv-skærmen. Der er indbygget radiotuner og 5¥50 watts forstærker.

Boks:
Tre pletskud
Sony TA-DA9000ES
Hvis penge og plads ikke er noget problem, og kun det bedste er godt nok, så har Sony surround-forstærkeren. TA-DA9000ES hedder det champagnefarvede 7x200 watts monster, og Sonys flagskib understøtter naturligvis alle de relevante surround-formater fra Pro Logic til DTS ES.
Den benytter sig også af den nyeste digitale forstærker-teknik, så lyden skulle være i en klasse for sig.
Kr. 34.000,-
Sony
www.sony.dk
Tlf. 43 55 70 00

Philips LX3750
Et surroundsound-anlæg i stuen betyder ofte ledningsspaghetti, men kabelrodet kan faktisk begrænses med LX3750 fra Philips. Her er baghøjttalerne nemlig trådløse. Systemet kan både erstatte dvd-afspiller, cd-afspiller, forstærker og FM-tuner. Det understøtter Dolby Digital 5.1, DTS og Dolby Pro Logic II, og kan afspille cd'er med MP3-filer. Udgangseffekten er 6¥50 watt.
Kr. 5.999,-
Philips
www.philips.dk
Tlf. 33 29 33 33

Yamaha RX-V440RDS
Hvis det nye 6.1-format lyder tillokkende, og man ikke lige har 34.000 til Sonys TA-DA9000ES, kunne Yamahas RX-V440RDS være svaret. Den koster under en tiendedel, understøtter alt fra DTS ES til Dolby Digital Surround EX og tilbyder en fornuftig 6x110 watts udgangseffekt. Lydkvaliteten er nok ikke helt den samme, men den har alt hvad man skal bruge, inklusive 5.1-indgang fra ekstern dekoder, optisk og koaksial-indgang, så til prisen er det en rigtig god surround-receiver. Den fås i titanium og sølv.
Kr. 2.895,-
Yamaha
www.yamaha-hifi.com
Tlf. 86 22 96 66




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere