Tetra rører igen på sig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.


Beredskabs-radiosystemet samlede flere end 1.000 deltagere på en konference i Bella Center, hvor danske selskaber stod stærkt.

Tetra World Congress
I denne uge blev der holdt endnu en international it-kommunikationskonference i Bella Center med flere end tusind deltagere fra mange lande - dog uden den forholdsvis store opmærksomhed, der fulgte Microsofts to arrangementer i de sidste måneder. Denne gang var det nemlig radiosystemet Tetra, der trak folk til Amager Fælled, og Tetra har indtil nu haft en krank skæbne herhjemme.
Danmark har ellers været tidligt ude, men beslutningen om hvor mange landsdækkede Tetra-operatører, der skulle være, trak meget længe ud. Og derefter har beredskabs-tjenesterne, som ifølge forventningerne skulle udgøre grundlaget for de nye radionet, holdt sig tilbage fra at skifte fra de gamle afskrevne landmobile radionet.
Først i november i år lykkedes det et af Tetra-selskaberne, Motorola, at indgå en kommerciel kontrakt om at levere radioforbindelse til 1200 busser i København. For få dage siden meldte Københavns kommunes teleselskab KE Tele så ud, at de vil sælge Tetra-ydelser på Motorolas net.
Tetra-konferencen kommer således til København, mens teknologien har et gennembrud her.

Dansk selskab i front
Selv om vejen ud på det danske marked har været lang og
besværlig for Tetra-systemet, har danske producenter som Damm Cellular Systems og Farum-virksomheden Niros tidligt etableret sig som Tetra-producenter. I juni i år blev Damm Cellular Systems fuld ejer af Niros, efter et par år tidligere at have erhvervet 50 procent af aktierne. Dermed er Sønderborg-virksomheden en af de større spillere blandt producenter af infrastruktur til Tetra.
Derfor er det heller ikke overraskende, at en af de større nyheder på udstillingen i forbindelse med Tetra-konferencen findes på Damm Cellular Systems stand. Det drejer sig om en radiosender, i fagsproget kaldes det en basestation, der er bygget sammen med antennen, så alt radioudstyret kan hænges op i masten - blot vil mange net-operatører vælge at supplere med et skab længere nede på masten med sikringer og batterier til nødstrøm.
- Tetra-operatøren sparer at skulle leje plads til et skur til radioudstyret ligesom de ikke behøver trække dyre kommunikationskabler mellem basestationen og sende-udstyret. Mange har holdt fast ved de gamle analoge systemer, selv om de ønsker de digitale muligheder, fordi det hidtil har været for dyrt at sætte egne sendere i drift, og de har ikke ønsket at binde sig til at betale en operatør, siger salgsdirektør Moritz Hynkemejer fra Damm Cellular Systems.
Den typiske operatør vil have behov for at sætte to basestationer op i masterne for at kunne sende i duplex, så brugerne får en telefon-lignende oplevelse snarere end som på et walkie-talkie-system at skulle tale en ad gangen.
Den nye basestation skal udgøre grundstammen i Damm Cellular Systems kommende totale Tetra-system, der lanceres under navnet TetraPlan næste år.

Taxi langt fremme
På messen viste Ishøj-selskabet Frogne en applikation til styring af køretøjer, der kan afvikles på Tetra. Frogne udvikler systemer til taxi-selskaber, og det er erfaringerne herfra, de nu tilbyder såvel beredskabstjenester som vognmænd.
- Taxi-selskaberne har en lang række ønsker til digitale faciliteter, fordi de har arbej-
det med radiokommunikation længe. Det drejer sig blandt andet om integration af navigationssystemer og ruteplanlægning, som den øgede kapacitet i Tetra giver mulighed for at realisere, siger salgsmedarbejder Charlotte Thomsen fra Frogne.
Frogne betragter dog Tetra som et af flere medier. Deres applikationer kan også afvikles over enten de gamle landmobile radionet eller via GPRS på mobilnettene.

Billedtekst
- Taxiselskaberne har vidtgående ønsker til digitale tjenester. De vil kunne opfyldes på Tetra, fordi disse selskaber er blandt dem, der har de længste erfaringer med radiokommunikation, siger Charlotte Thomsen fra Frogne. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere