Lille tastatur på bordet her

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.


Markedet for tastaturer og mus bugner. Og nu er det den mere eksklusive del af markedet, som får produkter.

design
Hvis der er noget, som alle fabrikanter af mus og tastaturer er enige om, er det vækst i markedet. Og det har givet en asiatisk flodbølge af specielt trådløse mus og tastaturer. Det har også fået fabrikanter som Creative Labs til at udvide sortimentet med mus og tastaturer. Men meget af denne glade markedsaktivitet drejer sig om at ramme et prispunkt på cirka 500 kroner for et trådløst tastatur og mus.
Det har fået de to dominerende fabrikanter Microsoft og Logitech til at kigge efter de mere eksklusive brugere, der også går efter design. Resultatet er Logitech DiNovo Bluetooth-tastatursæt og Microsoft Wireless Optical Desktop Elite. Begge produkter i den helt dyre ende af markedet.
Vi har testet dem begge for funktion og statusværdi. Og lad det være sagt med det samme: Microsoft er nedkommet med virksomhedens bedste tastatur/mus nogensinde, men Logitech har altså begået et produkt, der er i en Rolls Royce-klasse helt for sig selv.

Logitech DiNovo
Her er nøgleordet eksklusivt. DiNovo består af et tastatur, et separat numerisk tastatur med display og en mus med genopladelige batterier, hvor enhederne er forbundet via en Bluetooth-basestation, der bor inde i opladeenheden for musen.
Alt er holdt i diskret sort og sølv kulfiber. Tastaturet er ultratyndt, og tasterne har en kort kontant gang som betjeningsknapperne på en dyr Audi.
Designet med et separat numerisk tastatur betyder, at hele sættet ikke fylder særlig meget på skrivebordet. Musen er en sort og opgraderet udgave af Logitechs spillemus MX800 og dermed pixelpræcis og velfungerende.
Men ud over det lækre design markerer Logitech sig som den første it-fabrikant, der virkelig tager Bluetooth alvorligt. Softwaren, der kun findes til Windows, er veldesignet, hjælpefunktionerne er gode, og der er positivlister over enheder.
Man ved for eksempel, hvilke mobiltelefoner, headsets og printere der er testet sammen med DiNovo, og hvad man kan forvente af dem. Og sådan skal det bare være.
Dertil udnytter DiNovo Bluetooth på intelligenteste vis. Har man en kompatibel mobiltelefon, dukker sms'er op på det numeriske tastatur-display, og man kan direkte svare på dem via Logitechs software.
Begge tastaturer har fuld fjernbetjening af Windows medieafspiller via taster. Og musikken kan afspilles i Logitechs Bluetooth-headset, som også kan bruges til stemmebaserede chatfunktioner. Al sammen via Bluetooth.
I det hele taget bliver man ved med at finde små lækre funktioner ved DiNovo. For eksempel vises klokkeslettet på det numeriske tastaturs display, hvor visningen er synkroniseret med pc'ens ur. På displayet vises også kunstner og titel på den musik, som man afspiller via Windows medieafspiller. Der vises lydstyrke og skiftelås-status (aps lock) på pc'ens skærm. Og meget mere.
Alt i alt er dette sæt dyrt, men meget, meget lækkert. Det emmer af design og kvalitet og har dermed den helt rigtige signalværdi på skrivebordet.

Karakter: fem ud af fem mus.
Pris: 2.399 kroner inkl. moms. Flere oplysninger: www.logitech.com

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
Microsoft har på det sidste annonceret en helt flok
af trådløse tastaturer og mus, som alle anvender deres egen radioteknologi. Der kom en Bluetooth-mus i foråret, men Microsofts Bluetooth-tastatur er endnu ikke dukket op på vores breddegrader.
Wireless Optical Desktop Elite og storebror-versionen med tilnavnet Executive er et sort sæt tastatur og mus. Forskellen består i musen, der i Executive udgaven er med kunstlæderovertræk.
Dertil har Microsoft forsynet både mus og tastatur med deres forbedrede hjul (tilt wheel), der nu også kan vippes, sådan at man kan styre det horisontale rullepanel (scrollbar).
Tastaturet er holdt helt i sort og sølv, men Microsoft har benyttet lejligheden til at proppe en flok ekstra knapper på tastaturet. Der er kommet endnu fem ekstra programmerbare taster til ens favoritapplikationer. Det betyder, at der nu er 25 ekstra knapper, hvilket giver tastaturet et skær af betjeningspanel til en rumfærge. Der er en glimrende håndledsstøtte i noget, der nærmest er kunst-ruskind, og gangen i tastaturet er kontant.
Men de 25 ekstra taster er altså et signal til omverdenen om, at man er it-tumpe, og det er ikke så heldigt i den målgruppe, som produktet henvender sig til. Havde Microsoft fjernet al det gøgl, ville tastaturet have set bedre ud, og softwaren havde været simplere.
Det kan være praktisk i nogle sammenhænge at have et rullehjul på tastaturet, men Microsofts tilt-
wheel er ikke den helt store jubel-opfindelse. Følsomheden i horisontalt plan er simpelthen ikke stor nok, så selv på hurtigste hastighed går det for langsomt. Og dertil er der kommet en gummiagtig gang i selve hjulet, som kræver en del tilvænning.
Alt i alt et godt forsøg fra Microsoft, der dog henvender sig mest til de tekniske, der mener, at sort er pænt.

Karakter: tre ud af fem mus.
Microsoft Wireless Optical Desktop Elite: 799 kroner inkl. moms.
Microsoft Wireless IntelliMouse
Explorer (læder): 549 kroner inkl. moms.
Flere oplysninger: www.microsoft.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere