Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.
Microsoft opbløder den afvisende holdning til open source, der på serversiden ses som en forbundsfælle.
På Microsoft IT Forum lod softwaregiganten et par eksperter besvare ofte stillede spørgsmål om selskabets holdninger til open source. Den officielle holdning er, at selskabet ikke er fjendtligt over for open source.
- På server-området oplever vi ikke Linux som en trussel, men som en teknologi, der trækker i samme retning som vores egen. Hovedtendensen er ikke en bevægelse fra Windows til Linux, men fra et Unix-system til noget Intel-baseret, som kan være Microsoft eller Linux, sagde Steven Adler, der er senior securitymanager hos Microsoft.
Når Microsoft-medarbejderne bliver spurgt, hvad selskabet har lært af open source-bølgen, lyder det, som om de snakker lidt udenom.
- Vi opfatter ikke open source som noget fundamentalt nyt, men mere som en genoptagelse af shareware-ideerne, der var gået lidt i glemmebogen. Herudover har open source mindet os om, at programmering kan være sjovt, sagde Steven Adler.
Der skal være penge i det
Derimod benægter han, at presset fra open source-løsningerne skulle ligge bag Microsofts øgede fokus på sikkerhed og større villighed til at følge softwaren til dørs med værktøj, der kan hjælpe brugerne til faktisk at få programmerne til at virke.
- Det skyldes en dybere erkendelse af vores ansvar over for kunderne, sagde Steven Adler.
Det betyder dog ikke, at Microsoft står over for at udvikle software til Linux, som selskabet har gjort til Apple-platformen, hvilket ifølge Microsoft også er et af de spørgsmål, brugerne stiller.
- Der skal være et kommercielt marked for den software, vi lancerer. I øjeblikket er det vores opfattelse, at brugerne ikke ønsker at betale for Linux-software, sagde systemingeniør Bradley Tipp.
Delvis tilgængelig kode
Desuden efterspørger en del brugere muligheden for at se Microsofts kildekode. Her er selskabets svar, at det de seneste tolv år har haft det såkaldte "shared source code-initiativ", der blandt andet giver offentlige myndigheder i en række lande adgang til kildekoden. Det fører ofte til, at repræsentanter for det pågældende land arbejder direkte sammen med sikkerhedseksperter i Microsofts udviklingsafdelinger i Redmont. Desuden har selskabet gjort dele af kildekoderne offentligt tilgængelige til ikke-kommerciel brug gennem standardiserings-organet EMCA.
Hvorfor bliver der ved med at være sikkerhedshuller og nye sårbarheder, lyder et andet af de spørgsmål, som brugerne stiller Microsoft. Da det underforstås, at alternativerne har færre, betragter selskabet dette som et open source-spørgsmål.
- Et open source-selskab som Red Hat har flere patches og opdateringer, end vi har, sagde Steven Adler, som dog medgav, at et selskab med Microsofts ressourcer bør gå efter en højere standard.
- Vi bevæger os i den rigtige retning på sikkerhedsområdet. Windows Server 2003 har efter 200 dage færre fejl end Server 2000 havde. Dette sker på et tidspunkt, hvor de fleste af vores konkurrenter oplever at have et stigende antal fejl i deres systemer, sagde han.