Regeringens it-plan i videreudviklingens tegn

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.


Regeringen lancerede i går årets it- og telepolitiske handlingsplan. Med titlen "It med omtanke" er der primært fokus på videreudvikling af eksisterende projekter.

Handlingsplan

Det er forsat regeringens mål, at Danmark skal være at finde blandt de førende it-nationer i verden. I den nye it- og telepolitiske handlingsplan, der blev præsenteret torsdag, sættes derfor ikke overraskende fokus på bedre digitale rammer for borgeren, bedre rammer for it-udnyttelse i erhvervslivet og ikke mindst den fortsatte digitalisering af den offentlige sektor.
Revolutionerende initiativer, der rækker langt ind i fremtiden, skal man imidlertid lede længe efter. Regeringen lægger sig op ad tidens største it-trend, der handler om at gøre mere med det, man allerede har. Derfor er handlingsplanens initiativer langt hen ad vejen støtteinitiativer til allerede iværksatte projekter.

It-branchen
Det danske it-erhverv har fået en selvstændig plads i årets handlingsplan under henvisning til, at en væsentlig forudsætning for erhvervslivets og den offentlige sektors ambitioner om øget it-anvendelse er en velfungerende og stærk it-og telesektor.
Finansieringen af de enkelte initiativer er stadig på det vejledende plan, men ifølge handlingsplanen skal der blandt andet afsættes:
• Fem millioner kroner til et rådgivningsnetværk, der skal give de små og mellemstore virksomheder mulighed for udvikling gennem bedre vidensdeling.
• To millioner kroner skal bruges til at afdække it og it-sektorens bidrag til vækst og produktivitet i Danmark gennem en række analyser.
• Dansktalende teknologi skal begunstiges med et endnu ikke klarlagt beløb, så dansk software-industri får mulighed for at udvikle og tilpasse eksisterende produkter med tale-brugergrænseflader.

Digital signatur
Regeringen mangler brugere af digital signatur og ikke mindst indhold, der kræver digital signatur. En række nye initiativer skal rette op på den udvikling. Blandt andet:
• Tre millioner kroner til et projekt mellem SU-styrelsen, Finansstyrelsen og ToldSkat til samspil mellem styrelsernes it-systemer og implementering af den digitale signatur i en ny service. Fra 2004 skal det være muligt at tilmelde sig de videregående uddannelser ved brug af signaturen.
• Syv millioner kroner er afsat til aktiviteter der i særliggrad kan udbrede den digitale signatur, herunder "E-dag2"
• Elektronisk stemmeafgivelse. I dette efterår går videnskabsministeriet i gang med at undersøge mulighederne for pilotforsøg om elektronisk stemmeafgivelse.

E-læring i erhvervslivet
Viden og vidensdeling i erhvervslivet er i fokus i handlingsplanen. Allerede i starten af året satte regeringen fokus på e-læring i rapporten "Viden i vækst", og det er også i fokus i den nye plan:
• Ti millioner kroner i en udbudspulje i 2003-2004 til at støtte projekter, der udvikler innovative løsninger inden for e-læring. De konkrete udbudstemaer annonceres senere på efteråret. Regeringen vil undersøge hvordan e-læring kan anvendes til at udbrede leder- og iværksætterkurser. Det samme gælder e-læring på arbejdspladser - både private og offentlige - hvor medarbejderne ikke nødvendigvis har mulighed for at forlade arbejdsstedet i forbindelse med efteruddannelse.

Portaler
Ingen handlingsplan fra regeringen uden portal-annonceringer. Her er et udpluk:
• It og tele. I midten af 2004 skal en ny portal give brugerne bedre information om it- og teleområdet
• Forbrugere. En forbrugerportal skal i første halvdel af 2004 give brugerne adgang til al offentlig forbrugerinformation. Der er afsat cirka to millioner kroner årligt til drift og udvikling af portalen.
• Uddannelse. En portal henvendt til de unge med vejledning i valg af uddannelse åbner i august 2004.
• Handicappede. I marts 2004 åbner Handicap-portalen, der ligger i forlængelse af Videnskabsministeriets handlingsplan "Handicap ingen hindring".
• DOIP. Den offentlige indkøbsportal DOIP får et støtteinitiativ i handlingsplanen. Økonomistyrelsen tilbyder fra januar 2004 statslige institutioner et indkøbsprocesmodul, der giver institutionerne mulighed for at integrere indkøbsdata direkte i økonomisystemerne. Der er afsat 2,2 millioner kroner til projektet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere