Hård kamp om nyt sikkerhedsagentur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.


I elvte time har IT-Brancheforeningen skiftet hest i forbindelse med placeringen af EU-agenturet for it-sikkerhed. Foreningen står nu i spidsen for et konsortium, der arbejder målrettet for at få det til Danmark i stedet for Sverige.
Strategiskift
IT-Brancheforeningen har, efter længere tids opbakning til Sverige, som placering for det kommende EU-agentur for it-sikkerhed, skiftet strategi. Nu har foreningen stillet sig i spidsen for et konsortium bestående af et bredt udvalg af brancheforeninger, universiteter og virksomheder, der arbejder målrettet på at få agenturet til Danmark.
- Skiftet sker, fordi vi har indtryk af, at Sverige vil gå efter et større og mere vedvarende agentur, end agenturet for it-sikkerhed. Derfor har vi ændret strategi og forsøger nu at få det til Danmark, siger direktør for IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø, der peger på Videnskabsministeriet som værende katalysator for strategiskiftet.
Lille brik
EU-agenturet for netværks- og informationssikkerhed er blot en lille brik i et stort politisk spil. Til december samles det Europæiske råd i Rom, hvor medlemmerne skal afgøre placeringen af en lang række agenturer - herunder fødevare- og luffartsagenturet - og der er stor forskel i størrelse, varighed og dermed værdi på de 10-12 agenturer, der er i spil.
- Det er en svær kabale at få til at gå op, og der er meget lidt offentlighed om forhandlingerne af agenturplaceringerne. Svenskerne holder kortene tæt til kroppen og holder dialogen på et uofficielt plan, siger Poul Bernt, chefkonsulent i Videnskabsministeriet.

Svenskere kæmper videre
Men Videnskabsministeriet ligger dog tilsyneladende inde med bedre informationer end Sveriges pendant til IT-Brancheforeningen, nemlig IT-företagen Sverige, der fortsætter med at arbejde for agenturets placering i Sverige.
- Vi har ikke fået nogen officielle meldinger fra den svenske regering om, at sikkerhedsagenturet skulle være ude af spil. Derfor arbejder vi stadig for, at det skal ligge her. Vi accepterer selvfølgelig samtidig, at vores danske kollegaer arbejder for en dansk placering ud fra deres oplysninger og er taknemmelige for den støtte, de har givet os hidtil, siger Ylva Hambraeus Björling, der er formand for IT-Företagen Sverige.
Hun understreger, at skulle der komme en officiel udmelding fra den svenske regering om, at de satser på andre agenturer, vil IT-Företagen bakke op om det danske initiativ.

Møde med statsministeren
Den store udfordring for det danske konsortium er nu hurtigt at få placeret Danmark på den nationale politiske radar. Og konsortiet prøver derfor på at få et møde med Anders Fogh Rasmussen.
- Den virkelige kunst nu er, at få vores statsminister til at tage det med til forhandlingsbordet, så det ikke kommer til at handle om forbehold det hele, siger Jakob Lyngsø.
Få på trods af indsatsen og listen af landets anseelige it-kompetencer, er Danmark langt fra selvskreven til agenturet: Finland og Sverige har ingen agenturer. Det samme gælder for de mange nye EU-lande, som Jakob Lyngsø betegner som ‘dark horses'. Tyskland og Frankrig går officielt efter agenturet og med miljøagenturet, der allerede er placeret i Danmark, er det, som Poul Bernt fra videnskabsministreret betegner det: ‘Ikke vores tur'.

Boks:
Sikkerhedsagenturet
EU's agentur for netværks- og informationssikkerhed åbner den 1. januar 2004 med et budget på 24,3 millioner euro i fem år. Der skal ansættes omkring 30 medarbejdere. Agenturets arbejdsopgaver er:
• at rådgive og formulere holdninger på området
• at samarbejde med kommissionen og nationale EU-myndigheder om krav til netværks- og informationssikkerhed over for operatører og serviceleverandører
• at indsamle, analysere og formidle risici-data
• at medvirke ved udarbejdelse af standarder
• at fremme udviklingen af metoder til risikoanalyse og fremme sikkerhedssamarbejdet

Billetekst:
- Vi forsøger nu at få sikkerhedsagenturet til Danmark, fordi vi har indtryk af, at Sverige går efter et større agentur, siger direktør for IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere