Sygehuse for sent ud af starthullerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.


Det er højsæson for investeringer i elektroniske sygehusjournaler, men kun Viborg og Vejle Amt er helt i front.
sygehus-it
Sygehusenes it-leverandører tripper spændt. Fyns Amt har netop sendt en ordre på et elektronisk patientjournalsystem i udbud, og efter årskiftet vil andre sende i hvert fald yderligere to store systemer i udbud.
Sygehusejerne, amterne, har travlt. De har nemlig over for regeringen forpligtet sig til, at alle sygehussenge skal have elektroniske patientjournaler i 2006. Men de er kommet for sent ud af starthullerne, lyder meldingen fra flere sider. Og selv når alle udbud er afsluttet, så løber tiden til udviklings- og testarbejdet.
- Amterne vil dog være kommet et godt stykke hen ad vejen, siger Søren Vingtoft, projektleder på EPJ-Observatoriet, som Aalborg Universitet og konsulenthuset Mediq står bag.
Søren Vingtoft bygger blandt andet sin optimisme på EPJ-Observatoriets 2003-undersøgelse. Den viser, at 13 procent af sygehussengene nu er dækket, mod kun otte pct året før. Dertil kommer en tredobling af investeringerne. Gennemsnitligt bruger amterne knapt fire procent af budgettet til it-drift og it-nyinvesteringer, mod 1,2 procent året før.
Rapporten blev præsenteret på EPJ-Observatoriets konference i Nyborg tirsdag og onsdag. De omkring 470 deltagere repræsenterede en skønsom blanding af læger, sygeplejersker, sygehusadministratorer og statslige embedsmænd.
Undersøgelsens tal skal dog tages med et gran salt. For eksempel er der tilsyneladende sket et drastisk fald hos Frederiksborg amt, hvad angår sengedækningen, nemlig fra ti til knapt fem procent, og der gives ingen forklaring på, om de ti procent i 2002 for eksempel repræsenterede en fejl.

Viborg i front
Den ubestridte fører i feltet er imidlertid Viborg Amt, der har 73 procent af sine senge dækket, fulgt af Vejle Amt, hvor hver anden seng er dækket med en e-journal. I den anden ende - med nul procents dækning - står Århus Amt, Vestjsællands amt, Storstrøms Amt og Bornholms Amt. Århus Amt er imidlertid i gang med investeringer på tre-cifrede millionbeløb.
Hovedstadens Sygehusfælleskab, HS, som også omfatter Rigshospitalet står for det ene af de store udbud i starten af 2004. Her gælder det et notatmodul (system til "kliniske processer") til erstatning af lægernes papirjournal og sygeplejerskernes egen journal. Et andet afgørende modul, medicin-modulet, er i pilottest hos HS. Det modul skal blandt andet bidrage til færre fejl i medicineringen gennem bedre kontrol af, at det er den rette medicin, i rette dosis, der gives til den rette patient, og stregkoder bruges som identifikation.
Amtsrådsforeningen (ARF) står bag det andet store udbud på vegne af fem amter, hvor man også finder Københavns Amt (altså uden HS-hospitalerne). Her gælder det medicinmodulet. ARF finansierer udbuddet med nogle af de penge, der kom i hus, da ARF's del af KMD - det tidligere Kommunedata - blev solgt.
- Det er et rammeudbud, som andre amter også kan bruge, siger Otto Larsen, administrerende direktør for ARF.
- Målet er imidlertid ikke at få blot én leverandør. ARF ser gerne en vis konkurrence, oplyser Otto Larsen.

Billetekst:
Århus Amt er lige som Storstrøms Amt og Bornholms Amt bagud med indførelse af elektroniske patientjournaler. Århus Amt er dog i gang med investeringer på tre-cifrede millionbeløb.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere